لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۴ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۲۷

دهقانان: کشت بدیل کوکنار به ما داده نشده است


آرشیف- کشت کوکنار در ولایت کندهار
آرشیف- کشت کوکنار در ولایت کندهار

فصل جمع‌آوری حاصلات کوکنار در ولایت‌های گرمسیر افغانستان در حال پایان یافتن است و تا چند روز دیگر دهقانان در این ولایت‌ها فصل تازه کشت کوکنار را آغاز می‌کنند.

ولایت‌های گرمسیر افغانستان که دارای اقلیم مناسب برای چهار فصل کشت کوکنار است، دهقانان آن دلیل تمایل بیشتر شان به کشت کوکنار را خُشک سالی و نبود بازار مناسب داخلی و خارجی برای محصولات بدیل کوکنار می‌دانند.

ولی جان دهقان در ولایت ارزگان و عصمت الله در ولسوالی پنجوایی قندهار تازه از زمین‌های شان حاصل کوکنار را جمع آوری کرده اند و زمین شان را برای فصل بعدی کشت و زراعت آماده می‌سازند.

آنان به رادیو آزادی گفتند که هرچند حکومت طالبان کشت کوکنار را منع کرده، اما تا حال کشت بدیل در اختیار آنان قرار داده نشده است: "امکان آن وجود دارد که برای فصل آینده کشت کوکنار منع شود، اگر کشت آن منع می‌شود، حکومت باید بدیلی را در اختیار ما قرار دهد که به اندازه کوکنار از آن عاید کنیم. تا جایی که مسئله کشت گندم و جواری و همچو کشت‌های ضعیف مطرح است، برای ما منفعت ندارد، کشتی باید به ما معرفی شود که اقتصاد ما را بهتر سازد."

" یک‌ونیم جریب کوکنار و در همین حدود هم گندم کشت کردیم. از منع کشت کوکنار خوش استیم، اما نگرانی ما این است که کشت کوکنار را منع کردند و بدیل آن در اختیار ما قرار داده نشده، چون کوکنار به ما یک لقمه نان می‌داد. ما کوکنار را بخاطر دشمنی با خارجی‌ها کشت نمی‌کنیم، بلکه بخاطری کشت می‌کنیم که یک لقمه نان به دست آوریم. وقتی بدیلی به ما داده شود، از کشت نکردن کوکنار خوش می‌شویم تا در بدل آن با گندم یک لقمه نان به ما برسد. اگر بسیار فشار بیاورند شاید کشت آن منع شود، در غیر آن مردم دست بردار نیستند، چون از گرسنگی می‌میرند."

آرشیف- دو تن از دهقانان
آرشیف- دو تن از دهقانان

به تازگی سهیل شاهین رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر از یک سلسله دیدارها با نمایندگان دیپلماتیک برخی کشورهای غربی خبر داده که در آن روی از سر گیری کمک‌ها برای تهیه کشت بدیل برای دهقانان صحبت شده است.

حکومت طالبان و نهادهای بین‌المللی در هشت ماه گذشته هیچ سروی و آماری را در رابطه به میزان کشت کوکنار نشر نکرده اند، اما گزارش‌های رادیو آزادی نشان می‌دهد که در این مدت بر علاوه ۲۲ ولایتی که قبلاً در آن کوکنار کشت می‌شد، در مناطقی نیز کوکنار کشت شده است که در هشت سال گذشته شاهد کشت آن نبوده است.

حاجی نصیب مسئول جمعی از نهادهای کاهش تقاضا به مواد مخدر در افغانستان، یکی از عوامل کشت کوکنار را فقر می‌داند و بر مسئولیت پذیری حکومت طالبان برای تهیه کشت بدیل برای دهقانان تاکید می‌کند: "فکتور مهم کشت کوکنار هم فقر است، باید برنامه‌های خوب‌تر اقتصادی پلان و عملی شود. در اینجا مسئولیت حکومت افغانستان بیشتر است، زیرا مردم خود ما بیشتر متاثر می‌شوند و اعتیاد گسترش می‌یابد و جامعه جهانی هم باید کمک کند، چون مواد مخدر یک مشکل جهانی است."

سخنگویان حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در رابطه به پیشرفت‌ تازه در بخش تهیه کشت بدیل برای دهقانان پاسخ ارائه نکردند، اما پیش از این ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی گفته بود که آنان تلاش‌ها به هدف جلب کمک‌ در بخش تهیه کشت بدیل کوکنار را آغاز کرده اند.

گزارش: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG