لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۳۴

سال تعلیمی بدون آغاز مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم در ولایت فراه به پایان رسید


یک مکتب دخترانه در ولایت فراه
یک مکتب دخترانه در ولایت فراه

سال تعلیمی در ولایت گرمسیر فراه در حالی به پایان رسیده است که اکثر دانش آموزان دختر بالاتر از صنوف ششم در این ولایت می‌گویند که نُه ماه را در خانه‌های‌شان سپری کردند.

یکی از این دختران حمیرا است. او که دانش آموز صنف دهم لیسه دختران میرمن نازو در شهر فراه است در گوشه خانه‌اش تنها نشسته، با ناامیدی بطرف کتاب‌ها‌یش که سال‌ها زحمت کشیده بود می‌بیند.

من یک سال می‌شود که از تعلیم خود به دور ماندم و به مکتب نمی روم

حمیرا اول نمره صنف خود بود. او به رادیو آزادی گفت که همه درس‌های که سال‌های گذشته خوانده بود فراموشش شده: "من یک سال می‌شود که از تعلیم خود به دور ماندم و به مکتب نمی روم، خودم از جمله شاگردان اول نمره مکتب بودم و به درس خواندن خیلی علاقه دارم اما وقتی که طالبان مکاتب را بسته کردند و اجازه باز کردن را نمی‌دهند همه چیز‌های که در ذهنم بود از یادم رفته و هیچ چیزی به یادم نیست و باید یک راه حل برای حل این مشکل پیدا شود."

نادیه یک دانش آموز دیگر که صنف نهم لیسه دخترانه توفیق میرزایی در شهر فراه است به رادیو آزادی گفت که هنوز آرزو دارد که درس بخواند و طالبان باید دروازه‌های مکاتب را به روی‌شان باز کند: "من آرزو دارم که تحصیل کنم و از امارت اسلامی خواهشمندم که دوباره دروازه‌های مکاتب را بر روی ما باز کند که ما دختران دوباره به مکاتب خود برویم و درس بخوانیم."

مرضیه: بسته ماندن مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم خیلی باعث اذیت و آزار روحی دختران شده و اعتماد به نفس‌شان را از بین برده

مرضیه فعال حقوق زن در فراه به رادیو آزادی گفت که اجازه نیافتن دختران به مکتب از سوی طالبان بر وضعیت روحی دختران آسیب رسانده و باعث خشونت‌های خانوادگی و ازدواج‌های زیر سن شده است: "این موضوع خیلی باعث اذیت و آزار روحی دختران شده و اعتماد به نفس‌شان را از بین برده، باعث خشونت‌های خانوادگی شده، دختران افسردگی پیدا کرده و این باعث این شده که فامیل‌ها برای ازدواج دختران‌شان زود تصمیم بگیرند و همچنان ازدواج‌های زیر سن. خواست ما از حکومت و جامعه جهانی این است که توجه جدی داشته باشد. تا چه وقت دختران به کنج خانه بماند."

پروین طوفان یک فعال دیگر حقوق زن در فراه با مرضیه موافق است.

او خواست مشابه در مورد باز کردن مکاتب دختران از حکومت سرپرست طالبان دارد: "اوضاع پیش آمده سخت نگران‌کننده است بخصوص بسته ماندن مکاتب دختران و به خانه ماندن زنان شاغل، ما نمی‌توانیم نیم نفوس یک جامعه را از تحصیل و از کار باز داریم این شیوه حکومت داری نه در‌ شان افغانیت است و نه در‌ شان امارت و نه هم باید افغانستان را پیش جامعه جهانی تمسخر کنیم بهتر این است که مکاتب دختران ادامه می‌داشت که نشد اما بهتر است که مکاتب دختران باز شود. دختران بالاتر از صنف ۶ از امتحان محروم‌ ماندند."

مولوی اختر محمد زعیم سرپرست ریاست معارف طالبان در فراه است. او به رادیو آزادی گفت که در سال تعلیمی آینده ممکن مکاتب دختران بالاتر از صنوف ششم باز شود: "انشاالله گفت‌وگو‌ها از طرف بزرگان مان جریان دارد و امیدواری بسیار زیاد است که در سال تعلیمی آینده مکاتب از صنف ششم به بالا باز شود."

همه ساله سال تعلیمی در نُه ولایت گرمسیر افغانستان بشمول فراه در ۱۵ ماه سنبله آغاز و در ۱۵ ماه حوزا به پایان می‌رسد.

وزارت معارف طالبان حدود سه ماه پیش در شروع سال تعلیمی ولایات سردسیر افغانستان گفته بود که تمام مکاتب دختران و پسران بازگشایی می‌شوند اما فردای آن روز از تصمیم خود منصرف شدند.

این تصمیم طالبان واکنش‌های داخلی و جهانی را نیز در پی داشت.

XS
SM
MD
LG