یک مقام امریکایی گفته است که حکومت های امریکا و تاجیکستان در بارۀ سرنوشت شماری از طیاره های قوای هوایی سابق افغانستان بحث میکنند.
جان مارک پومیرشیم، سفیر ایالات متحده در تاجیکستان در نشست خبری در شهر دوشنبه گفته است که دو کشور سرگرم گفتوگو در مورد طیاره ها اند.
مقامات امریکایی: ۴۶ طیاره به ازبکستان و ۱۸ طیاره به تاجیکستان منتقل شده اند.
او دیروز چهارشنبه گفت که امریکا نمیخواهد طیاره ها را به حکومت طالبان بسپارد.
به گزارش گروه رسانهیی "ایشیا پلس" در تاجیکستان، پومیرشیم در این باره جزئیات بیشتر ارائه نکرد.
مقامات امریکایی گفته اند که همزمان با تحولات سیاسی در افغانستان تا ماه آگست پارسال ۴۶ طیاره به ازبکستان و ۱۸ طیاره به تاجیکستان منتقل شده اند.
بر اساس گزارش، یک مقام امریکایی که خواسته است نامش افشا نشود گفته که ایالات متحده این طیاره ها را به قوای هوایی افغانستان خریده بود و حالا وزارت دفاع امریکا در مورد آنها تصمیم نهایی میگیرد.
جان کربی، سخنگوی پنتاگون در ماه جنوری گفته بود که این طیاره ها به افغانستان سپرده نمیشود. به گفته او، اینکه طیاره ها به کجا سپرده میشود و کی ها از آنها استفاده خواهند کرد، در این مورد فیصله نشده است.
طالبان گفته اند که طیاره ها به آنها واگذار شود و پیلوتان هم به کشور بازگردند.
ادارۀ سرمفتش ویژۀ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان، "سیگار" اخیراً در گزارش سه ماهه اش گفته است که هزاران پرسنل قوای هوایی نظام پیشین افغانستان به طالبان پیوسته اند.
در بخشی از گزارش سیگار به نقل از پنتاگون آمده است که بسیاری از تجهیزاتی که به ارزش ۱۸ میلیارد و ششصد میلیون دالر، از سال ۲۰۰۵ در اختیار نیروهای افغان قرار داده شده بود، در عملیات جنگی تخریب شدند.
عنایت الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع حکومت طالبان هفتۀ گذشته گفت که تیم فنی آنها تا کنون ۶۰ طیاره و هلیکوپتر را ترمیم کرده است.
در حکومت پیشین خدمات تخنیکی و فنی برای قوای هوایی افغانستان از سوی برخی از قراردادی ها ارائه میشد.
وزارت دفاع طالبان در مورد تیم فنی و چگونگی ترمیم طیاره ها جزئیات بیشتر ارائه نکرده است.
وزارت دفاع امریکا پس از خروج کامل نیروهای این کشور از افغانستان در ۳۱ ماه اگست، اعلام کرد که تجهیزات و طیاره های نظامی باقی مانده در میدان هوایی نظامی کابل از سوی نیروهای امریکایی تخریب شدند.