شماری از هنرمندان افغان در خارج از کشور از جامعۀ موسیقی افغانستان میخواهند که در غنامندی موسیقی کشور تلاش کنند و نگذارند با حاکمیت طالبان چراغ موسیقی خاموش شود.
قبل از حاکمیت دوباره طالبان صدای آهنگ های مختلف از هر رستورانت شنیده میشد و افغانها میتوانستند بدون هیچ ممانعتی موسیقی بشنوند، بخوانند و بیاموزند.
اما حالا وضعیت دگرگون شده و صدای موسیقی افغانستان ده ماه میشود که خاموش است.
در کنار آن هیچ رسانهیی حق پخش موسیقی ندارد و هیج فردی نیز نمیتواند در اماکن عمومی و حتی موتر شخصی خود در بیرون از خانه موسیقی گوش کند.
این دستور وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان است، آنان نشر و گوش دادن به هر نوع موسیقی را از دیدگاه شریعت اسلام حرام میدانند.
این دستور طالبان هنرمندان بیشماری را از کشور فرار داده و شماری هم که از ناچاری در کشور ماندهاند آلات موسیقیشان را از بین برده اند.
با این وضعیت سرنوشت موسیقی افغانستان که در بیست سال گذشته پر و بال گرفته بود چه خواهد شد؟
نغمه: هنرمندان که در خارج از کشور زندگی میکنند باید آهنگهای جدید بسازند و در قسمت تدریس آلات موسیقی به شاگردان آموزش دهند
نغمه، آوازخوان سابقهدار افغانستان که آهنگهایش به گوش اغلب مردم آشنا است از دیگر هنرمندان در خارج از کشور میخواهد تا در غنامندی موسیقی افغانستان تلاش کنند.
او در صحبت با رادیو آزادی میگوید هنرمندانی که زمینه برایشان فراهم است، باید آثار جدید تولید کنند و برای دیگر هنرجویان موسیقی آموزش دهند: "هنرمندانی که زمینه برایشان مساعد است، در خارج زندگی میکنند، باید در بخش موسیقی کار کنند، آهنگهای جدید بسازند و در قسمت تدریس آلات موسیقی به شاگردان آموزش دهند و نگذارند که موسیقی از یاد افغانان فراموش شود."
احمد مرید، یکی دیگر از هنرمندان افغان نیز به این نظر است که موسیقی هیچگاهی نمیمیرد و محدودیتهای کنونی راه را برای رشد موسیقی از هر دریچۀ دیگری که باشد نخواهد بست: "راه انسانی موسیقی همیشه جاویدان خواهد بود و هیچ وقتی نمیمیرد. اگر امروز متضرر میشود اما فردا روشنایی خواهد بود."
با حاکمیت طالبان آلات موسیقی بیشماری از سوی افراد این گروه شکسته شد و شماری از هنرمندان بخاطر داشتن آلات موسیقی در خانههای شان مجازات شدند.
رادیو آزادی تلاش کرد از هنرمندانی که در ده ماه اخیر کشور را ترک کردهاند صدا بگیرد اما هیچ یک از آنها دستیاب نشد.
اما پیش از این آرش بارز از هنرمندان افغانستان در صحبت با رادیو آزادی خواست مشابهی داشت و منسجم شدن جامعۀ موسیقی افغانستان را برای حفظ ارزشهای هنری به ویژه موسیقی مهم دانست.