قیمت تریاک در افغانستان حدود دو برابر افزایش یافته و به گفته سازمان ملل متحد، با وصف وعده طالبان برای جلوگیری از کشت خشخاش، تولید مواد مخدر در افغانستان در سال جاری افزایش یافته است.
ارزش تریاک در سال جاری در افغانستان بین ۱.۸ میلیارد تا ۲.۷ میلیارد دالر تخمین شده است.
به گفته ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، بیثباتی سیاسی بعد از خروج نیروهای ائتلاف به رهبری امریکا از افغانستان، منجر به افزایش قیمت تریاک شده است.
طالبان زمانی که ۱۵ اگست کابل را تصرف کردند، تعهد کردند که کشت کوکنار، تولید و فروش مواد مخدر را مشروط بی آنکه دنیا کمک کند، متوقف خواهند کرد، اما تا کنون آنها جلو کشت کوکنار را نگرفته اند.
محمد معصوم، یک دهقان در منطقۀ حوض مدد ولایت کندهار به خبرگزاری فرانسپرس گفته که دهاقین در این مورد نگران هستند.
او گفته که: "آوازه است. با آمدن طالبان شایعات پخش شده، اما اطلاعات دقیق در مورد اینکه چه اتفاقی خواهد افتاد وجود ندارد، ما نگران هستیم که کشت کوکنار متوقف شود."
اما یک دهقان از ولایت سرپل می گوید، مقامات باید به فکر بدیل کوکنار باشند. او که به خاطر حساسیت موضوع از افشای نامش خودداری کرده به رادیو آزادی گفت: "ولسوالیهای ولایت سرپل کوهستانی است، دهقانها پسمان هستند و گندم ندارند. پنجسال می شود که در ولایت سرپل خشخاش کشت نمی شود. جایگزین خشخاش برای ما بکار است. جایگزین خشخاش هنگ بدبوی است که بسیار با ارزش است. هنگ بد بوی در همۀ ولسوالیهای این ولایت قابل کشت و بهره برداری است و پیشنهاد می کنیم که تخم هنگ بد بوی در اختیار ما قرار داده شود."
به اساس گزارش سازمان ملل متحد، قیمت تریاک در افغانستان بین ماههای می و اگست سالجاری دو برابر افزایش یافته است.
نصرت الله یک دهقان در ولسوالی مارجۀ ولایت هلمند به رادیو آزادی گفت: "خرید و فروش تریاک، امسال داریم و بهتر از سالهای دیگر است. در سال گذشته ۴۰ هزار تا ۴۸ هزار کلدار فروخته می شد. امسال تریاک خوب، از ۸۰ هزار تا ۸۲ فروخته می شود. قیمتها به خاطر آن افزایش یافته که ما تصور می کنیم ممنوع خواهد شد، ممنوع که شود، طبعاً قیمتها افزایش می یابد."
بر اساس گزارش ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان یافتۀ سازمان ملل متحد، در سال جاری حدود ۳۲۰ تن هروئین در افغانستان تولید خواهد شد.
طالبان تا هنوز در مورد گزارش این ادارۀ سازمان ملل متحد چیزی نگفته اند.
یک سروی سازمان ملل متحد نشان می دهد که در سال ۲۰۱۹ میلادی حدود ۱۲۰ هزار تن در افغانستان مشغول کار و بار کوکنار، بوده اند.
بر اساس گزارش ها، کاهش صادرات افغانستان به کشورهای خارجی، نیز اتکای دهاقین را به کشت کوکنار بیشتر ساخته است.
شماری از کارشناسان بر این باورند که وضعیت بد اقتصادی در افغانستان می تواند، در سالهای آینده، منجر به افزایش کشت کوکنار در این کشور شود.