انجمن خبرنگاران آزاد افغانستان میگوید که حدود ۲هزار خبرنگار زن در ۴ماه اخیر کارشان را از دست دادند.
مسئولان این انجمن مشکلات اقتصادی، وضعیت امنیتی و وضع محدودیتها را از علتهای اصلی بیکار شدن خبرنگاران زن عنوان میکنند.
در همین حال شماری از خبرنگاران زن میگویند با روی کار آمدن طالبان دستآوردهای دو دهه اخیر شان از بین رفته است.
مریم بارک یکی از این خبرنگاران میگوید: "زنان خبرنگار به آزادی و حقوقی که در زمان جمهوریت دسترسی داشتند در زمان طالبان ندارند".
مریم بارک خبرنگاری است که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، ترک کشور کرد.
او تجربه کاری۶ ساله در رسانههای صوتی و تصویری افغانستان را دارد.
مریم که حالا مهاجر و بیکار است، به رادیو آزادی میگوید که در نتیجۀ تحولات اخیر دستآوردهای بیست سال اخیر خبرنگاران زن آسیب دیده است.
او گفت: "زنان خبرنگار در ۲۰سال گذشته دستاوردهای زیادی داشتند، اما متاسفانه با آمدن طالبان خیلی زیاد متضرر شدند تعداد زیادی از زنان خبرنگار کشور را ترک کردند و با مشکلات زیادی روبرو هستند".
این تنها قصه مریم بارک نیست؛ روایت دهها خبرنگار زن است که تا ۴ماه پیش دوشادوش خبرنگاران مرد صدای مردم افغانستان بودند.
شبنم خان دوران یکی دیگر از همسرنوشتان مریم بارک است که ادعا میکند حاکمیت طالبان باعث کنار رفتن او از کار خبرنگاری شده است.
او که در تلویزیون ملی افغانستان مجری بود، میگوید، پس از رویکار آمدن طالبان در افغانستان کار رسانهای کرده نمیتوانست و ترک وطن کرده است.
او گفت: "این واقعاً فاجعه بار است نباید خانمها نادیده گرفته شوند خاصتاً خبرنگاران که صدای تمام افغانستان، صدای زنان افغانستان و صدای کسانی هستند که میتوانند وضعیت یک خانم دیگر را درک کنند".
خبرنگاران زنی که در دو دهه گذشته روایتگری کردند و دستآوردهای مسلکی ملی و بینالمللی را بنام خود رقم زدند و برای کار رسانهای کردن مبارزه را از خانه شروع کردند و بهای زیادی تا رسیدن به اینجا پرداختند.
در حال حاضر حدود ۴۰۰ تن آنها در داخل افغانستان کم و بیش فعالیت رسانهای دارند، اما با محدودیتهای وضع شده که برای آنان مبارزه با این وضعیت دشوارتر از هر زمانی است.
خبرنگاران زن و مسئولان نهادهای حامی خبرنگاران و رسانهها همچنان از محدودیتهای وضع شده بر آزادی بیان ابراز نگرانی میکنند.
محبوبه کریمی یک تن از خبرنگاران مرکز حمایت از زنان خبرنگاران است.
او که اکنون در افغانستان است، دستآوردهای ۲۰سالۀ خبرنگاران زنان را بااهمیت خوانده و شرایط فعلی آنان را در داخل و بیرون از افغانستان نگران کننده عنوان میکند.
محبوبه کریمی به رادیو آزادی گفت: "نگرانی وجود دارد بلی برای کسانی که در کابل یا در افغانستان در مجموع هستند و برای کسانیکه هم که رفتند هردو. یک تعداد محدودی هم که مصروف خبرنگاری هستند با آنها هم صحبتهای خود را داشتم آنها میگویند که هنوز اینطور یک سیستم درست نیست که به ما جوابدهی صحیح کنند یا به ما جواب ده صحیح باشند که ما بتوانیم گزارش تهیه کنیم. یک تعداد شان را هم شاهد بودیم که در بعضی جاها اجازه نمیدادند به رفتن".
آماری که انجمن خبرنگاران آزاد افغانستان در مورد ازدست دادن کار خبرنگاران زن ارائه کرده، در ۲۰ سال اخیر بیپیشینه بوده است.
به گفتۀ مسئولان این نهاد، در ۴ماه اخیر یعنی پس از حاکمیت طالبان در افغانستان ۲هزار خبرنگار زن وظیفههایشان را از دست دادند که شمار زیادی از آنان مجبور به ترک کشور شدند.
عبدالمعید هاشمی، معاون انجمن خبرنگاران آزاد افغانستان مشکلات اقتصادی، وضعیت امنیتی و وضع محدودیتها را از برجستهترین عواملی میخواند که سبب حذف خبرنگاران زن از عرصه کار رسانهای در افغانستان شده است.
آقای هاشمی به رادیو آزادی گفت: "اگر حالت به همین منوال ادامه پیدا کند متاسفانه ما قشر بزرگ این جامعه که ۵۰ فیصد از پیکر جامعه ما را تشکیل میدهد که او خانمها هستند کار را از دست میدهند و رسانهای بیخانمها و بیدختر خانمها این معنی را دارد که در یک خانواده ۱۰ نفر باشند ۵ نفر شان دسترسی به مطبوعات جدید اطلاعات پیدا کند و متباقی ۵ نفر شان هیچ معلومات بدست نیاورند".
سخنگویان حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در این باره پاسخ نداده اند. اما وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان چندی پیش برخی محدودیتهایی را برای نشرات تلویزیون به شمول کار زنان در رسانهها اعلام کرد.
اما حکومت طالبان در آن زمان به رادیو آزادی گفته بود که این موارد توصیهای هستند و الزامیت عملی شدن را ندارند.