فدراسیون بینالمللی ژورنالیستان روز پنجشنبه در بیانیهای گفت که بر اساس یک سروی جدید، از میان ۶۰۳ رسانه، ۳۱۸ رسانه از ۱۵ آگست به اینطرف در افغانستان مسدود شده اند.
این سروی از سوی انجمن ملی ژورنالیستان افغانستان در ۳۳ ولایت این کشور انجام شده است.
در بیانیه آمده که از وضعیت موجود در افغانستان، روزنامهها خیلی متاثر شده اند، از جملۀ ۱۱۴ روزنامه صرف ۲۰ روزنامه چاپ میشوند.
فدراسیون بینالمللی ژورنالیستان گفته که بر اساس گزارشی که برای این فدراسیون تهیه شده است، ۵۱ شبکۀ تلویزیونی، ۱۳۲ رادیو و ۴۹ رسانۀ آنلاین فعالیت خود را متوقف کرده اند.
در بیانیه آمده که از میان بیش از پنجهزار تنِ که پیش از حاکمیت طالبان در رسانه ها کار میکردند اکنون صرف تنها ۲۲۳۴ خبرنگار کار میکنند. ۷۲ درصدِ کسانی که وظایف شان را در رسانه ها از دست داده اند زنان استند.
انتونی بلینجر سکرترجنرال فدراسیون بینالمللی ژورنالیستان گفته که برای اولین بار، از اطلاعات جمع آوری شده در ۳۳ ولایت، میتوانند مقیاس واقعی بحرانی را که بر روزنامه نگاری در افغانستان تأثیر میگذارد، مشاهده کنند.
او افزوده که این تصویر نه تنها برای خبرنگارانی که شغل خود را از دست داده اند یا مجبور به فرار شدهاند، بلکه برای شهروندان افغانستان که از دسترسی به اطلاعات محروم میشوند نیز فاجعه بار است.
طالبان در بارۀ نتایج این سروی در خصوص وضعیت رسانه ها در افغانستان هنوز تبصره نکرده اند.
از سوی دیگر عزیزاحمد تسل عضو بورد پرس کلب کابل دیشب به رادیو آزادی گفت که خبرنگاران در افغانستان با مشکلات فراوان روبهرو استند: "هنوز هم از حکومت طالبان یک پروتوکول امنیتی و یک پروتوکولی که خبرنگار مصون باشند ندیدیم و اطلاعاتی که ما باید از حکومت طالبان به دست بیاوریم متاسفانه دشوار است اما باز هم سخنرانی اخیر ذبیح الله مجاهد یک امیدواری ایجاد کرده که گفت در قانون رسانه های افغانستان تغییر نمی آورند."
مقامهای حکومت طالبان روز چهارشنبه گفتند که قانون پیشین رسانههای همگانی قابل اجرا بوده و کمیسیون بررسی تخطی رسانهها احیا خواهد شد.
کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان در بیانیهای به نقل از ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان گفته که پس از ایجاد دوبارۀ این کمیسیون هیچ نهاد و یا وزارت حکومت طالبان در کار رسانهها مداخله نخواهد کرد.
سکرترجنرال فدراسیون بینالمللی ژورنالیستان از جامعه جهانی خواسته است که از ژورنالیستان در افغانستان حمایت کند تا آنها آنچه را در افغانستان روی میدهد انعکاس دهند.
او گفته که جامعۀ جهانی به بحران انسانی که خبرنگاران و خانوادههای آنها با آن مواجه هستند رسیدگی کند.