به دنبال انتقاد عباس استانکزی، معاون وزارت خارجۀ طالبان از برخی اقدامات این گروه، آگاهان سیاسی میگویند که این کار نشاندهندۀ اختلافات "عمیق" در درون طالبان است.
روز گذشته یکشنبه شیر محمد عباس ستانکزی که از مقامهای بلند رتبۀ طالبان است از حاکمیت کنونی طالبان در عرصههای سیاسی، اقتصادی و آموزشی انتقاد کرد.
او گفت، حق آموزش از زنان گرفته شده، آنان نیمی از قشر جامعه اند و باید این حق برایشان داده شود.
عباس ستانکزی مدت زیادی در کابل نبود، اما در پایان سفر ملا عبدالغنی برادر، معاون اول رئیسالوزرا همراه با او به کابل آمده است.
سمیع یوسفزی، آگاه مسایل سیاسی، انتقاد آقای ستانکزی را نتیجۀ اختلاف میان این گروه میداند.
آقای یوسفزی میافزاید: "آنان اختلاف نظر خود را جدی نمیگیرند، زیرا از منصب و چوکی خود میترسند، همچنین از این هم میترسند که هر کس در میان طالبان اختلاف بیندازد، از صفوف خود بیرون میکنند، مانند اکبر آغا، سلام ضعیف، متوکل، طیب آغا و معتصم آقا جان روز خوبی ندیده اند."
سید خالد سادات، آگاه مسایل حقوقی میگوید، طالبان مستقر در قطر که وعدۀ آموزش زنان و سایر آزادیهای مدنی را به جامعۀ جهانی دادهاند، اکنون قادر به انجام آن نیستند و این موضوع باعث ایجاد اختلاف میان آنان شدهاست.
آقای سادات افزود: "طالبان قطر به جهان قول داده و با جامعۀ جهانی صحبت کرده است که ما با مردم افغانستان مینشینیم، با آنها گفتوگو میکنیم، یک حکومت همهشمول و افغان شمول تشکیل میدهیم، از حقوق زنان و جوانان محافظت میکنیم، اما اکنون مسئله برعکس جریان دارد بنابر این همه این اختلافات میان طالبان قطر و شورای کویته است."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به سؤالات رادیو آزادی در این باره پاسخ نداد، اما پیش از این مقامات طالبان اختلافات میانشان را رد کردهاند.
در همین حال سید اکبر آغا، یکی از مقامات پیشین طالبان سخنان عباس ستانکزی را یک نصیحت و یک ضرورت خوانده است.
او گفت: "آنان حق دارند نصیحت کنند و یا یک چیز مثبت و یا هم برای سوق دادن کشور به راه درست صحبت کنند. به نظر من صحبتهای ستانکزی هم نصیحت بود."
پیش از این نیز گزارشهای از اختلافها میان ملا عبدالغنی برادر، معاون نخست رئیسالوزرای طالبان و سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ طالبان به نشر رسیده بود، اما آقای برادر در یک ویدیو این موضوع را رد کرد.