لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۲۹

وضعیت ناگوار آزادی مذهب در افغانستان دنیا را نگران ساخته است


عکس: مسجد منفجر شده شیعه ها در شهر مزارشریف ولایت بلخ.
عکس: مسجد منفجر شده شیعه ها در شهر مزارشریف ولایت بلخ.

کمیسیون امریکا در امور نظارت از آزادی های مذهبی در جهان می گوید که بعد از برگشت سریع طالبان به قدرت و خروج نیروهای امریکایی از افغانستان٬ وضعیت آزادی مذهب درهشت ماه گذشته دراین کشور بدتر شده است.

این کمیسیون که از وضعیت آزادی های مذهبی درجهان نظارت میکند٬ از وزارت خارجۀ ایالات متحده خواست که افغانستان را در فهرست کشورهای موجب نگرانی خاص قرار دهد.

در این فهرست معمولآ کشور های گنجانده میشود که حکومت ها در آن آزادی مذهب را پیهم نقض می کنند یا دربرابرنقض آزادی های مذهبی٬ بی تفاوتی اند.

در بیست سال گذشته این اولین بار است که این کمیسیون درباره افغانستان چنین نظر میدهد.

درحال حاضر پنج کشور همجوار افغانستان ، ایران ، پاکستان ، تاجکستان ، ترکمنستان وچین در این فهرست قرار گرفته اند.

قرار گرفتن کشور های در این فهرست منجر به وضع برخی از تحریم ها میگردد و درصورتی که افغانستان در این گروه از کشور ها جا بگیرد٬ امکان دارد که با تحریم های رو به رو شود.

کمیسیون می افزاید٬ زندگی افغان های که با افکار مذهبی طالبان سازگار نیستند با خطر روبرو است و درعین حال گزارش های از آزار واذیت اقلیت ها ، توهین به عبادتخانه ها وتالاشی خانه ها برای دستگیری مسیحیان نیز از داخل افغانستان دریافت شده است.

اکثریت مردم افغانستان مسلمانان سُنی مذهب اند اما مسلمانان شیعه واقلیت های مانند هندو تبار ها، سیک ها و دیگران نیز در این کشور زندگی میکنند.


گزارش کمیسیون امور آزادی مذهبی بین المللی می افزاید که دراثر فشار طالبان بر اقلیت های مذهبی٬ یگانه شهروند یهودی افغانستان هم درماه سپتامبر سال گذشته این کشور را ترک گفت.

شیعه ها دراین اواخر در چندین ولایت افغانستان با حملات مرگباری روبرو شدند. مسئولیت برخی از این حملات را شاخه خراسان گروه دولت اسلامی یا داعش که به عنوان رقیب طالبان شناخته میشود٬ به عهده گرفته است.

با این همه اقلیت های مذهبی در افغانستان٬ به ویژه شیعه ها در سالهای گذشته نیز با دشواری های فراوانی رو به رو بوده اند. سوال اینجاست که آیا اکنون وضعیت تا حدی ناگوار شده که افغانستان درفهرست کشورهای موجب نگرانی خاص قرار گیرد ؟

حکمت اعظمی معاون مرکز مطالعات صلح ونزاع افغانستان درپاسخ به این پرسش می گوید که وضعیت اقلیت ها واقعآ بدتر شده است. او به ادامه می افزاید: " تحت تسلط طالبان٬ افغانستان دیگر یک جایگاه امن برای اقلیت های مذهبی نیست. باز هم تکرار می کنم که مفکورۀ طالب وداعش در برابر مسلمانان شیعه و سایر اقلیت های مذهبی یکسان است."

حکومت طالبان هنوز دربارۀ این گزارش کمیسیون امریکا در امور آزادی های مذهبی در جهان واکنشی نشان نداده ولی قبلا گفته است که حقوق همه مردم افغانستان محفوظ است.

تاکنون هیچ کشوری حکومت طالبان را در افغانستان به رسمیت نشناخته است و عمده ترین تقاضای غرب برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان این است که آنها حق کار وآموزش برای زنان و دختران فراهم کنند و به حقوق همه اقلیت ها احترام قایل شوند.

XS
SM
MD
LG