لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۴۰

یوناما: طالبان تمام کارکنان رسانه‌یی بازداشت شده را آزاد کنند


آرشیف - افراد مسلح حکومت طالبان در شهر کابل
آرشیف - افراد مسلح حکومت طالبان در شهر کابل

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) از طالبان خواسته است تا تمامی کارکنان رسانه‌یی بازداشت شده را آزاد کرده و به بازداشت‌های خودسرانه و تهدید خبرنگاران پایان دهد.

رومان کریمی خبرنگار محلی در کابل از بازداشت و لت‌وکوبش از سوی نیروهای طالبان قصه می‌کند.

او می‌گوید، در نهم ماه "می" هنگامی‌که برای پوشش اعتراض زنان در چهارراهی حاجی یعقوب رفته بود، از سوی نیروهای طالبان مورد بازپرس قرار گرفت و تلفون و تمام اطلاعات شخصی‌اش بررسی شد.

به گفتۀ آقای کریمی، هفت ساعت با راننده همراه‌اش در بند طالبان بود و لت‌وکوب شده است.

رومان کریمی خبرنگار رادیو سلام وطندار است و دلیل بازداشت و لت‌و‌کوبش را پوشش اعتراض زنان می‌داند:
"نگرانی اصلی من این است که این‌ها تمام رسانه‌های اجتماعی به‌ شمول فیسبوک، وتساپ و تمام فایل‌های شخصی از جمله عکس و همه‌چیز رمز فیسبوک من را گرفتند و تلفون را با خود بردند. من نگران امنیت خود هستم. نمی‌دانم شاید تمام رسانه‌های اجتماعی من تحت کنترل نیروهای استخبارات باشد."

پس از حاکمیت طالبان هر از گاهی گزارش‌هایی از بازداشت خبرنگاران به نشر می‌رسند و برخوردهای سخت‌گیرانۀ طالبان در برابر رسانه‌های افغانستان همواره واکنش‌های بین‌المللی زیادی را در پی داشته است.


به تازگی کمیتۀ جهانی حفاظت از خبرنگاران گفته است، طالبان باید در مورد بازداشت و شکنجۀ رومان کریمی، خبرنگار سلام وطندار و رانندۀ این رسانه وضاحت دهند.

این کمیته همچنان گفته است، طالبان باید جمال‌الدین دلدار، مسئول رادیو صدای گردیز و میرزا حسنی، مسئول رادیو آفتاب را در ولایت دایکندی بدون قید و شرط آزاد کنند.

این دو خبرنگار در ۲۴ می در ولایت‌های کابل و هرات بازداشت شدند.

استیون بتلر، هماهنگ کنندۀ برنامه کپج آسیا گفته است: "اخیراً افزایش بازداشت‌های خودسرانه کارکنان رسانه‌ها و خبر‌نگاران نشان‌دهندۀ وخامت نگران‌کننده آزادی مطبوعات و توانایی مردم افغانستان برای دسترسی به اطلاعات دقیق و به موقع است."

بیش از نود درصد خبرنگاران زن در افغانستان بیکار شده اند و وظایف‌ شان را از دست دادند.

در ادامۀ این واکنش‌ها جنبش خبرنگاران افغانستان روز چهارشنبه در نشست خبری صدای خود را برای وضعیت آزادی بیان و خبرنگاران در زیر حاکمیت طالبان بلند کردند.

رسول شهزاد از اعضای این جنبش به رادیو آزادی می‌گوید، حمایت از خبرنکاران باید مستقیم به آدرس خود خبرنگاران صورت گیرد نه نهادهای حامی خبرنگاران در افغانستان: "بیش از نود درصد خبرنگاران زن در افغانستان بیکار شده اند و وظایف‌ شان را از دست دادند. ما از نهادهای حامی رسانه‌ها و خبرنگاران خواستیم تا زمینه کار را برای زنان خبرنگار فراهم کنند."

با این حال هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) گفته است، آزار و اذیت و خشونت علیۀ خبرنگاران در افغانستان همچنان ادامه دارد

یوناما در صفحه توییتر خود از طالبان خواسته است تا تمامی کارکنان بازداشت شده را آزاد کرده و به بازداشت‌های خودسرانه و تهدید خبرنگاران پایان دهد.

این در حالیست که از سرنوشت شماری از خبرنگاران و فعالان بازداشت شدۀ دیگر چون عمادالدین دوران نویسنده و فعال مدنی هنوزهم خبری در دست نیست.

کمیتۀ جهانی از خبرنگاران گفته است که این را مستند کرده است که ریاست استخبارات حکومت طالبان بر خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان کنترول دارند.

سخنگویان طالبان به پرسش‌ها در این ‌باره پاسخ ندادند.

XS
SM
MD
LG