لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۲

کوچ اجباری نظامیان سابق از سوی طالبان در ولایت فراه


برخی از نظامیان پیشین در فراه می‌گویند که طالبان آنان را از خانه‌های شان به زور بیرون کرده اند.
برخی از نظامیان پیشین در فراه می‌گویند که طالبان آنان را از خانه‌های شان به زور بیرون کرده اند.

برخی از نظامیان پیشین در فراه می‌گویند که طالبان آنان را از خانه‌های شان به زور بیرون کرده اند.

طالبان یک‌ ماه پیش محمد نبی سارنوال نظامی پیشین را با خانوادۀ شش نفره‌اش از خانه‌اش در ساحه فرقه سابقه در شمال فراه بیرون کردند.

خود او به علت فلج بدن گپ زده نمی‌تواند. اما فریدون ۳۲ ساله فرزندش به رادیو آزادی گفت که در زمان حکومت نجیب الله رئیس جمهور پیشین افغانستان برای پدرش‌ در ساحه فرقه سابقه فراه خانه داده بود.

فریدون می‌گوید که طالبان آنها را به‌ زور از خانه‌شان کوچ دادند: "به مدت ۲۰ سال در فرقه زندگی می‌کردیم. امارت اسلامی آمد و گفت این خانه‌ها را ترک کنید و کوچ کنید و هیچ چاره‌ای هم نداریم. کار و کاسبی هم نیست، حتی نان و‌ دیگر اشیای خوراکی هم خریده نمی‌شود وضعیت اقتصادی ما هم‌ خوب نیست."

به اساس معلومات مقام‌های محلی طالبان در فراه در ساحه فرقه سابقه شهر فراه حدود ۷۰ خانواده از نظامیان سابق زندگی می‌کنند.

رادیو آزادی برای روشن شدن چرایی این اقدام طالبان از چند مسئول محلی طالبان جویای معلومات شد.

اما تنها مولوی عبدالعلی کامیاب سخنگوی لوای دوم‌ طالبان در فراه در صحبت با رادیو آزادی پذیرفت که آنها تا حال فقط نزدیک به ده خانواده نظامیان پیشین را از خانه‌های فرقه که به گفته او خانه‌های دولتی است بیرون کرده و نظامیان خود را در آن خانه‌ها جای داده اند.

او افزود که به دیگر نظامیان سابق هم گفته شده که این خانه‌ها را ترک کنند: "در خانه‌ها نظامیان حکومت پیشین زندگی می‌کردند و در این اواخر مسئولین امارت اسلامی قول اردو و لواء و همچنان وزارت دفاع فیصله کرده اند که این افراد باید کوچ‌ کنند و همچنان در عرصه کوچ دادن ما همراه شان همکاری می‌کنیم و این سخن زمانی گفته می‌شود که مسئولان لواء و همچنان دوستان دیگر در این خانه‌ها می‌آیند تا بتواند خدمت زیادتری کنند و از این خانه‌ها تمام‌شان هم کوچ‌ نشده است و بعضی از خانواده ها کوچ‌ کرده است."

مولوی کامیاب گفت که به خانواده‌ها گفته اند که در یافتن خانه‌های جدید آنان را یاری خواهند کرد.

ذبیح الله: از روزی که این رژیم آمده برای ما می‌گوید که بروید خانه‌ها را ترک کنید

اما ذبیح الله پسر یک نظامی پیشین با مولوی کامیاب موافق نیست.

او می‌گوید که طالبان به خانواده‌اش هشدار داده اند که از خانه برآیند: "ما ۲۵ الی ۳۰ سال می‌شود که در فرقه زندگی می‌کنیم. در این مدت هیچ کسی چیزی نگفت. اما حال از روزی که این رژیم آمده برای ما می‌گوید که بروید خانه‌ها را ترک کنید، ما جای برای رفتن هم نداریم، حتی نمی‌شود ایران هم بر‌ویم. می‌گویند راه‌ها بسته است. خانه‌های خرابه و کهنه هم است که برویم می‌گویند که ماهانه ۱۵۰۰ یا ۲۰۰۰ افغانی کرایه آن‌ها است."

ذبیح الله گفت از وقتی که طالبان به قدرت بازگشته اند، وضعیت اقتصادی خانواده او بدتر شده است: "پول و کسب هم ندارم. گندم و روغن آرد بسیار قیمت شده هیچ چاره‌ای نداریم. کرایه خانه‌ها هم قیمت است، حتی توان دادن کرایه را ندارم. حتی برایم تکلیف عصبی پیدا شده است. برایم چند بار گفته است که این خانه را ترک کنید. اگر سر فلکه برای پیدا کردن کار بروم و کسی برای گرفتن کارگر بیاید ۵۰ نفر جمع می‌شوند. من هم مجبور می‌شوم با دست خالی به خانه برگردم. هیچ کار و کسبی نیست. ایران هم رفتم رد مرز شدم."

عبدالرحیم محمدی یک فعال مدنی فراه می‌گوید که از موضوع آگاه است.

او به رادیو آزادی گفت که طالبان ده‌ها نظامی سابق را که در ساحه فرقه سابقه در شمال شهر فراه زندگی می‌کردند از خانه‌های‌شان کوچ اجباری داده اند: "معلومات که من دارم طالبان بیش از ۳۰ خانواده از نظامیان سابق و متقاعدینی را که در فرقه سابقه زندگی می‌کردند و از معاش و پول شخصی‌شان این خانه‌ها را اعمار کرده بودند از خانه‌های‌شان کوچ داده اند و افراد خود را در این خانه‌ها جابه جا کرده اند."

او از طالبان خواست که به حقوق نظامیان سابق ارج بگذارند: "واقعاً این ظلم است. طالبان باید به حقوق انسانی نظامیان سابق احترام‌ بگذارند و نبابد چنین برخورد با آنها می‌کردند. این نظامیان سابق حتی با مشکلات اقتصادی نیز روبه‌رو اند‌ که حتی توان پرداخت کرایه خانه را هم ندارند."

XS
SM
MD
LG