امریکا میگوید، در جریان نشست دو روزۀ دوحه که با نمایندگان طالبان داشته، نگرانیهایی را مطرح کرده که امریکا و افغانان پس از به قدرت رسیدن طالبان دارند.
زاویۀ جدید این نگرانیها گزارش دیدبان حقوق بشر است که میگوید، پس از به قدرت رسیدن طالبان و با وجود اعلام عفو عمومی از سوی آنان، بیش از صد عضو نیروهای حکومت پیشین در چهار ولایت کشته و یا هم به گونۀ جبری ناپدید شده اند. گزارشی که طالبان تا به حال در بارۀ آن تبصره نکرده اند، اما پیش از این ادعاهای قتل و بازداشت سیستماتیک اعضای نیروهای امنیتی دولت پیشین را رد کرده اند.
توماس وست، نماینده ویژه امریکا برای افغانستان که در نشست دو روزۀ دوحه با طالبان گفتوگو کرده، میگوید، در این نشست از طالبان خواسته که به تعهد خود مبنی به عفو عمومی عمل کنند و کسانی را در صفوف خود که در این گونه رویدادها دست دارند، مورد بازجویی قرار دهند.
وزارت خارجه امریکا هم در پیوند با گفتوگوهای نشست دو روزۀ دوحه اعلامیهای نشر کرده و نوشته که توماس وست در گفتوگوهایش با رهبران طالبان از آنان خواسته که حقوق تمام افغانان را تأمین کنند و در راستای ایجاد یک حکومت همهشمول گامهای دیگری نیز بردارند.
حکومت طالبان هم به نتایج این نشست امیدوار است و میگوید، توافق شده که این گونه نشستها در آینده هم ادامه یابد.
بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: "امیدواری وجود دارد که تماسهای امارت اسلامی به شمول ایالات متحدۀ امریکا با دیگر کشورها هم تقویت شود و به یک راه حل برسیم تا نگرانیهایی که وجود دارد به پایان برسد و یک فضای سالم به میان آید."
در اعلامیۀ وزارت خارجه امریکا آمده که هیئت امریکایی بر ارزش عملی کردن خروج مصون شهروندان امریکایی و افغانانی که در ۲۰ سال گذشته با آنان کار کرده اند و حفاظت از حقوق زنان، دختران، اقلیتها و تمام افغانان که طالبان متعهد به آن هستند، تأکید کرده است.
بر بنیاد اعلامیه، هیئت امریکایی تعهد کرده که به حمایت از روند کمکرسانی ضروری سازمان ملل متحد و نهادهای بشری در زمستان پیشرو ادامه میدهد و آنان متعهد هستند تا اطمینان حاصل کنند که تحریمهای امریکا دسترسی افغانان به کمکهای نهادهای امریکایی و دیگر جهان را محدود نمیکند.
اعلامیۀ وزارت خارجه امریکا افزوده، طالبان تعهد کرده اند که زمینۀ تحصیل به دختران و کار برای زنان را در تمام سطوح فراهم کنند و در کنار آن گفته اند، اجازه نمیدهند که خاک افغانستان به مرکز تهدید برای دیگر کشورها مبدل شود.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجۀ طالبان روز گذشته در صفحۀ توییتر خود نوشت، در این دیدارها روی موضوعات سیاسی، اقتصادی، صحی، آموزشی، امنیتی و بشری گفتوگو صورت گرفت.
او افزوده که طالبان از نمایندگان امریکا خواسته که داراییهای منجمد شدۀ افغانستان را آزاد کنند و در کنار آن مسایل سیاسی را با مسایل بشری مدغم نکنند.
اما در اعلامیه وزارت خارجه امریکا در پیوند به آزادسازی پولهای منجمد شدۀ افغانستان چیزی گفته نشده است.
مقامهای طالبان میگویند که آنان همچنین روی برداشتن تحریمها و بیرون کردن نام رهبرانشان از فهرست سیاه با هیئت امریکایی گفتوگو کرده اند.
آگاهان سیاسی نیز به این باور اند که طالبان به این درک رسیده اند که روابط خوب با امریکا به سود نظام و حکومتشان است و به همین دلیل میخواهند که برای بهبودی هر چه عاجل این روابط تلاش کنند.