"وقتی که من کار میداشته باشم و به چاریکار یا کابل میروم با چک پاینتهای زیادی روبهرو میشوم و تلاشی میشوم."
سارهٔ ۲۲ ساله از افزایش ایستهای بازرسی طالبان در مسیر شاهراه کابلپروان شکایت میکند.
او در روستای میانه گذر ولسوالی جبل السراج ولایت پروان زندگی میکند.
ساره از چشم دیدش به رادیو آزادی میگوید: "در جریان سفر باید ما زیاد وقت منتظر باشیم که نوبت ما برسد برای تلاشی، اما این ضرور نیست که مردم را در انتظار بگذارند و چندین جای تلاشی کنند باید یک و یا دو چک پاینت داشته باشند که مردم آزاری نشود. یکی خو وقت مردم ضایع میشود دیگر اینکه اگر مریض داشته باشیم و نیم ساعت انتظار بکشیم، وضعیت مریض بدتر میشود."
برخی از رانندگان موترهای مسافربری هم میگویند که این وضعیت آنان را خسته کرده است.
فردوس ۲۸ ساله یکی از این رانندگان است: "دو و یا سه بار روزانه کابل رفت و آمد میکنم. چک پاینتهای امارت اسلامی بسیار زیاد است، با وجود اینکه امنیت خوب است، ما را زیاد خسته ساخته. مسافرین و درایورها اذیت میشوند. روزانه که ما میرویم باید در قطارهای طولانی منتظر باشیم و از ترس از قطار برآمده هم نمیتوانیم، باید این وضعیت را امارت اسلامی درک کند. "
شماری از مسافرین شاهراه کابلپروان خواست هایی دارند.
حاجی نقیب ۴۳ ساله در شهر چاریکار مرکز ولایت پروان زندگی میکند. او میگوید که شمار ایستهای بازرسی باید کم شود: "ما رفت و آمد کابل میداشته باشیم، چک پاینتها زیاد شده است. مریض و یا کار عاجل میداشته باشیم به دلیل چک پاینتهای بیشتر در چهار و پنج ساعت کابل میرسیم. از امارت اسلامی خواست ما این است تا به مشکل مردم رسیدگی کنند و چک پاینتها را کم کنند تا مردم اذیت نشوند."
شماری از باشندگان ولایت پروان به این باور اند که نسبت به پنج ماه پیش وضعیت امنیتی در این ولایت بهبود یافته است. بنابر این از دید آنان به افزایش ایستهای بازرسی نیاز نیست.
اما مقامهای طالبان چیزی دیگری میگویند.
بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان در مورد افزایش ایستهای بازرسی چنین توضیح داد: "چک پاینتها زمانی که در سرک انداخته میشود، بخاطر تامین امنیت مردم میباشد. اگر مردم مورد اذیت و آزار قرار میگیرند بخاطر امنیتشان است. در هر جای اگر مجاهدین چک پاینتها را افراز کرده باشد برای تامین امنیت مردم است. "
از نظر برخی از کارشناسان مسایل امنیتی افزایش ایستهای بازرسی طالبان در ولایتهای شمال کابل بخاطر بوجود آمدن فضای بیاعتمادی نسبت به امنیت در محلات این ولایتها است.
عبدالروف ارزگانی یکی از این کارشناسان است: "معمولاً چک پاینتها بخاطر تدابیر وقایوی افراز میشود یاداشت برایشان مشخص داده میشود و مورد دیگر این در فضا بیاعتمادی ایجاد میشود باز بعضی چک پاینتها افراز میشود."
در مسیر شاهراه کابل پروان یک مشکل دیگر هم وجود دارد. برخی از زنان و دختران مانند ساره میگویند که گاهی افراد طالبان از آنان بازپرس میکنند که محرم دارند یا نه؟
ساره میگوید که سه بار به او هشدار داده شد که نباید به تنهایی و بدون محرم از خانه بیرون شود.
به تازگی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان توصیه کرده به زنانی که میخواهند ۷۲ کیلومتر سفر کنند و محرم نداشته باشند نباید اجازه سفر داده شود.
این توصیه با واکنشها و انتقادهای زیادی به همراه شد.