- هیواد
روزنامه هیواد به مذاكرات جدی آمریكا و هند درباره اوضاع افغانستان اشاره كرده است.
وزیر امور خارجه آمریکا قرار است امروز (چهارشنبه ۶ اسد) گفتگوی مهمی را با مقامهای هندی درباره افغانستان زیر نام "گفتگوهای جدی ایالات متحده و هند درباره وضعیت کنونی در افغانستان" آغاز کند.
روزنامه هیواد نوشته، این گفتگوها درحالی صورت میگیرند که پاکستان و چین نیز درباره افغانستان گفتگو کرده اند.
به نوشته روزنامه، از سوی دیگر، شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان به چین سفر کرده و در شهر چنگدو، مرکز ولایت سچوان با وزیر امور خارجه این کشور در مورد صلح و ثبات در افغانستان گفتگو کرده است.
به گفته نویسنده، مسئله اصلی این است که کشورهای آسیای میانه برای ایجاد ثبات در افغانستان باید با آسیای جنوبی متصل شوند تا بتوانند بهگونه مستقل برنامههای اقتصادی خود را که هند بهترین بدیل آن است، دنبال کنند و امریکا نیز میخواهد در کشورهای جنوب آسیا ثبات برقرار شود، اما روسیه، چین و پاکستان نمیخواهند این اتصال صورت گیرد.
با این حال، سرمقاله نویس روزنامه، امیدوار است که ایالات متحده و کشور میزبان هند و همچنین نشست پیشتر چین و پاکستان نتایج مثبتی به همراه داشته باشد.
- مسیر
روزنامه، مسیر با اشاره به افزایش تهدیدها در برابر آزادی بیان نوشته است که، طالبان در روزهای پسین پیوسته از خبرنگاران خواسته اند که در برابر آنها تبلیغ نکنند و مقامهای حکومت نیز از رسانهها میخواهند که از جمهوری پشتیبانی کنند، به نفع طالبان تبلیغ نکنند و در کنار نظام بایستند.
درهمین حال، روزنامه همچنین از بازداشت چهار روزنامه نگار از سوی اداره امنیت ملی در کندهار نگرانی کرده است.
روزنامه نوشته که وزارت امور داخله این خبرنگاران را به تبلیغات به نفع دشمن متهم کرده درحالیکه به نوشته سرمقاله نویس این وزارت سند یا اطلاعاتی را با رسانهها در این باره درمیان نگذاشته است.
به گفته نویسنده، پیشتر نیز ژورنالیستان با تهدیدهایی روبه رو بوده اند بازداشت و حتا کشته شده اند.
نویسنده انتقاد میکند که اکنون روزنامه نگاران بیش از هر زمان دیگری زیرفشار هستند، زیرا هردوطرف بهگونه عمومی و مبهم صحبت میکنند و در باره رسانهها خط قرمز خود را روشن نمیکنند.
با این حال، نویسنده تأکید میکند که اگر روزنامه نگار یا رسانهای از آزادی بیان سوء استفاده میکند، نظام را خراب میکند یا با دشمن همکاری میکند، باید با آن برخورد قانونی شود و در غیرآن به باور نویسنده سرمقاله، هرگام دیگری به معنای کنترل رسانهها و وضع محدودیت در برابر آزادی بیان خواهد بود که پیامدهای بدی به دنبال خواهد داشت.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح در سرمقاله خود خواستار پایان بازداشت و كشتن خبرنگاران شده است.
در سرمقاله به بازداشت چهار خبرنگار از سوی ریاست امنیت ملی در کندهار اشاره شده است که برای گردآوری معلومات درباره خبرهای مبنی به برون کردن مردم از خانههایشان و کشتن آنها از سوی طالبان پخش شده بوده است.
نویسنده ابراز نگرانی کرده که خبرنگاران به بهانه تبلیغ به دشمن از سوی حکومت بازداشت میشوند و طالبان نیز به امنیت روزنامه نگاران توجه نمیکنند.
این نویسنده، کشته شدن دانش صدیقی هنگام حمله این گروه به سپین بولدک را به عنوان نمونه بارز سهل انگاریها در برابر خبرنگاران عنوان کرده است.
این نویسنده از سازمانها و کشورهای بینالمللی می خواهد که از دموکراسی و حقوق بشر حمایت کنند و تلاشهای حکومت و طالبان برای محدود کردن فعالیتهای رسانهای را متوقف کنند، در غیر این صورت جنایات در برابر بشریت در افغانستان تا اندازه زیادی از دید مردم پنهان خواهد ماند.