با نگرانیهای پیهم از سرکوب رسانهها و خبرنگاران در افغانستان، طلوعنیوز یکی از رسانههای خصوصی دیداری افغانستان بهخاطر ادامۀ کارش در این شرایط دشوار برنده جایزه «ون ورلد میدیا» (One world Media) بریتانیا شدهاست.
این نهاد غیر انتفاعی پنجشنبه شب این خبر را در صفحه تویتر خود منتشر کردهاست.
زیرک فهیم معاون طلوعنیوز به رادیو آزادی گفت: "این جایزه از طرف «ون ورلد میدیا» به طلوعنیوز داده شده، این جایزه به آن رسانههایی داده میشود که در وضعیت بحرانی باقی میماند و افزون بر آن در بخش عدالتخواهی کار میکنند."
با این حال ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل در بخش حقوق بشر در افغانستان وضعیت خبرنگاران، رسانهها و فعالان حقوق بشر را نگران کننده توصیف کردهاست.
مرکز رسانههای پارلمان اروپا ویدیویی را از صحبتهای ناوقت پنجشنبۀ آقای بنت در پارلمان اتحادیۀ اروپا، در صفحه رسمی خود نشر کردهاست.
این گزارشگر ویژه سازمان ملل در بخش حقوق بشر در افغانستان در بخشی از صحبتهایش گفته است "در افغانستان فضای مدنی روز به روز در حال کاهش است" و بهگفتۀ او "سرکوب وحشیانهیی در برابر هر صدای مخالف وجود دارد".
آقای بنت در ادامه گفت: "من روزانه گزارشهای مربوط به ادعاهای ناپدید شدن، قتلهای فرا قانونی، بازداشت خودسرانه، بد رفتاری، شکنجه و مجازات دستهجمعی غیر نظامیان را دریافت میکنم. از جمله، همانطوری که اشاره کردم در بارۀ روزنامهنگاران، مدافعان حقوق بشر، سایر اعضای جامعه مدنی و کارمندان دولت قبلی."
بهگفته ریچارد بنت محدودیتهای زیادی بر فضای مدنی، آزادی بیان، رسانهها، تجمعات، انجمنها و دسترسی به اطلاعات وجود دارند. بهگفتۀ او رسانهها به شدت با سانسور دست و پنجه نرم میکنند.
آقای بنت افزوده که این موارد تأثیر ویژهای بر زنان گذاشته و تهدید در برابر خبرنگاران و رسانهها دسترسی مردم به اطلاعات را نیز بهگونه چشمگیری کاهش دادهاست.
با این همه ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به گفتههای ریچارد بنت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان واکنش نشان داد.
او به رادیو آزادی گفت: "ما این راپور را رد میکنیم، در بخش اطلاعات همه رسانههای ما آزاد هستند، اطلاعات به دست میاورند و نشرات دارند و همچنان در ساحات دور دست خبرنگاران همه رسانههای داخلی و خارجی رفته میتوانند که سفرهای داشتند و راپورهای ساختند که دلالت میکند کاملاً میتوانند راپور بسازند و اطلاعات بهدست آورند".
این در حالیست که بر بنیاد آمار تمامی نهادهای جهانی پشتیبان رسانهها و خبرنگاران افغانستان در شش ماه گذشته از رهگذر دستری به اطلاعات و گزارشگری یکی از بدترین کشورها برای رسانهها، خبرنگاران و کارمندان رسانهیی بوده است.
بازداشتها و زندانی کردن شماری از خبرنگاران از سوی طالبان نیز انتقادهای زیادی برانگیخته است.