وزیر خارجۀ روسیه میگوید، بدتر شدن اوضاع اجتماعی افغانستان با گذشت هر روز قابل نگرانی است.
وزیر خارجۀ روسیه میگوید، وضعیت جاری افغانستان پایدار نیست و هر لحظه احتمال یک تهدید وجود دارد.
سرگی لاوروف در سخنرانی اش در نشست فارمت مسکو گفت که زندگی اجتماعی افغانان با گذشت هر روز در حال خراب شدن است و این نگرانی کننده است.
او افزود که امیدوار است طالبان معلومات حقیقی مربوط به وضعیت اجتماعی افغانستان را به اشتراک کنندگان این نشست ارائه کنند.
آقای لاوروف از تلاشهای طالبان در راستای ثبات افغانستان ستایش کرد، اما ابراز نگرانی کرد که گروههای مانند القاعده و داعش در تلاش انجام حملات خونین در افغانستان هستند و در کنار آن تلاش دارند که کشورهای منطقه را با تهدید مواجه کنند.
این در حالیست که ولادمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز چند روز پیش گفت که نزدیک به ۲ هزار افراد مسلح داعش در شمال افغانستان جابهجا شده اند.
اما طالبان همواره گفته که در افغانستان هیچ تروریست خارجی وجود ندارد و آنان اجازه نمیدهند که از خاک افغانستان علیۀ دیگر کشورها تهدید مواجه شود.
بخش اصلی نشست مسکو هم بررسی وضعیت سیاسی و امنیتی افغانستان، ایجاد یک حکومت همهشمول و احتمال تهدید بحران بشری در افغانستان است.
عبدالسلام حنفی، رئیس هیئت طالبان و معاون رئیس الوزرای حکومت این گروه در این نشست از جامعۀ جهانی خواست که حکومتشان را به رسمیت بشاند.
آقای حنفی گفت، جهان بجای فشار آوردن بر آنان، مشکلاتاش را از راه گفتوگو و تفاهم حل کند.
او خواستار آزادسازی پولهای پشتبانۀ بانکی از سوی امریکا شد و تعهد سپرد که هیچ تهدیدی از خاک افغانستان متوجه جهان نخواهد شد. اما به تازگی والی ادیمو، معاوین وزارت خزانهداری امریکا به روز سهشنبه به کمیتۀ امور بانکی سنای این کشور گفته که طالبان در موقفی نیستند که پشتبانۀ بانکی افغانستان به آنان واگذار شود.
طالبان امیدوار است که این نشست در راستای تأمین روابط خوب با کشورهای منطقه کمک کند.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خاجۀ طالبان پیش از آغاز نشست فارمت مسکو به خبرنگاران گفت، تلاش میکند به نگرانیهای پاسخ دهد که در پیوند به وضعیت افغانستان در کشورهای منطقه به میان آمده است.
آقای متقی افزود: "ما مسؤولیت داریم که صدای مردم افغانستان را به جهانیان برسانیم و جهان از وضعیت افغانستان آگاه شود و از این فرصت استفادۀ درست شود."
درنشست فارمت مسکو در بارۀ افغانستان نمایندگان ده کشور از جمله چین، ایران، پاکستان، هند و ازبیکستان اشتراک کرده اند.
آنان با تأکید بر تأمین ثبات در افغانستان و در کنار آن بهتر شدن وضعیت بشری وعدۀ کمک کردند.
نشست فارمت مسکور در پیوند به افغانستان از سال ۲۰۱۷ به این سو برگزار میشود و کشورهای اشتراک کننده در این نشست همواره خواستار یک اجماع در پیوند افغانستان هستند، اما تا به حال بیشتر این کشورها راهکارشان را مطابق به منافع خودشان به پیش برده اند.