لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۰ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۳۸

دیدبان حقوق بشر: بیش از صد نظامی حکومت پیشین افغانستان اعدام یا جبراً ناپدید شده اند


آرشیف- شماری از نیروهای حکومت پیشین افغانستان
آرشیف- شماری از نیروهای حکومت پیشین افغانستان

دیدبان حقوق بشر می‌گوید که طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان، بیش از صد تن از پرسنل نیرو‌های افغان را در چهار ولایت افغانستان بدون محاکمه اعدام و یا جبراً ناپدید کرده اند.

در گزارشی که امروز (۹ قوس ۱۴۰۰/ ۳۰ نوامبر ۲۰۲۱) از سوی این نهاد مستقر در نیویارک نشر شد، از کشتن و ناپدید کردن ۴۷ تن از نیروهای پیشین امنیتی افغان که میان ۱۵ اگست تا ۳۱ اکتوبر به طالبان تسلیم یا بازداشت شده بودند، خبر داده شده.

دیدبان حقوق بشر می‌گوید که گزارش‌های معتبر در اختیار دارد که بیش از ۱۰۰ تن از اعضای پیشین اردو و پولیس ملی، کارمندان امنیت ملی و نیروی ملیشه در ولایت‌های غزنی، هلمند، قندهار و قندوز از سوی طالبان کشته شده اند.

طالبان با بازگشت به قدرت در افغانستان، عفو عمومی برای همه اعلام کردند.

پتریشا گاسمن معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر
پتریشا گاسمن معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر

اما پتریشا گاسمن معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر به رادیو آزادی گفت که طالبان در برابر حفاظت مردم و نیرو‌های پیشین امنیتی مسئولیت دارند: "رهبری طالبان عفو عمومی برای تمامی مقام‌ها و نیرو‌های امنیتی حکومت پیشین وعده داده بودند. اما این دستور جلو قوماندانان محلی برای اعدام شتاب‌زده و ناپدید کردن شماری از نیرو‌های پیشین امنیتی را نگرفته است. اکنون مسئولیت متوجه رهبری طالبان است تا جلو چنین قتل‌ها را بگیرد، مسئولین را حسابده قرار دهند و برای خانواده‌های قربانیان غرامت بپردازند."

دیدبان حقوق بشر گفته که طالبان در پاسخ به این گزارش گفته اند که آنان افرادی را که مسئول بدرفتاری بوده اند برکنار کرده اما در ادامه آمده که طالبان برای اثبات این ادعای‌شان معلومات نداده اند.

طالبان به درخواست رادیو آزادی برای تبصره در مورد این گزارش هنوز پاسخ نداده اند.

دیدبان حقوق بشر در گزارشش در مورد طالبان در افغانستان گفته که در باره کشتن و ناپدید کردن نیرو‌های پیشین افغان با ۴۰ تن در ۴ ولایت افغانستان گفتگوی رو در رو داشته و با ۲۷ تن دیگر از طریق تلفون صحبت کرده است.

به گفته این نهاد، افراد مصاحبه شونده شامل شاهدان، اقارب و دوستان قربانیان، مقام‌های پیشین حکومت، خبرنگاران، کارمندان صحی و حتی شماری از افراد گروه طالبان بوده اند.

پیش از این شماری از بانوان پولیس که در حکومت پیشین وظیفه داشتند، به رادیو آزادی گفتند که خود را مصون احساس نمی‌کنند و هر از گاهی صدای خود را در برابر تهدید‌ها و خطر‌های که متوجه‌شان است، بلند کرده اند.


شماری از آنها همچنان گفته اند که از امنیت جان خود و خانواده‌های‌شان نگران استند.

وزارت داخله حکومت طالبان نگرانی‌ها به ویژه در مورد زنان پولیس در رژیم پیشین را رد کرده است.

سعید خوستی، سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت که هیچ تهدیدی متوجه این زنان نیست و اینکه اگر تهدید شده‌اند به طالبان بگویند. خوستی این اظهارات را مبهم و دور از حقیقت خوانده بود.

اکنون پتریشا گاسمن معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر می‌گوید که نبود حسابدهی نیاز برای تحقیق موشگافانه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشری در افغانستان را بیشتر می‌کند تا در نتیجه بر وضعیت نظارت شود، در مورد آن تحقیق صورت گیرد و گزارش‌دهی شود.

XS
SM
MD
LG