از دو ماه به اینسو مریضان داخل بستر در مراکز ترک اعتیاد دو برابر بسترها و ظرفیت موجود در این کلینیکها شده است، زیرا حکومت طالبان معتادان را بگونه دسته جمعی جمع آوری و به این کلینیکها میفرستد.
اما کارمندان این کلینیکها، به ویژه کارمندان مراکز ترک اعتیاد زنان شکایت دارند که از چند ماه به اینسو آنان معاش نگرفته اند و با مشکلات جدی اقتصادی روبهرو اند.
داکتر شایسته حکیم رئیس در مرکز صد بستر تداوی زنان و اطفال معتاد به رادیو آزادی گفت، هر چند کارمندان آنان به گونه منظم به وظایف شان حاضر میشوند، اما معاش آنان داده نشده و این مرکز با کمبود جدی امکانات روبهرو است: "کارمندان تقریباً پنج ماه معاش خود را نگرفته اند، ولی باز هم به وظیفه میآیند و مسئولیت خود را انجام میدهند. پرسنل ما که ۳۳ نفر خانم اند به وظیفه خود میآیند، اما در بخش عرضه خدمات کمی مشکل داریم، چون قراردادیها برای ما ادویه، سبزیجات، لباس و مایع شستشو و روغنیات را نمیآورند. حتی فعلاً مواد سوخت نداریم و اتاقهای ما سرد است."
رادیو آزادی خواست در رابطه به پرداخت نشدن معاش کارمندان مراکز ترک اعتیاد نظر وزارت صحت عامه را نیز داشته باشد، اما مسئولان این وزارت دستیاب نشدند.
پیش از تسلط کامل طالبان بر افغانستان، در مجموع ۸۵ کلینیک ترک اعتیاد در افغانستان فعالیت داشت و بخشی از مصارف این کلینیکها از سوی اداره مبارزه با مواد مخدر ایالات متحده امریکا، سازمان ملل متحد و برنامه کولمبو پلان داده میشد، اما حال این کمکها متوقف شده است.
در گذشته مصارف مالی بخش ترک اعتیاد در وزارت صحت عامه از بودجه انکشافی پرداخت میشد، اما حکومت قبلی افغانستان در اوایل سال ۱۴۰۰ طرحی را آماده ساخت که بر بنیاد آن، مصارف مراکز ترک اعتیاد و معاش کارمندان آن از بودجه عادی پرداخت شود، اما حال با روی کار آمدن حکومت طالبان روشن نیست که معاش کارمندان و مصارف مالی این مراکز از کدام منبع پرداخته خواهد شد.
مریم صمیمی روانشناس در یکی از مراکز ترک اعتیاد میگوید، پرداخت نشدن معاش مشکلات جدی اقتصادی را برای آنان به بار آورده است: "چهارونیم ماه میشود که ما معاش نگرفتیم و انجام وظیفه بدون معاش برای کارمندان مراکز ترک اعتیاد بسیار دشوار است. زمستان است و مرکز ما هم سرد است، حتی گاهی طوری میشود که ما پول کرایه رفت و آمد از خانه تا دفتر را نمیداشته باشیم."
بر علاوه صدها داکتر و کارمند داخل خدمت در مراکز ترک اعتیاد، سالانه حدود ۴۵ هزار معتاد در مراکز ترک اعتیاد در افغانستان تداوی میشوند که هزینه تداوی یک معتاد در ۴۵ روز به بیست و پنج هزار افغانی میرسد.
گزارش: مرسلین ارسلا