مسئولان اتحادیه پوهنتونهای خصوصی میگویند، وزارت تحصیلات عالی طالبان برخی رشتهها را در ۲۸ پوهنتون خصوصی افغانستان به علت نداشتن جواز حذف کرده است.
صفیه دانشجوی سال اول رشتۀ ادبیات انگلیسی در یکی از پوهنتونهای خصوصی در هرات است.
او میگوید، هفته سه ساعت مضمون ثقافت اسلامی، تجوید و سیرتالنبی دارند و ثقافت جای برخی مضمونهای تخصصی زبان را گرفته است: "سه ساعت در هفته داریم قبلاً یک ساعت داشتیم، یک ساعت تجوید که زبر و زیر و تلفظ درست قرآن شریف را درس میدهند دو ساعت دیگه جهان بینی اسلامی درس میدهد، چون رشته ما ادبیات انگلیسی است وقتی دیگه مضامین پوهنتون شمول افزایش پیدا کند رشتههای تخصصی ما کم میشود."
بر اساس مکتوبی که از سوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به تمام پوهنتونهای دولتی و خصوصی فرستاده شده، رشتۀ ثقافت اسلامی از هشت کردیت به ۲۴ کردیت افزایش یافته است.
در این مکتوب آمده است که ثقافت در تمام رشتههای تحصیلی سه ساعت در هفته با مضامینی چون تجوید، سیرت نبی، نظام سیاسی اسلام تدریس شود.
عبدالله احمدزی، استاد رشتۀ اقتصاد در یکی از پوهنتونهای خصوصی در کابل گفت: "تنها کردیت ثقافت اسلامی که از هشت کردیت به ۲۴ کردیت افزایش یافته که در هشت سمستر تدریس میشود، ولی در دیگه مضامین تغییراتی نیامده است."
این در حالیست که با حاکمیت طالبان شمار زیادی از استادان متخصص کشور را ترک کرده و بیشتر پوهنتونهای کشور با کمبود استادان مسلکی برای تدریس مواجه اند.
نقیبالله احساس، استاد در پوهنتون خصوصی باختر تغییر نصاب درسی در دانشگاهها را نیازمند کادر مسلکی و افراد متخصص میداند و در شرایط کنونی حذف و یا افزایش مضامین را عجولانه میداند: "این نیاز به کدرهای فنی و تخصصی دارد که در وضعیت فعلی ما متاسفانه به قلت کدرهای علمی و تخصصی مواجه هستیم و اکثراً کدرهای علمی و تخصصی در این اواخر از کشور بیرون رفتند."
مضمون ثقافت اسلامی درحالی به ۲۴ کریدت افزایش یافته که مسئولان اتحادیۀ پوهنتونهای خصوصی میگویند، برخی رشتهها در ۲۸ پوهنتون خصوصی در کشور به علت نداشتن جواز حذف شده اند.
محمد کریم ناصری، سخنگوی این اتحادیه در گفتوگو با رادیو آزادی با اینکه در بارۀ رشتههای حذف شده جزئیات نمیدهد، اما میگوید، پوهنتونها برای برخی این رشتهها دانشجو نیز جذب کرده بودند: "در برخی دیپارتمنتها که شامل ۲۸ پوهنتون است، مثلاً در کنر تنویر است و در کابل پیشگام است و برخی دیگر پوهنتونها، برخی دانشکدهها که جوازهای شان صادر نشده بود و دانشجو جذب کرده بودند در حالی جوازهای شان در جریان بوده اما صادر نشده به همین دلیل این دانشکدهها بند شده است."
وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به سوالات رادیو آزادی در بارۀ تغییرات در نصاب درسی و حذف برخی رشتههای از پوهنتونهای خصوصی پاسخ نداد.
پوهنتونها در کشور پس از حاکمیت طالبان در افغانستان در ماه آگست سال گذشته میلادی گواه تغییرات اساسی بوده که یکی از آنان جداسازی صنفها و زمان درسی دانشجویان دختر و پسر است.
بر اساس طرزالعمل وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان، دختران در روزهای تاق و پسران در روزهای جفت هفته به دروسشان حاضر میشوند.
بسته بودن مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم و نامعلوم بودن سرنوشت امتحان کانکور سال روان خورشیدی از معضلهای دیگر سر راه آموزش و تحصیلات عالی در افغانستان است.