لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۰

روز آشفتهٔ آزادی مطبوعات در افغانستان؛ ژورنالیزم « درمحاصره » است


عکس آرشیف
عکس آرشیف

ریچارد بینت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان گفته است که حاکمان جدید در افغانستان رهنمود های سخت گیرانه وضع کرده اند و دسترسی به اطلاعات با چالش های بیشتر مواجه شده است.

بینت در پیام ویدیویی روز سه شنبه به مناسبت « روز جهانی آزادی مطبوعات» در صفحه تویتر خود گفته است که خبرنگاران افغان در فضای بسیار محدود فعالیت می کنند:

ریچارد بینت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان
ریچارد بینت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان


"صدها رسانه، شبکه های تلویزیونی، دستگاه های رادیویی و رسانه های تصویری در افغانستان فعال بودند. این رسانه ها هزاران کارمند به شمول بیش از پانزده صد زن را استخدام کرده بودند. رسانه ها نقش کلیدی را در ایجاد فضای بحث میان مردم داشتند. متاسفانه با فشار دوامدار بر آزادی مطبوعات، این فضا از بین رفته است."

رسانه های افغانستان هزاران کارمند به شمول بیشتر از پانزده صد تن از زنان فعال بخش رسانه یی داشت

بینت در پیامش افزوده است که ده ها ژورنالیست زندانی شده اند، مورد حملۀ فزیکی قرار گرفته اند و ترسانده شده اند.

او همچنان گفته است که در چند مورد محدود، شماری از ژورنالیستان نیز کشته یا ناپدید شده اند.

اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در تویتر خود نوشته است که رسانه های کشور در چارچوب قوانین٬ آزادانه فعالیت می کنند.

او ضمن تبریک گفتن روز جهانی آزادی مطبوعات گفته است که حکومت طالبان از رسانه ها حمایت می کند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

به نوشتۀ ذبیح الله مجاهد، دلیل توقف فعالیت برخی از رسانه ها پس از خروج نیروهای امریکایی، عدم تمویل آن ها از سوی بعضی سفارت هایی است که بر اساس ادعای او، این رسانه ها را برای اهداف خود تمویل می کردند.

این سخنان مجاهد در حالی مطرح می شود که سازمان خبرنگاران بدون مرز گفته است که جایگاه افغانستان در رده بندی جهانی مطبوعات از ۱۲۲ به ۱۵۶ رسیده است.

از سوی دیگر، بخش جنوب آسیای عفو بین الملل، ژورنالیزم افغانستان را « در محاصره » توصیف کرده است.

سازمان عفو بین الملل: ژورنالیزم افغانستان در محاصره است

در این میان، « گروه سفیران دوست زنان افغان» به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات در بیانیه ای گفته : « مهم است که خبرنگاران و سازمان ھای مرتبط با رسانه های افغانستان بتوانند بدون ارعاب، خشونت یا خطر بازداشت آزادانه کار خود را انجام دھند.».

این گروه متشکل از هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما، ایالات متحده، استرالیا، دنمارک، کانادا، اتحادیۀ اروپا، هالند و بریتانیا است.

در بخشی از بیانیه آمده که این گروه حامی زنان افغان از نقض حقوق خبرنگاران و رسانه ها در حاکمیت طالبان متاسف است.

در این بیانیه که از سوی یوناما منتشر شده همچنان گفته شده است که این گروه از تمامی موانعی که خبرنگاران زن در افغانستان با آن رو به رو اند، آگاه است.

XS
SM
MD
LG