لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۶ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۲۸

دست‌آوردهای مهم دو داکتر زن افغان در بخش درمان در امریکا و اروپا


شکردخت جعفری (راست) و رابعه جلالزی
شکردخت جعفری (راست) و رابعه جلالزی

به تازگی دو داکتر زن افغان دست‌آوردهای مهمی را در بخش درمان در امریکا و اروپا ثبت کردند.

رابعه جلالزی، داکتر و محقق افغان یکی از همکاران گروه تحقیقاتی در امریکا است که در بخش ساخت دوای تزریقی برای درمان بیماری اچ‌آی‌وی ایدز تحقیق کرده است.

بانو جلالزی به رادیو آزادی می‌گوید که این تحقیق آنان سال‌ها وقت گرفت، اما سرانجام از طرف ادارۀ نظارت غذا و دوای امریکا تأیید شد.

او می‌گوید: "پس از این تحقیق دانشمندان توانستند ادویه‌ای را کشف کنند که اشخاص می‌توانند در ۲ ماه یک بار این ادویه را بشکل پیچکاری (انجکشن) بخود تزریق کنند و خود را از این مرض اچ‌آی‌وی وقایه کنند".

رابعه جلالزی
رابعه جلالزی

او می‌گوید، این دوای تزریقی هر دو ماه یک مرتبه به فرد مبتلا به اچ‌آی‌وی یا ایدز تزریق می‌شود.

بانو جلالزی فارغ تحصیل پوهنتون جان هاپکنز است.

همزمان شکردخت جعفری، یک داکتر افغان دیگر که بیرون از کشور زندگی می‌کند، دومین اختراع خود را در اتحادیه اروپا ثبت کرده است.

به گفتۀ او این دستگاه را بخاطر سنجش شعاع سرطان ساخته است.

شکردخت جعفری
شکردخت جعفری

شکردخت جعفری در مورد این اختراع خود به رادیو آزادی گفت: "این سیستم سه بُعدی دوزی متری داخل بدن مریضانی است که تحت پرتو درمانی یا رادیو اکتیو قرار می‌گیرند در حال حاضر بین ۱۰ تا ۲۵ درصد مریضانی که رادیو تراپی می‌شوند درمان شان موفقیت آمیز نیست متاسفانه یکی از دلایل شکست تداوی مریضان عدم دقت در دوز اشعه‌ای‌است که برای آنان داده می‌شود در عین رادیو تراپی".

او می‌گوید اختراع دومش ادامۀ اختراع اول او است.

این اختراع خانم جعفری ۳ سال زمان برده است که به گفته او پنجشنبۀ گذشته در اتحادیه اروپا ثبت شده است.

دستاورد این دو زن افغان در حالی است که اکثر زنان افغان از کار و تعلیم منع شده اند.

بانو جلالزی از نگرانی خود در این مورد گفت: "با وجودیکه این به من جای افتخار است که منحیث یک زن افغان در تحقیقی به این بزرگی و در سطح جهان سهم داشتم باز هم جگرخون هستم ناامید هستم بخاطر اینکه در مملکت خودم به میلیون‌ها دختر امروز از درس و تحصیل بازماندند و محروم شدند".

بانو جعفری هم در صحبت با رادیو آزادی در مورد این موضوع ابراز نگرانی کرد.

او گفت: "خواستم از حکومت طالبان این است که دست از افکار و زندگی بدوی بردارند و بگذارند که مرد و زن دوشادوش همدیگر درس بخوانند کار کنند و مملکت خود را آباد کنند".

در همین حال اتحادیۀ کارکنان و نهاد‌های صحی افغانستان از این دستاوردهای دو داکتر زن افغان افتخار می‌کنند و آنها را موفقیت بزرگ عنوان می‌کند.

خسرو یوسفزی، مسئول این انجمن گفت: "واقعاً جای افتخار است که چنین ظرفیت‌های ما داریم، افغان‌ها چنین ظرفیت‌هایی دارند و امیدوار هستم یک روز زمینه مساعد شود آنان بیایند در وطن خود خدمت کنند از مسئولین امارت اسلامی خواهشمند هستم که زمینه را مساعد کنند تا خواهران ما هم بتوانند مکلفیت‌های دینی و اجتماعی و مسلکی خود را ادا کنند".

خسرو یوسفزی مسوول اتحادیۀ کارکنان و نهاد‌های صحی افغانستان
خسرو یوسفزی مسوول اتحادیۀ کارکنان و نهاد‌های صحی افغانستان

طالبان اخیراً در این مورد چیزی نگفته اند، اما بلال کریمی معاون سخنگوی طالبان روز جمعه در صحبت با رادیو آزادی به تمام افغانان اطمینان داد که زمینه زند‌گی امن برای شان فراهم می‌شود تا آنان دوباره به کشور برگردند.

پیش از این ذبیح الله مجاهد، سخنگوی این گروه گفته بود که آنان در چارچوب قوانین اسلامی برای زنان افغان زمینۀ کار و تحصیل را فراهم خواهند کرد.

قابل ذکر است که امروز در افغانستان ‌ده‌ها داکتر زن همانند رابعه جلالزی و شکردخت جعفری، هستند که در ۲۰ سال گذشته دست‌آوردهای گونه‌گون در بخش صحت داشته اند.

XS
SM
MD
LG