شماری از زنان و دانش آموزان دختر در برابر لیسه عالی مریم در منطقه خیرخانه شهر کابل امروز سهشنبه (۹ قوس ۱۴۰۰) دست به اعتراض زدند.
این زنان و دانشآموز دختر که شمار شان اندکی بیش از بیست تن بود، زیر نام (حرکت خود جوش زنان مبارز افغانستان) در این اعتراض شان، خواهان تأمین حقوق زنان از رهگذر، آموزش و پرورش و کار شدند.
این اعتراض کنندگان همچنان میگویند که فارغ شدن دختران بدون آموزش از مکتبها ارتقای کاذب است.
وحیده امیری مسئول و برگزار کننده این اعتراض در صحبت با رادیوآزادی گفت: "هدف اعتراض ما بخاطر آموزش و پرورش دختران بود ما تا حال چندین بار اعتراض کردیم که لطفا دروازههای مکاتب را بهروی دختران باز کنید، آموزش و پرورش را سیاسی نسازید. ما با دختران مکاتب صنفوف یازده و دوازده صحبت کردیم آنها گفتند که ارتقا کاذب را قبول ندارند و میخواهند د ارتقا کاذب را قبول نداریم."
پیش از این وزارت معارف حکومت طالبان گفته است که آن دانش آموزان دختر که صنف دوازده بودند، بدون امتحان از مکتبها فارغ خواهند شد.
این اعتراض کنندگان در حالی که شعارهایی را در دست داشتند از حکومت طالبان خواستند که دیگر در برابر زنان چالش نیافریند و اجازه دهند زنان نیز برای آینده شان کار کنند.
آنان در پایان اعتراض شان قطعنامه ۱۲مادهیی را نیز خواندند که در آن روی حق مشارکت زنان افغانستان در تصمیم گیریها برای معارف اسلامی و عصری، دادن حق مساوی به زنان در نهادهای دولتی و خصوصی با مردان، آغاز دروس صنوف هفتم تا دوازدهم مکاتب و پوهنتونها دولتی برای دختران در سراسر کشور تاکید شده است.
اما بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به خواستهای این زنان معترض گفت که حکومت طالبان مخالف تعلیم و تحصیل دختران در کشور نیست: "امارت اسلامی در عرصۀ تعلیم خانم ها مانع را ایجاد نکرده است بلکه به خانم ها مطابق میکانیزم که مطابق اصول اسلامی باشد اجازه تعلیم داده خواهد شد ما آرزو داریم که قشر تعلیم یافته از خانمها و مردها داشته باشیم و نیازمندی جامعه است در این مورد زنها باید حوصله داشته باشند تا زمینه تعلیم آنها که ماحول تعلیمی مصون باشد از لحاظ فزیکی و روانی مصون باشند در عرصه تعلیم شان مشکل نخواهد بود."
آقای کریمی افزود که اکنون در برخی مناطق کشور مکتبهای دخترانه باز اند و آموزشهای شان جریان دارند و در جاهایی که چالش وجود دارد برای رفع آن تلاشها ادامه دارند.
پس از حاکمیت طالبان در افغانستان برآموزش دختران در مکتبهای متوسطه و لیسه و کار و فعالیت زنان محدودیتها وضع شدند-موضوعی که واکنشهای جهانی را به دنبال داشته است و جامعۀ جهانی و سازمان ملل متحد رعایت حقوق زنان را یکی از شرایط عادی سازی روابط شان با طالبان گفته اند.
با این حال در شماری از ولایتها دانش آموزان دختر به آموزشهای شان در مکتبهایی متوسطه و لیسه ادامه میدهند و شماری از زنان آموزگار و کارمندان برخی از نهادهای دولتی دوباره به کارهای شان برگشته اند.