شماری از فعالان مدنی و ده ها تن از باشندگان کابل در واکنش به بد رفتاریهای اخیر در برابر پناهجویان افغان در ایران روز سهشنبه در کابل اعتراض کردند.
اعتراض کنندگان در دو برنامۀ جداگانه در مقابل سفارت ایران و چهاراهی مسعود در کابل، ایران را به شکنجه کردن شماری از افغانانی متهم کردند که به گفته آنان به دلیل افزایش ناامنیها و بحران اقتصادی به آن کشور پناه برده اند.
مصطفی ستانکزی، رئیس نهاد تغییر مثبت جوان و یک تن از این معترضان گفت: "ایران ثابت کرد که یک کشور بسیار ظالم است و بالای افغانان بسیار ظلم کرده ما بخاطر خون شهدای خود حساب میخواهیم، به همین خاطر آنان باید حساب بدهند و دلیل بگویند که چرا؟ جرم شخصی و فردی است آیا این گونه است که افغان انسان نیست و افغان حق زندگی انسانی را ندارد."
پیش از این نوارهای تصویری زیادی در شبکههای اجتماعی دست به دست شدند که شکنجۀ مهاجران افغان را در ایران از سوی شهروندان آن کشور و نیز نیروهای دولتی ایران نشان میدادند.
ننگیالی غوری یک تن دیگر از معترضان گفت: "ما افغانان در هرجای که باشیم در هر کشوری که باشیم بخاطر مظلومیت افغانان و دفاع از حقوق افغانان در هر کشوری که باشد انشاالله به پا ایستاد میشویم و از افغانهای خود حمایت میکنیم و اگر ایران باز هم از این عکسالعمل خود دست برندارد ما از جامعه جهانی و از شورای امنیت سازمان ملل متحد میخواهیم که بالای ایران فشار بیاورد تا دست از ظلم و ستم بالای افغانان بکشد."
این اعتراضها پس از آن شکل گرفتند که در پی کشته و زخمی شدن چند روحانی ایران در زیارت امام رضا در مشهد، ویدیوهایی از بدرفتاری و لتوکوب مهاجران افغان در ایران در شبکههای اجتماعی منتشر شدند که با واکنشهای گسترده در داخل و بیرون افغانستان مواجه شد.
در واکنش به آزار و اذیت پناهجویان افغان در ایران، شماری از باشنده های هرات دیروز دوشنبه در مقابل سرقنسولگری ایران در هرات مظاهره کردند و دروازه آنرا به آتش کشیدند.
وزارت خارجه ایران به تازگی گفته که ظرفیت میزبانی از پناهجویان افغان برای شان محدود است و حکومت طالبان نباید مسئولیتهایش را به دوش همسایههای افغانستان بگذارد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران در این مورد گفت: "هیئت سرپرست افغانستان که فعلاً در افغانستان مسئولیت دارد باید به مسئولیت خودش به گونۀ جدی عمل بکند. این موج آوارگان به جمهوری اسلامی ایران نمیتواند ادامه پیدا بکند و کلی مسئولیت بر دوش یک همسایه قرار بگیرد هرچقدر هم که این همسایه تلاش بکند که میزبان خوبی باشد به هرحال ظرفیتهای ما هم محدود است."
او همچنان حفاظت از نمایندگیهای سیاسی ایران در افغانستان را از دیگر مسئولیتهای حکومت طالبان عنوان کرده است.
رادیو آزادی تلاش کرد دیدگاه و پاسخ حکومت طالبان را در بارۀ گفتههای وزارت خارجۀ ایران داشته باشد، اما مسئولان مربوطه حکومت طالبان دستیاب نشدند.
پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان شمار زیادی از افغانان به دلیل ناامنی و بحران اقتصادی به کشورهای متعدد از جمله ایران پناه بردند.