وزارت حوادث طبیعی حکومت طالبان میگوید که افراد و نهاد های متعدد در داخل و بیرون از افغانستان کمک هایی را به زلزله زده گان افغانستان جمعاوری کرده اند٬ اما این کمک ها در اختیار حکومت قرار نگرفته است.
مسوولان این وزارت میگویند، تا کنون بیش از ۷۰میلیون افغانی پول نقد از کمکهای دولتی به زلزله زدهگان ولایت خوست و پکتیکا٬ توزیع گردیده است.
این در حالیست که زلزله زده گان در مناطق جنوبشرق افغانستان با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می کنند.
محمد باشنده ولسوالی گیان پکتیکا است که زلزله بامداد چهارشنبه هفتۀ پیش خانه اش را بهگونه کامل ویران کرده و به خانواده اش آسیبهای جانی و مالی رسانده است.
او می گوید آنان به کمکهای غذایی و صحی به گونه اضطراری ضرورت دارند.
“نه کلینیک است نه جادۀ درستی برای رفت و آمد، آب پاک به نوشیدن نداریم، اگر دولت در همین بخشها توجه کند بسیار خوب می شود".
جمال هم یک تن از آسیب دیدهگان همین ولسوالی است او هم در مورد نیازمندیهای خود درخواست کمک دارد.
“زلزله که می شود، یک چیزی کمک می شود اما بسیاری از ضروریات می ماند، ما شدیدا به هرچیز ضرورت داریم، نه کلینک داریم نه آب داریم، هیچ چیز نداریم".
این زلزله زدهگان درحالی از مشکلات خود میگویند که حسابها، تصاویر و گزارشهایی جمع آوری میلیونها کمک از سوی نهادهای داخلی و خارجی و اشخاص به نشر رسیده است.
از سوی دیگر نسیم حقانی سخنگوی وزارت مبارزه با حوادث طبیعی حکومت طالبان روز شنبه به رادیو آزادی گفت از ۱۰۰میلیون افغانی که حکومت طالبان در نشست فوق العاده به آسیب دیدهگان زلزله اختصاص داده است، بخش از آن را روز پیش توزیع کرده اند.
آقای حقانی میگوید در داخل و بیرون از کشور بهگونه شخصی هم کمک ها جمع آوری شده و برای توزیع آن٬ کمیته ویژه گماشته شده است.
“ هنوز هم یک هیئت در منطقه است، کمک هایی که تا هنوز رسیده و تهیه سرپناه به مردم را مدیریت می کند اینکه تا هنوز در کشور چقدر کمک جمع آوری شده رقم دقیق آن معلوم نیست چون کسانی که جمع آوری کردند تا هنوز به ما تسلیم نکردند اما ما در این مورد یک کمیته داریم که آنها را تنظیم می کند".
آقای حقانی می گوید از روز جمعه به این طرف از کمک های دولتی به خانواده هر فردی که جان داده ۱۰۰هزار و به هر زخمی ۵۰هزار افغانی کمک شده است.
وی همچنان گفت توزیع کمکهای نقدی، خوراکی و دیگر نیازمندیهای هنوز هم در منطقه جریان دارند.
این در حالیست که زلزلهٔ شدید در ولایات خوست و پکتیکا جان کم و بیش هزار تن را گرفت و به دنبال آن کار زارهای جداگانه برای کمک به آسیب دیدهگان از سوی سازمان ها و کشور ها و هم از سوی مردم عام٬ ورزشکاران و سیاستمداران راه اندازی شده است.
اما تاهنوز نهاد مشخصی به عنوان صلاحیت دار مدیریت و توزیع منظم این کمک ها نیست.
نگرانی های وجود دارد که پول های کمک شده به دست نیازمندان نرسد٬ زیرا دو سال قبل در هنگام سرازیر شدن سیلاب ها در ولایت پروان٬ ملیون ها افغانی اعانه جمعآوری شده بود٬ اما در نبود یک نهاد مشخص تنظیم کننده٬ این کمک ها اکثرآ حیف و میل گردید.