لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۶ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۵۸

افزایش مرگ‌ومیر نوزادان در ولایت غور


آرشیف- عکس جنبه تزئینی دارد
آرشیف- عکس جنبه تزئینی دارد

داکتران محلی در ولایت غور می‌گویند که میزان مرگ و میر نوزادان در حال افزایش است.

مردم نبود کلینیک و عرضه ناکافی خدمات صحی و نیز خرابی جاده‌ها را از دلایل اصلی افزایش مرگ و میر مادران و کودکان در غور عنوان می‌کنند.

کریم داد ۳۲ ساله باشنده غور است. او هفت ماه پیش همسر و فرزندش را به علت نبود خدمات صحی در ولسوالی ساغر این ولایت از دست داده است: "هفت ماه پیش خانمم مریض شد. البته مریض ولادت بود. به کلینیک ولسوالی آوردم. هفت روز اینجا بستر بود. بالاخره داکتر گفت در کلینیک ادویه درست نیست، باید مریض خود را به شهر انتقال بدهید. دیدم که مشکل خانمم در کلینیک ولسوالی ما حل نمی‌شود. مجبور شدم از همسایه‌ خود پول قرض کنم. یک موتر را کرایه کردم بخاطر خانمم، آنهم به هشت هزار افغانی، آمدم به شهر. داکترها گفتند که طفل تان قبل از وقت به دنیا میاید باز مریض ما را به شفاخانه بستری کردند. ۱۱ روز بستری بود متاسفانه بعد از ۱۱ روز خانمم با طفلم فوت کردند."

محمود در ولسوالی پسابند غور زندگی می‌کند. او به رادیو آزادی گفت که نوزاد بیمارش در راه رسیدن به شهر فیروزکوه مرکز غور جان داد: "سه ماه قبل به علت اینکه طفلم مریض شده بود، می‌خواستم بیایم در مرکز فیروزکوه او را تداوی کنم. بدبختانه راه یخ‌بندان بود و ما در آنجا گیر ماندیم و طفلم بر اثر سردی هوا فوت کرد."

عبدالاحمد نوری آمر شفاخانه ولایتی غور است. او اطلاعاتش در مورد مرگ و میر مادران و نوزادان را با رادیو آزادی در میان گذاشت: "در شش ماه اخیر سال ۱۴۰۰ تعداد وفیات ما از مادران الحمدالله خیلی کاهش یافته بوده که ما در شش ماه آخر مرگ ومیر مادران را صفر داشتیم. اما بدبختانه مرگ میر نوزادان بالا بوده که در شش ماه آخر ۱۴ تن فوتی در بخش نوزادان شفاخانه ولایتی غور داشتیم."

او از چند علت دیگر هم یاد کرد: "دلیل دیگرش فقر اقتصادی است که مادران دچار سوء تغذیه هستند و مواد غذایی درست استفاده نمی‌کنند و اطفالی که از این مادران به دنیا میایند، این اطفال هم از نظر معافیت بدنی پایین هستند در مقابل انتانات زودتر متاثر می‌شوند و یا هم مادرانی مریض که در هنگام بارداری مریض باشند و این مریضی انتقال پیدا می‌کند در نزد طفل که در رحم مادر است و وقتی که تولد می‌شوند دچار امراض تنفسی و دیگر امراض هستند باعث مرگ و میر اطفال میشود."

روشن عظیمی یک داکتر نسایی و ولادی در شفاخانه ولایتی غور است. او به مادران اینگونه توصیه می کند: "ما بخاطر کاهش مرگ و میر مادران در دوره حاملگی خانم‌ها چهار دوره وزیت داریم که میتواند خواهرهای ما در ماه اول، ماه چهارم و هفته بیست‌ونهم و هفته سی‌وهفتم به شفاخانه مراجعه کنند. بخاطر کم خونی مادر و خطرات زمان حاملگی بخاطر خطرات بعد از ولادت به صورت عاجل می‌توانند که مثلاً تب داشته باشند آب ریزی داشته باشند باید به زودترین فرصت به نزدیک‌ترین کلینیک مراجعه کنند."

عبدالحی تابش یک فعال جامعه مدنی غور است. او برای بیرون رفت از این مشکل به حکومت سرپرست طالبان و جامعه جهانی پیشنهاد می‌کند که در ولسوالی‌ها باید کلینیک‌های معیاری ساخته شود: "ما از مسئولین امارت اسلامی و مسئولینی که در راستای سکتور صحت کار می‌کنند و همچنان موسسات ملی و بین‌المللی خواهشمندیم که در رابطه به کلینیک‌های ولایت غور و همچنان پرسونل صحی و ادویه آنها توجه لازم به خرج دهند. "

ولایت مرکزی غور بشمول دو ولسوالی تازه تاسیس از سوی طالبان دوازده ولسوالی دارد.

خرابی راه ها، کمبود کلینیک‌های صحی، بیکاری و فقر در گذشته هم به عنوان عوامل تاثیرگذار در مرگ و میر مادران در مناطق مختلف افغانستان به شمول غور مطرح بوده است.

اما به دنبال بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از هشت ماه گذشته مردم می‌گویند که شاهد افزایش بی‌پیشینه مشکلات اجتماعی از جمله در بخش عرضه خدمات صحی بوده اند.

آنان فقط چشم به راه کمک‌های جامعه جهانی هستند. اما نمی‌دانند که چه وقت برای شان خواهد رسید.

XS
SM
MD
LG