لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۰۵

دهقانان: قیمت تریاک در مقایسه به سال گذشته دو برابر افزایش یافته است


با حاکمیت کامل طالبان بر افغانستان، همانند سایر قوانین، قانون مبارزه با مواد مخدر نیز در حال تعلیق است و حکومت طالبان نیز هیچ حکم و اعلامیه را در رابطه به سرنوشت کشت کوکنار در افغانستان نشر نکرده است.

هرچند دهقانان نگران اند که طالبان کشت کوکنار را منع خواهند کرد، اما تا حال هیچ اعلامیه رسمی از سوی حکومت طالبان مبنی بر منع کشت کوکنار نشر نشده است.

نصرالله و زلمی که در کندهار سرگرم کاروبار تریاک اند، می‌گویند، مردم از بیم منع شدن کوکنار و کاهش مواد مخدر در بازار، تریاک شان را ذخیره کرده اند، به همین دلیل قیمت تریاک در افغانستان دو چند افزایش یافته است.

نصرالله گفت: "ما در اینجا کار خرید و فروش تریاک را می‌کنیم، امسال قیمت‌ها خوب است. سال گذشته یک کیلوتریاک ۴۰ – ۴۸ هزار کلدار فروخته می‌شد، امسال یک کیلوگرام تریاک از هشتاد هزار گرفته تا هشتاد و دو هزار کلدار به فروش می‌رسد. قیمت‌ها به دلیل بلند رفته که امارت تمام افغانستان را تصفیه کرد و ما فکر می‌کنیم که کشت کوکنار حتماً منع می‌شود، وقتی منع شد حتماً قیمت‌ها بلند می‌رود."

زلمی باشنده دیگر کندهار می‌گوید هر کسی که پنج خریطه تریاک داشته باشد، یک خریطه را بخاطر ضرورت های خود می فروشد و چهار خریطه آن را ذخیره می کند: "چون می‌گویند که امارت مواد مخدر را منع می‌کند. حکومت قبلی کمپاین‌های زیادی را برای توقف آن انجام داد، اما امارت قسمی آنرا منع خواهد کرد که امروز می‌گوید، مواد مخدر بند، اگر بند نشد پس این امارت، امارت نیست. "

در گذشته عامل عمده کشت کوکنار در افغانستان ناامنی خوانده می‌شد که دهقانان نیز با استفاده از همین ناامنی به کشت کوکنار می‌پرداختند.

عبدالعزیز که در ولسوالی فراه رود ولایت فراه دهقانی می‌کند، امسال نیز زمین هایش را برای کشت کوکنار آماده ساخته، زیرا به گفته وی، برای محصولات دیگر آب کافی وجود ندارد و نیازمندی های اقتصادی شان را نیز رفع نمی‌سازد:‌ "قیمت تریاک بلند رفته است و ما می‌خواهیم که کوکنار کشت کنیم. چون خشکسالی است و فقیر شدیم. از وقتیکه امارت آمده قیمت تریاک هم بلند رفته، از همین خاطر می‌خواهیم کوکنار کشت کنیم."

سرنوشت نامعلوم برنامه مبارزه با مواد مخدر حکومت طالبان جامعه جهانی را نیز نگران ساخته و رهبران بیست کشور صنعتی جهان در آخرین نشست شان در ایتالیا، مواد مخدر افغانستان را تهدید برای امنیت جهان خواندند.

فعالان مدنی و جوانان افغان نیز نگران عواقب بد کشت کوکنار و مواد مخدر به امنیت افغانستان و صحت افغان ها اند.

عبدالله باشنده ولسوالی مومندره ننگرهار به رادیو آزادی گفت، میکانیزه نشدن زراعت و نبود بازار مناسب برای محصولات زراعتی مشروع زمینه دوام کشت کوکنار را فراهم ساخته است:‌​ "عوامل اساسی کشت کوکنار این است که برای محصولات زراعتی ما بازاریابی صورت نگرفته، وقتی ما می‌خواهیم محصولات همانند انگور و انار را به خارج صادر کنیم، در راه از بین می‌رود و این برای یک دهقان یک ضرر خیلی بزرگ است، برعکس تریاک زودتر به فروش می‌رسد و برخی اوقات حتی در روی زمین به فروش می‌رسد."

رادیو آزادی خواست در رابطه به برنامه حکومت طالبان برای مبارزه با مواد مخدر نظر مقام های طالبان را نیز داشته باشد، اما با تماس های مکرر سخنگویان حکومت و سخنگوی وزارت داخله حاضر به گفت‌وگو نشدند، اما مسئولان محلی حکومت طالبان می‌گویند که آنان نیز تا حال حکم رسمی را مبنی بر منع شدن کشت کوکنار دریافت نکرده اند.

از این میان، مولوی بازمحمد سروری رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت بادغیس به رادیو آزادی گفت: ​" تا حال فیصله رسمی در این مورد صورت نگرفته، زیرا مشکلات دیگری وجود دارد. تا زمانی که از سوی رهبری امارت اسلامی فیصله‌ای صورت می‌گیرد و هدایت داده می‌شود، امکان دارد ممانعتی وجود نداشته باشد. ما حال منتظر فیصله آنان استیم و شاید به دلیل مشکلات کمی زمانگیر باشد."

سال گذشته شمسی و در فصل اول سال ۱۴۰۰ در ۲۲ ولایت افغانستان کوکنار کشت شده بود، اما روشن نیست که در فصل دوم سال در چند ولایت کوکنار کشت شده است، زیرا در گذشته نهادهای دولتی افغانستان و موسسات خارجی این بررسی را به گونه مشترک انجام می‌دادند.

گزارش: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG