گروهی از متخصصان سازمان ملل متحد میگوید که رهبران طالبان در افغانستان به تعصب و خشونت در برابر زنان ادامه میدهند.
این گروه متشکل از ۳۶ متخصص حقوق بشر سازمان ملل متحد دیروز (دوشنبه، ۲۷ جدی) در یک اعلامیه گفت که عمیقاً از حذف زنان از امور اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در افغانستان نگران است.
در اعلامیه گفته شده که حکومت طالبان محدودیتهای شدید را به دنبال تصرف کابل در ماه اگست، بر زنان و دختران وضع کرده.
در ادامه آمده که اکثریت زنان از کار باز داشته شده اند و حتی اگر آنها حجاب و پوشش ویژه نداشته باشند، به تکسی رانها دستور داده شده که آنها را انتقال ندهند.
متخصصان سازمان ملل متحد گفته اند که این گونه پالیسیها، توانایی زنان را برای کار کردن آسیب پذیر ساخته و در نتیجه فقر به صورت فزاینده افزایش یافته است.
حکومت طالبان با این اظهارات موافق نیست و میگوید که حقوق همه برایشان داده شده است.
ذبیح الله مجاهد سخنگو و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان شام گذشته به رادیو آزادی گفت که در حکومتهای گذشته، حقوق بشر رعایت نمیشد و در نتیجه به باور او، مردم آسیب پذیر میشدند: "ما در عمل ثابت کرده ایم که حقوق همه داده میشود. کسی در مورد کار و تعلیم زنان هم انکار نکرده. بررسیها جریان دارد. تمام زیانهای که چند ماه قبل به بشر در افغانستان وارد میشد و مردم زیر تهدید، کشتن و مظالم قرار داشتند، نجات یافتند. اکنون زندگی خوب دارند، امنیتشان تامین است."
با آنکه مجاهد و سایر مقامهای طالبان در گذشته نیز اظهارات مشابه داشته اند، با این هم، فعالان زن به آن قناعت نکرده اند. آنها همچنان در این اواخر دست به اعتراض زده اند.
فوزیه وحدت خبرنگار افغان و یکی از فعالان حقوق زنان که در یکی از اعتراضهای اخیر اشتراک کرده بود، به رادیو آزادی گفت که طالبان با وضع محدودیت بر زنان، نیمی از جامعه را فلج کرده اند: "برای ترقی جامعه، نیاز است تا زن و مرد به تمامی معنا در جامعه سهم داشته باشند. زحمت بکشند تا جامعه پیشرفت کند. اگر شما نیمی از بدنه جامعه را حذف میکنید، به این معناست که کار، پروژه و هر آنچه مربوط زنان است، فلج میشود. در ادارههای دولتی در بخشهای که زنان کار میکردند، اکنون کاملاً فلج شده است."
همزمان با سازمان ملل متحد، سازمان عفو بینالملل میگوید که زنان و دختران افغان با حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، با محدودیتهای جدی در زندگی روزمرۀشان روبهرو شده اند.
به گفته امنیستی انترنشنل، زنان افغان که در ارگانهای مختلف از سیاست گرفته تا مکتب و تجارت مشغولیت داشتند، اکنون مجبور شده اند در خانه بمانند.
در گزارش نگرانی هم مطرح شده که به دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب و پوهنتون داده نمیشود.
سازمان عفو بینالملل میگوید که زنان افغان در ۲۰ سال گذشته دستاوردهای زیادی داشتند اما اکنون با خطر نابودی این دستاوردها قرار دارند.
این سازمان از جامعه جهانی خواسته تا به حمایت از حقوق زنان در افغانستان ادامه دهد و اکنون حرفهایش را به عمل مبدل کند.
پیش از این هیدر بار مسئول امور زنان در دیدبان حقوق بشر به رادیو آزادی گفت که طالبان به دلیل ممانعت از کار زنان وضعیت بحرانی را در افغانستان وخیمتر کرده اند.
دادن حق آموزش و کار از اساسیترین خواستههای جامعه جهانی برای تعامل با طالبان دانسته میشود.
بیش از ۵ ماه میشود که طالبان قدرت را در دست گرفته اند. آنها حکومت سرپرست شانرا که تا اکنون هیچ کشوری آنرا به رسمیت نشناخته، چهار ماه پیش اعلام کردند اما در آن یک زن هم دیده نمیشود.