با آغاز فصل زمستان هوای کابل بیشتر آلوده شده و این معضل مانند سالهای گذشته نگرانی جدی پایتخت نشینان را برانگیخته است.
شماری از باشندگان کابل میگویند، هوای کابل به پیمانهای آلوده شده که تنفس کردن را برای آنان دشوار کرده است.
افزون بر دیگر مشکلات، افزایش آلودگی هوا در کابل نگرانی ساکنان این شهر را برانگیخته است.
صابر کولاب، باشندۀ کابل میگوید، اعضای خانواده شش نفریاش در نتیجۀ آلودگی هوا به بیماری تنفسی مبتلا شده اند.
او میگوید که بیکار است و پول خرید چوب را برای گرم کردن خانه ندارد.
صابر میافزاید که زبالهها را گردآوری میکند و برای گرم کردن کودکانش به خانه میبرد تا آنان را از خطر مرگ ناشی از سرمای زمستان نجات دهد.
او میگوید: "وضعیت ما بسیار خراب است اطفال مریض، هیچ چیزی نداریم، چطور کنیم، حیران هستیم، پول درمان نداریم، فقر بیداد میکند مارا کمک کنید."
تمکین دیگر باشندۀ کابل میگوید، آلودگی هوا به افزایش بیماریهای تنفسی افزوده است.
او میگوید: "اگر جلو آلودگی هوا گرفته نشود خطر مرگ جان بسیاری از پایتختنشینان را تهدید خواهد کرد."
او میافزاید: "متاسفانه وضعیت بسیار نگران کننده است طفل ها مریض استند و اگر این وضعیت اینگونه ادامه یابد این سبب مرگ مردم خواهد شد امیدواریم توجه شود."
روح الله سنگر، یکی از فعالان مدنی در کابل میگوید: "افزایش قیمتها و فقر در کابل به معضل آلودگی هوا افزوده است و باید به این موضوع توجه جدی شود."
آقای سنگر میافزاید: "آلودگی هوا از معضلهای کلان برای مردم ما است، شاهد این هستیم که هر روز مردم ما بیمار میشوند، قیمتها هم بلند رفته است فقر به اوج رسیده است که سبب شده مردم از مواد آلوده کننده استفاده کنند. شهر کابل خیلی از پیش آلوده شده است در هر خانه یک یا دو مریض سرما خورده گی گرفته است امیدواریم که حکومت توجه کند. "
کابل با بیش از ۵ میلیون باشنده که فقر و تنگدستی در آن بیداد میکند باشندگان آن ناگزیر اند از مواد سوخت دودزا استفاده کنند.
استفاده از ذغال سنگ، پلاستیک، تایر موتر و دیگر مواد سوخت دودزا از سوی شهروندان، کارخانهها و کورههای خشتپزی در اطراف کابل، از علتهای اصلی آلودگی هوا در این شهرشناخته میشوند.
در کنار این استفاده از زغال سنگ از سوی بلند منزلهای تجارتی و شهرکها به آلودگی شهر افزوده است.
سال گذشته حکومت پیشین برخورد جدیتری با منابع آلودگی هوا از جمله شهرکها کرده بود.
مالکان برخی شهرکها را جریمۀ نقدی کرده بود و برای برخی دیگر هم هشدار داده بود.
حکومت طالبان هم امسال از آمادگیها برای کاهش این آلودگی هوا در کابل سخن می زند.
بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی میگوید، از میان بیش از دو و نیم هزار بلند منزل تا به حال ۷۰۰ بلند منزل کنترل و بررسی شده است.
آقای کریمی می گوید: "امارت اسلامی برای جلوگیری از آلوده گی آماده گی ویژه گرفته است که یکی از آن نصب فلتر از سوی تمام بلند منزل ها و شهرک ها است و در بخش شهر تنظیف شهری نیز کارها ادامه دارد، در عین حال امارت اسلامی برای کاهش این معضل با امکانات دست داشته قدم برداشته است و ۷۰۰ بلند منزل تا حال تفتیش و کنترول شده است."
آقای کریمی از باشندگان کابل میخواهد که در حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی هوا با آنان همکاری کنند.
این در حالیست که ادارۀ محیط زیست حکومت طالبان هنوز سرپرست ندارد و میزان آلودگی شهر کابل هم از سوی هیچ مرجعی مشخص نشده است.