پس از آنکه موضوع وضع محدودیت بر سفرهای بیرونی دو مقام طالبان از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد رسانهای شد، وزارت خارجۀ امریکا گفته است که این کار به پیشنهاد دولت امریکا صورت گرفته است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه به روز سهشنبه در یک نشست خبری به پرسش خبرنگاران گفت: "ما پیشنهاد کردیم که شورای امنیت این گام را بردارد تا به گونۀ واضح به طالبان بفهماند که مانع شدن آنان از آموزشهای متوسطه دختران عواقبی دارد، از جمله پیامدهای بسیار عملی مانند این اقدام شورای امنیت. شورا از طریق بیانیههای مطبوعاتی نگرانی عمیق خود را در مورد از بین رفتن احترام به حقوق بشر از جمله حقوق زنان، دختران و سایر گروههای اقلیت در افغانستان ابراز کرده است."
سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا افزوده که آنان به هماهنگیشان با شرکایشان در سازمان ملل متحد و دیگر ذینفعان ادامه خواهند داد تا کسانی را که مسئول هستند پاسخگو قرار دهند.
به گفته آقای پرایس، این پاسخگو قرار دادن تنها مربوط به حملات خشونتآمیزی که در داخل افغانستان دیده میشود نیست، بلکه شامل کسانی میشود که به دنبال تضعیف حقوق و حمایتهایی هستند که برای اقلیتهای افغانستان در نظر گرفته شده است.
در همین حال وزارت خارجۀ طالبان در واکنش به این اقدام شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته که این اقدام تکرار تجربههای ناکام گذشته خواهد بود و تاثیری نخواهد داشت.
حافظ ضیاء احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان در یک نوار تصویری که به رسانهها فرستاده گفته است: "اما متأسفانه تعزیرات تازهای بالای دو عضو دیگر بلند رتبهٔ امارت اسلامی وارد گردیده است. وزارت امور خارجه اعمال چنین فشارها بالای امارت اسلامی را بیهوده و تکرار تجارب ناکام میداند که هیچ نتیجهای در پی نخواهد داشت."
آقای تکل اما از تمدید مهلت رفع نسبی تعزیرات سفر بر ۱۳ مقام طالبان استقبال کرده است.
شماری از فعالان حقوق زنان با استقبال از این اقدام شورای امنیت سازمان ملل متحد میگویند که این کار بسنده نیست.
شمیلا زارع، فعال حقوق زن و عضو ائتلاف زنان افغانستان به رادیو آزادی گفت: "ای کاش این اقدام در ماههای اول صورت میگرفت، اما بسنده نیست. ای کاش این محدودیت بالای تمام افراد بلند پایۀ حاکمیت طالبان وضع میشد وای کاش (رفع تعزیرات) برای ۱۳ نفر دیگرشان تمدید نمیشد و آنها را هم در جمع این ۲ نفر قرار میدادند."
این در حالیست که خبرگزاری فرانسه به روز دوشنبه به نقل از برخی دیپلماتهای کمیتۀ تحریمهای سازمان ملل متحد گزارش داد که این سازمان بر عبدالباقی حقانی، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان و سید احمد شهیدخیل، معین وزارت معارف طالبان محدودیت سفر وضع کرده است.
این سازمان اما رفع تعزیرات سفر بر ۱۳ مقام دیگر طالبان را به مدت ۲ تا ۳ ماه دیگر تمدید کرده است.