بیست و چهار اسد آغاز حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، روزی که پس از آن سیلی از افغانان برای فرار از افغانستانِ زیر حاکمیت طالبان، به میدان هوایی کابل هجوم بردند.
احمد فواد یکی از آنان است. او به روز ۲۸ اسد به میدان هوایی کابل رسید و پس از سپری کردن سه روز در برابر میدان هوایی کابل سر انجام به روز ۳۱ اسد داخل میدان هوایی کابل شد و به ابوظبی رسید.
او نزدیک به چهار ماه است که در کمپ پناهجویان افغان در ابوظبی در انتظار زمان انتقالش به امریکاست: "در یک شرایط بیسرنوشتی قرار داریم و مشخص نیست که چه زمانی ما میتوانیم به کشور مقصد برسیم و این حالت مشکلاتی روانی را برای ما و کسانی که استند به وجود آورده."
تنها احمد فواد نه بلکه صدها هزار افغان دیگر نیز با چنین حالتی روبهرو شده اند.
یکی از افغانها که به البانیا منتقل شده و از گرفتن نامش خودداری کرد به رادیو آزادی گفت که پیش از سقوط افغانستان به دست طالبان؛ رئیس یکی از بخشهای کلیدی در لوی سارنوالی افغانستان بود.
تهدیدهای امنیتی او را واداشت که در ۳۰ اسد افغانستان را ترک کند.
او امریکا را برای زندگی انتخاب کرده و از حکومت این کشور میخواهد که همه مهاجرانی را که در کمپها به سر میبرند به زودترین فرصت به امریکا انتقال دهد: "وقتی مهاجر شوی هر امکاناتی هم که باشد مهاجر استی؛ این خیلی سخت است، اما حالا مجبور شده ایم این راه را انتخاب کنیم، مهاجرت بهتر است از زندگی در افغانستانی با حضور طالبان، اما چیزی که فعلاً سخت است بیسرنوشتی افغانانی است که در اینجا و یا در کمپهای دیگر استند."
اما ظاهراً این پایان روند مهاجرت از افغانستان نیست؛ هنوز هم هزاران تن در افغانستان در انتظار راهی برای بیرون شدن از این کشور اند.
ذبیح الله میگوید: "منتظر استیم که زمینه برابر شود و به بیرون از کشور برویم؛ زندگی در کابل سخت است؛ فقر و بیپولی به اوج خود رسیده، اگر رفتن ما به امریکا نشود حاضر هستیم به کشورهای همسایه برویم اما در افغانستان نمیمانیم."
وزارت خارجۀ ایالات متحده امریکا به تازگی گفته است که بیش از ۶۰۰۰۰ مترجم و نیز کسانی که درخواست پناهندگی در امریکا دادنده اند تا کنون در افغانستان اند.
یک مقام وزارت خارجۀ امریکا به وال ستریت ژورنال در این باره گفته است.
بر بنیاد اطلاعاتی که به خبرگزاری رویترز و برخی خبرگزاریهای فرانسه رسیده، آلمان ۲۵ هزار نفر، هالند ۳۱۵۹ نفر اسپانیا و فرانسه ۲۵۰۰ نفر و سایر کشورها شمار کمتری از پناهجویان افغانستان را خواهند پذیرفت.
وزارت خارجۀ پاکستان به تازگی گفته است که در ماههای اخیر ۳۰۰ هزار پناهجوی افغان وارد پاکستان شده اند.
پیش از این وزارت خارجه امریکا نیز گفته است که در سال روان میلادی ۹۵ هزار افغان به امریکا انتقال شده اند که از این میان ۷۴ هزار تن آنان در روند تخلیه از افغانستان بیرون شده اند.
۱۸ دسمبر برابر است با روز جهانی مهاجرت و افغانستان بیشتر از چهل سال است که به علت جنگ، ناامنی، فقر و بیکاری و دلایل دیگر در کشورهای مختلف جهان مهاجر دارد.
در سالهای پسین شمار زیادی از افغانان با استفاده از راههای قاچاقی مهاجرت را به بودن در افغانستان ترجیح دادند که شماری از آنان یا غرق شده اند و یا هم مشکلات دیگر در این راهها آنان را از پا در آورده است.
لعل گل لعل، رئیس سازمان حقوق بشر افغانستان میگوید که اگر مشکلات کنونی در افغانستان حل نشود روند مهاجرت از افغانستان ادامه خواهد داشت: "اگر اوضاع همین گونه باشد و این سلسله همین گونه ادامه داشته باشد افغانان بار دیگر به کشورهای همسایه محتاج میشوند؛ کشورهایی که به حقوق بشر متعهد نیستند."
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت مهاجرین حکومت طالبان هر چند از شمار دقیق مهاجران افغانستان اطلاعاتی به دست نمیدهد، اما میگوید که حکومت طالبان در تلاش است که از افزایش فقر و ناداری جلوگیری کند تا از مهاجرت بیشتر جلوگیری شود: "امارت اسلامی میکوشد که به همه مردم زمینه کار را مساعد کند، مشکلات اقتصادی است و تحریمها از سوی جامعه جهانی باعث شده که فقر بیشتر شود و تاثیر گذار بوده است اما امارت اسلامی میکوشد این مشکلات را حل کند تا دیگر افغانان در افغانستان بمانند."
اما نزدیک به یک ماه پیش ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان به رادیو آزادی گفته بود که در سه ماه نخست حاکمیت طالبان بیشتر از یک صد هزار افغان با استفاده از راههای گونهگون به کشورهای دیگر مهاجر شده اند که بیشترشان از طریق روند تخلیه و در هنگام خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان بیرون شده اند.
اما بر بنیاد اطلاعاتی که به رادیو آزادی رسیده است، تا ۳۱ آگست و تا هنگامیکه آخرین سرباز امریکایی از افغانستان بیرون شد، در حدود یک میلیون افغان از افغانستان خارج شده اند.
در کنار این در یک گزارش نیویارک تایمز آمده است که در ماه اخیر شمار افغانانی که به گونۀ غیر قانونی به کشورهای دیگر می روند در مقایسه با زمانیکه نیروهای خارجی در افغانستان حضور داشتند، نزدیک به ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است.
در این گزارش نیویارک تایمز همچنان آمده است که اکنون در هر هفته کم از کم ۳۰ هزار شهروند افغانستان از این کشور بیرون میشوند.
چندی پیش ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان در فرمانی از والیان طالبان و علما خواست، با افرادی که قصد بیرون شدن از افغانستان را دارند، دیدارهای مستقیم داشته باشند، مشکلاتشان را بشنوند و برای یافتن راههایحل آنها را کمک کنند.