نشریۀ بریتانیایی آپی سویچ استار در مطلبی سؤال کرده است که آیا خروج نیروهای غربی از افغانستان زمینۀ تهاجم به اوکراین را فراهم کرد؟
در مطلب آمده که یک فرمانده پیشین نیروهای سلطنتی بریتانیا فکر میکند که خروج قوای غربی از افغانستان ممکن است سبب ترغیب روسیه برای حمله به اوکراین شده باشد.
دگروال ریچارد کیمپ پانزده سال پیش بازنشسته شد و اکنون در بارۀ مسائل نظامی و امنیتی ابراز نظر میکند.
او به این فکر است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به خروج نیروهای امریکایی و دیگر قوای ناتو از افغانستان به عنوان ضعیف شدن نیروهای غربی مینگرد و به باور این نظامی پیشین بریتانیا شاید مسکو به همین دلیل اقدام به تهاجم بر اوکراین کرده است.
دگروال کیمپ گفته احتمال نمیرود که ناتو به اوکراین نیرو بفرستد اما احساس میکند که ناتو نیروهایش را در کشور های شرق اروپا که عضویت این پیمان نظامی را دارند تقویت کند.
او میگوید که نیروهای ناتو در استونیا مستقر اند و ناتو در پولند به تقویت نیروهایش دوام میدهد.
این نظامی پیشین بریتانیا ابراز امیدواری کرده است که تحولات اوکراین بریتانیا را تشویق کند تا در بارۀ کاهش بودجۀ دفاعی خود تصمیم نگیرد.
دگروال کیمپ پیشبینی میکند که در صورت اشغال تمام اوکراین توسط روسیه، جنگ چریکی آغاز خواهد شد طوریکه به گفتۀ او در گذشته در افغانستان و چیچن صورت گرفته بود و به روسها تلفات سنگین وارد شده بود.
انستیتوت بروکینگز هم در پیوند به اوکراین و افغانستان نظر مشابه دارد. این انستیتوت در مطلبی سؤال کرده که آیا اوکراین میتواند برای پوتین به افغانستان مبدل شود؟
در این مطلب به قلم بروس ریدل آمده که پیش از آغاز تهاجم روسیه بر اوکراین ، بسیاری از مبصرین به شمول مادلین آلبرایت وزیر خارجۀ پیشین امریکا استدلال میکردند که اشغال اوکراین به وسیلۀ روسیه سبب مقاومتی خواهد شد که نیروهای شوروی سابق در دهۀ هشتاد در افغانستان روبهرو شده بودند.
به باور ریدل تحلیلگر انستیتوت بروکینگز، شکست در افغانستان یک عامل مهم شکستن پیمان وارسا و در نهایت فروپاشی اتحاد شوروی بود که ولادیمیر پوتین از آن به عنوان بزرگترین بحران ژئوپلیتیک قرن یاد کرده است.
ریدل نوشته است، برای اینکه دانسته شود که آیا آنچه در افغانستان رخداد در اوکراین تکرار میشود، مهم است، بدانند که اتحاد جماهیر شوروی سابق در دهۀ ۱۹۸۰ چگونه از سوی مجاهدین افغان شکست خورد.