لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۵

قصر سفید: توافقنامهٔ دوحه طالبان را تقویت کرد


لحظه تاریخی امضای توافقنامه دوحه توسط ملا عبدالغنی برادر از رهبران طالبان و زلمی خلیل‌زاد فرستاده خاص ایالات متحده برای افغانستان. دوحه٬ قطر -۲۹ فبروری ۲۰۲۰
لحظه تاریخی امضای توافقنامه دوحه توسط ملا عبدالغنی برادر از رهبران طالبان و زلمی خلیل‌زاد فرستاده خاص ایالات متحده برای افغانستان. دوحه٬ قطر -۲۹ فبروری ۲۰۲۰

قصر سفید می گوید، توافقنامۀ دوحه بین ادارۀ دونالد ترمپ رئیس جمهور سابق امریکا و طالبان، این گروه را تقویت کرد.

توافقنامۀ دوحه بین ایالات متحده و طالبان در ۲۹ فبروری سال ۲۰۲۰ امضا شد.

بر اساس اعلامیه قصر سفید که به روز شنبه منتشر شد، برای جو بایدن رئیس جمهور فعلی امریکا توافق صلحی به میراث گذشته شد که طالبان تقویت و متحدان امریکا در حکومت سابق افغانستان را تضعیف کرده بود.

پیش از این، دفتر سرمفتش خاص ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان(سیگار) در سلسلۀ از تویت ها گفته بود توافق بین ایالات متحده و طالبان باعث ایجاد بی اعتمادی زیاد در روابط ایالات متحده و افغانستان شده بود.

به گفته سیگار، بیشتر توافقنامه محرم و اکثر توافقات کتبی و شفاهی بین طالبان و واشنگتن مخفی بوده است.

سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان می گوید که تلاش کرده تا یک نسخه از ضمائم توافقنامه دوحه را از وزارت های دفاع و وزارت خارجه ایالات متحده بدست بیاورد، اما این خواست عملی نشده است.

پس از این توافق، در ۱۲ سپتمبر ۲۰۲۰ گفتگوهای بین الافغانی آغاز شد و ماه ها ادامه یافت.

فوزیه کوفی، یکی از اعضای تیم مذاکره کننده حکومت سابق افغانستان
فوزیه کوفی، یکی از اعضای تیم مذاکره کننده حکومت سابق افغانستان

فوزیه کوفی، یکی از اعضای تیم مذاکره کننده حکومت سابق افغانستان می گوید، رهبری سیاسی حکومت سابق از بسیاری ضمایم این توافق بی خبر بود:

"برعلاوۀ ضمایم که پنهان بود و هیچگاهی با رهبری سیاسی افغانستان شریک ساخته نشد، خود طرفین قرارداد تنها طالبان و امریکا بودند. جامعۀ سیاسی، ساختار ها و حکومت افغانستان در آن شریک نبودند. مردم، جامعه و ساختار های افغانستان که بالای آن سرمایه گزاری زیاد شده بود و اساساتی که مردم افغانستان به خاطر ساختن آن قربانی داده بودند، هیچ یک تذکر نرفته بود. در هیچ جای این قرار داد بحث حقوق بشر و حقوق زنان تذکر نرفته بود. این ها همه نه تنها باعث تضعیف مورال نیروها ما، بلکه باعث بی اعتمادی زیاد هم شد."

فوزیه کوفی: طرفین قرارداد تنها طالبان و امریکا بودند. جامعۀ سیاسی، ساختار ها و حکومت افغانستان در آن شریک نبود .

براساس توافقنامه دوحه ایالات متحده متعهد شد تا ماه می۲۰۲۱ همۀ نیروهایش را از افغانستان خارج کند و طالبان نیز توافق کرده بودند که روابط شان را با شبکۀ القاعده و همه گروه های تروریستی قطع خواهند کرد.

با آنکه طالبان در اواسط ماه اگست سال ۲۰۲۱ میلادی دوباره کنترل افغانستان را به دست گرفتند، اما تا هنوز هیچ کشور جهان حکومت آن را به رسمیت نشناخته است.

آرش همایون

XS
SM
MD
LG