هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) از وضعیت کنونی دختران و زنان در افغانستان ابراز نگرانی کردهاست.
در اعلامیهای که به مناسبت روز جهانی همبستگی زنان از سوی این سازمان منتشر شده آمده است، زنان افغان در کنار نابرابری جنسیتی و تبعیض، با پیامدهای فاجعهبار زیادی روبهرو اند.
یوناما به نقل از دیبرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل برای افغانستان نوشته، زنان در افغانستان به طور نامتناسبی تحت تأثیر میراث جنگ قرار گرفته اند، اما مشخصاً وضعیت زنان و دختران قابل نگرانی است و به همین دلیل این سازمان در کنار زنان و دختران افغان ایستاده است.
بانو لاینز افزوده، دسترسی دختران و زنان افغان به حقوق و فرصتها با چالش مواجه شدهاست.
در اعلامیه یوناما آمده است: "مشارکت کامل و برابر زنان و دختران افغان در تمام عرصههای زندهگی اجتماعی برای آینده افغانستان مهم است. محرومیت زنان از آزادی رفتوآمد، اشتغال، مشارکت در زندهگی اجتماعی و تحصیل تا حد زیادی مانع توسعه اقتصادی کشور شدهاست."
پس از پانزدهم اگست، طالبان به دلیل رفتار دوگانه با دختران و زنان افغان که ناشی از تفاوتهای جنسیتی است، مورد انتقاد قرار گرفته، اما طالبان همواره این موضوع را رد کردهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به مناسبت روز جهانی همبستگی زنان به رادیو آزادی گفته است، در حال حاضر تمام حقوق زنان محفوظ است.
آقای مجاهد میگوید: "اکنون آنها احساس امنیت و اطمینان دارند. هیچکس نمیتواند به آنها آسیب برساند یا حقوق آنان را سلب کند. به دستور امیرالمومنین فرمانهای در مورد میراث، دسترسی به محاکم و سایر حقوق آنان صادر شدهاست."
اما دیبرا لاینز، نمایندۀ خاص سرمنشی سازمان ملل برای افغانستان میگوید، برای فراهم کردن فرصتهای برابر برای زنان و دختران در همه بخشهای زندهگی باید کارهای زیادی انجام شود.
یوناما میافزاید، زنان افغان چشماندازی وسیع برای افغانستان دارند و باید به آنها فرصت داده شود تا آینده کشور شان را بسازند، زیرا صلح و ثبات پایدار بدون مشارکت فعال زنان در زندهگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی غیر ممکن است.
دختران و زنان افغان نیز بر همین موضوع تأکید دارند.
زرسانگه صدیقی فعال حقوق زنان گفت: "متأسفانه قواعد سختگیرانۀ وضع شده که همه باعث میشود فاصله بین قدرت حاکمه و بین اتباع ایحاد شود و هر قدر محدودیتها در برابر زنان زیاد شود، این موضوع به رسمیت شناختن طالبان را نیز به بنبست میکشد و دشوارتر میکند."
در جریان مذاکرات دوحه، طالبان به جامعۀ جهانی و مردم افغانستان قول داد که از دستآوردهای زنان محافظت کنند، اما از ابتدای حکومت خود محدودیتهایی را بر آموزش و کار آنان اعمال کردند و این محدودیتها روز به روز در حال افزایش است.