لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۲۱

دکاندار محلی در فاریاب: پول که نباشد، نو روز را چطور تجلیل کنیم


آرشیف- یکی از مارکیت‌های فاریاب
آرشیف- یکی از مارکیت‌های فاریاب

پختن سمنک، تهیه هفت میوه، اشتراک در مراسم بلند کردن جهنده، آتش‌بازی، شنیدن موسیقی‌های مناسبتی و رفتن به تفریحگاه‌ها در نو روز دیگر برای نجیب‌الله خاطرۀ بیش نیست.

وی که هم اکنون در شهر میمنه مرکز ولایت فاریاب دکاندار است، می‌گوید که قرار است در چند روز آینده تقریباً همزمان با رسیدن نو روز چهل و هشتمین بهار زندگی خویش را آغاز کند.

اما نجیب‌الله می‌گوید که به دلیل حاکمیت دوباره طالبان وضعیت اقتصادی ناگوار برای تجلیل از نو روز آمادگی نگرفته: "فعلاً که ما هیچ آمادگی نگرفتیم. شرایط را می‌بینید، پیسه که نباشه نو روز را چطور تجلیل کنیم وقتی که پیسه باشد، غریبی باشد، آدم یک چکر برآید با دوستان و رفیقان فعلاً که هیچ تصمیم نگرفتیم و هم دوره امارت است که اجازه می‌دهد یا نمی‌دهد معلوم نیست."

نجیب‌الله که پدر چهار فرزند است می‌گوید، به علت نبود فروش در دکانش نمی‌تواند خواست‌های فرزندانش را در نو روز برآورد کند. او می‌گوید فرزندانش از وی می‌خواهند تا در نو روز حداقل لباس نو خریداری کند.

نجیب‌الله می‌گوید، قبل از حاکمیت طالبان اقتصاد خوب داشته و نو روز را با دوستانش تجلیل می‌کرد: "سال‌های پیش وضعیت اقتصادی ما خوب بود، غریبی خوب بود، با بچه‌ها و دوستان می‌رفتیم به ولسوالی‌ها در منطقه سبز هم جهنده بالا می‌کردند."

محمد علی یکی دیگر از باشندگان شهر میمنه است. او امیدوار است که در نو روز به تفریحگاه‌های سر سبز به میله برود. اما مشروط بر اینکه طالبان ممانعت نکنند.

محمد علی همچنان می‌گوید که حالا نسبت به سال‌های گذشته امنیت بهتر شده و امیدوار است که جهنده نیز در فاریاب بر افراشته شود و طالبان تجلیل از جشن نو روز را ممنوع نکنند: "از حکومت طالبان منحیث یک شهروند خواهش من همین است که به سنت‌های فرهنگی مردم اهمیت بدهند. مردم هم از همین آزادی سنت‌ها و فرهنگ‌ها درست استفاده بکنند، خیلی خوب می‌شود."

شماری از فرهنگیان فاریاب می‌گویند که جنگ‌های طولانی در سال‌های گذشته و بازگشت طالبان به قدرت باعث کم رنگ شدن تجلیل از آیین و سنت‌های نوروز در بین بسیاری از مردم عادی در فاریاب شده است.

آنان نگران اند که مبادا ادامه این وضعیت باعث فراموشی رسوم و عنعنات نوروز شود.

علاءالدین یکی از آنان به رادیو آزادی گفت: "اگر‌ این وضعیت دوام بکند و به کارهای فرهنگی و به جشن‌های فرهنگی توجه نشود، در آینده‌ها شاید همین روز فراموش شود و در آینده‌ها تجلیل نشود. توقع ما از امارت اسلامی همین است که کارهای فرهنگی، جشن‌ها و برنامه‌های فرهنگی فراموش نشود."

در تقریباً در بیست سال گذشته پیش از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، بسیاری از مردم در فاریاب نوروز را جشن می‌گرفتند، سمنک می‌پختند، هفت میوه و شیرینی‌های مخصوص برای تجلیل از جشن نو روز تهیه می‌کردند، لباس نو می‌ساختند و نیز در امام صاحب، شهر میمنه و در زیارتگاه شاه مردان در ولسوالی خان چهار باغ جهنده با اشتراک گسترده مردم بالا می‌شد.

اما فرهنگیان فاریاب بشمول علاءالدین می‌گویند امسال تا هنوز در این موارد هیچ گونه آمادگی در ولایت فاریاب گرفته نشده.

طالبان در سال‌های حاکمیت اول‌شان در افغانستان برپایی جشن نوروز را ممنوع کرده بودند.

اما اکنون مولوی شمس الدین مسئول اطلاعات و فرهنگ طالبان در فاریاب به رادیو آزادی گفت که تا حال کدام ممانعت خاص برای تجلیل از نوروز وضع نشده و مشخصاً نگفت که مردم می‌توانند در فاریاب نوروز را جشن بگیرند یا نه.

تا شش روز دیگر سال نو فرا می‌رسد، باشندگان محلی در فاریاب بشمول نجیب‌الله آرزو دارند، سال نو سالی پر برکت، پرحاصل و زمینه‌های کاری در افغانستان مساعد شود تا در سال دیگر آرزوی فرزندان خویش را برآورده کند.

XS
SM
MD
LG