لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۶

گزارش: پس از حاکمیت طالبان دگرباشان جنسی به شدت زیر خطر اند


یک جوان دگرباش افغان
یک جوان دگرباش افغان

دید‌بان حقوق بشر و سازمان اقدام آشکار جهانی یا (Outright Action International) در یک گزارش مشترک می‌گویند که پس از حاکمیت طالبان زنده‌گی و امنیت دگرباشان جنسی به شدت زیر خطر است.

این دو سازمان بین‌المللی با نشر یک گزارش ۴۳ صفحه‌ای گفته اند، هرچند دگرباشان جنسی پیش از حاکمیت طالبان نیز با تهدید و خشونت مواجه بودند، اما با حاکمیت طالبان خشونت و تهدید علیۀ آنان افزایش یافته است.

این گزارش که بر اساس گفت‌وگو با ۶۰ همجنسگرا، دوجنسگرا و ترانس جندر در ماه‌های اکتوبر، نومبر و دسمبر تهیه شده، می‌گوید که با حاکمیت طالبان بر افغانستان خشونت و تهدیدات علیۀ این‌گونه افراد بیشتر شده‌است.

بر بنیاد این گزارش، بیشتر این افراد در داخل افغانستان هستند، برخی هم در کشورهای همسایۀ افغانستان هستند که همچنان با تهدید و خطر برگشت دادن اجباری مواجه هستند و تنها شمار محدود شان در کشورهایی هستند که احساس امنیت می‌کنند.

این دو سازمان گفته اند که دگرباشان جنسی به دلیل تمایلات جنسی یا هویت جنسی‌شان در افغانستان مورد تهدید و حمله قرار دارند.

شماری از دگرباشان
شماری از دگرباشان

بسیاری از مصاحبه شونده‌گان این گزارش گفته اند که به دلیل گرایش جنسی یا هویت جنسیتی‌شان مورد حمله، تجاوز جنسی یا تهدید مستقیم اعضای طالبان قرار گرفته اند.

برخی دیگرباشان از سوء استفادۀ اعضای خانواده، همسایه‌گان و کسانی‌که همرای‌شان رابطۀ عاشقانه داشته اند، خبر دادند که به‌گفتۀ آنان، در حال حاضر به‌خاطر مصونیت خود شان از طالبان حمایت می‌کنند.

لستر فدر، عضو ارشد پژوهش‌های عاجل سازمان اقدام آشکار جهانی به رادیو آزادی گفت: "ما با افغان‌های دگرباشان جنسی که از تجاوز گروهی، حملات و یا شکار توسط اعضای خانواده خود که به طالبان پیوسته اند جان سالم به در برده اند، صحبت کردیم و آن‌ها هیچ امیدی به محافظت از سوی نهادهای دولتی ندارند. برای آن دسته از دگرباشان جنسی که می‌خواهند از کشور فرار کنند، گزینه‌های خوبی کمی وجود دارد؛ بیشتر همسایه‌گان افغانستان نیز روابط همجنس‌گرایان را جرم می‌بینند. بیان این‌که بازگشت حکومت طالبان برای دگرباشان جنسی افغان چقدر ویرانگر و وحشتناک بوده است، دشوار است."

هیدر بار
هیدر بار

در همین حال هیدر بار، مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر به رادیو آزادی می‌گوید: "برگشت طالبان در پانزدهم اگست تأثیر مخربی بر حقوق بشر گروه‌های مختلف مردم داشته است، اما افغانان دگرباش یکی از آن گروه‌ها اند که بیشتر نامرئی بوده اند که با برگشت طالبان متأثر شده‌اند. طالبان به صراحت گفته اند که حقوق مردمان دگرباش را احترام نمی‌گذارند و به حقوق آنان احترام نخواهند گذاشت و از آنان محافظت نخواهند کرد."

نجیب فیضی، یکی از دگرباشان جنسی افغانستان که در اکنون در جرمنی به سر می‌برد می‌گوید، هنگامی‌که در افغانستان زندگی می‌کرد، با سرنوشت تلخی مواجه بود.

او می‌گوید که به دلیل رقبت جنسی متفاوتش و این‌که دوست داشت به مانند زنان آرایش و پیراش کند، همواره مورد توهین و تهدید و قرار گرفته است.

نجیب فیضی به رادیو آزادی گفت: "من مثل پدرم نبودم، فرق داشتم، من می‌خواستم یک درگ کوین باشم و زن‌پوش باشم، می‌خواستم میکپ کنم و لباس زنانه بپوشم. البته نه همیشه، تنها گاهی، چون‌که رفتارم فرق داشت در مکتب شکنجه می‌شدم، دشنام می‌شنیدم، لت‌وکوب می‌شدم، از مه دوری می‌کردند و برایم اخطاریه می‌دادند. در مکتب نانم را چور می‌کردند و کتاب‌هایم را دزدی می‌کردند، چون من مانند آن‌ها جنگره نبودم و مهربان بودم."

نجیب فیضی
نجیب فیضی

نجیب فیضی می‌گوید که تمایل ویژه‌گی فطری آنان است و جامعه و حکومت‌ها نباید این احساس را در وجود این‌گونه افراد سرزنش کنند.

با این همه حکومت طالبان ادعای تجاوز جنسی بر دگرباشان جنسی از سوی افرادش را رد می‌کند، اما می‌گوید که دگرباشی جنسی در جامعۀ افغانستان جای ندارد.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت که دگرباشی جنسی خلاف ارزش‌های اسلامی و جامعۀ افغانستان است و جلو آن گرفته خواهد شد.

آقای مجاهد می‌گوید: "موضوع اصلی این است که اینجا یک کشور اسلامی است و همجنسگرایی در اینجا جرم است و جامعۀ ما هم این را نمی‌پذیرد و اسلام آن را به شدت رد می‌کند. بنااً ما چنین چیزی را در جامعۀ خود نداریم و اگر تعدادی از افراد در نتیجۀ اشغال پیدا شده باشند، طبعا که خلاف جامعه و ارزش‌های دینی ما است و جلوشان گرفته خواهد شد."

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان
ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان

در گزارش دید‌بان حقوق بشر و سازمان اقدام آشکار جهانی آمده است که دگرباشان جنسی تنها با تهدید و خشونت از سوی طالبان مواجه نیستند و این افراد قبل از بازگشت طالبان به قدرت، به دلیل گرایش جنسی یا هویت جنسی، آزارهای زیادی از جمله خشونت جنسی، ازدواج اجباری، خشونت فیزیکی از سوی خانواده‌های خود و دیگران، اخراج از مدارس، باج‌گیری و بیرون رانده شدن را تجربه کرده بودند.

بر اساس این گزارش، دولت پیشین افغانستان به رهبری محمد اشرف غنی در سال ۲۰۱۸ قانونی را تصویب کرد که به صراحت روابط جنسی همجنس‌گرایان را جرم عنوان می‌کرد و قانون کود جزای قبلی هم شامل زبان مبهمی بود که روابط همجنس‌گرایان را جرم جنایی تفسیر می‌کرد.

مسؤول بخش زنان دیدبان حقوق بشر از دولت‌ها می‌خواهد که فشار لازم را بر طالبان به منظور تأمین حقوق دگرباشان جنسی در افغانستان وارد کند تا این دگرباشان جنسی بتوانند از کمک‌های بشردوستانه و فرصت‌های پناهجویی بدون هیچ‌گونه تهدید و خطری مستفید شوند.

XS
SM
MD
LG