لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۲۵

تبصره شماری از روزنامه های کابل در مورد افزایش خشونت‌ها در افغانستان


آرشیف، شماری از روزنامه های چاپ کابل
آرشیف، شماری از روزنامه های چاپ کابل

روزنامه‌های چاپ امروز شنبه کابل به بررسی و تحلیل خروج نیروهای خارجی از افغانستان و افزایش خشونت‌ در افغانستان پرداخته‌اند.

هشت صبح در سرمقاله خود نوشته که پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان، آمریکایی‌ها سه سناریو را برای افغانستان پیش‌بینی کرده‌اند. روزنامه مدعی شده که سناریو اول سرنگونی حکومت، سناریوی دوم شروع جنگ داخلی و سناریوی سوم احیای مجدد القاعده در افغانستان است.

به باور نویسنده، پس از آن که امریکا در ماه می سال ۲۰۱۱ میلادی اسامه بن‌لادن را به قتل رساند، انتقال مسئولیت امنیتی به نیروهای افغانستان را آغاز کرد که این روند تا سال ۲۰۱۴ تکمیل شد.

سرمقاله‌نویس هشت صبح افزوده که ایالات متحده پس از کشتن اسامه بن‌لادن، گفتگوهایش را با طالبان آغاز کرد و در یک سال پس از آن دفتر سیاسی طالبان در قطر ایجاد شد که دولت افغانستان به گونه مشروط با آن موافقت کرد.

به باور سرمقاله‌نویس، طالبان اکنون در حال پیشروی هستند و نیروهای افغان مناطق تحت کنترل خود را ترک می‌کنند، انتظار می‌رود که خروج نیروهای خارجی نیز تا چهارم جولای تکمیل شود.

هشت صبح باور دارد که با همه این‌ها، بن‌بست مذاکرات صلح نگران‌کننده است. روزنامه تأکید کرده که باید طالبان را از هر طریق تحت فشار قرار داد تا پشت میز مذاکره بنشینند و خشونت‌ها را کاهش دهند.

آرمان ملی سرمقاله خود با اشاره به خروج نیروهای امریکایی از میدان هوایی بگرام نوشته که انتظار می‌رود روند خروج نیروهای خارجی دو ماه بعد تکمیل شود. به باور نویسنده، طالبان پیش از این به بهانه حضور نیروهای امریکایی در افغانستان جنگیدند، اما با خروج نیروهای خارجی در عوض کاهش جنگ، آن را شدت بخشیده‌اند.

سرمقاله‌نویس روزنامه همچنین با اشاره به افزایش جنگ در شمال و حمله به نشستی فرماندهان شمال در خانۀ عطامحمد نور نوشته که برخی از کشورها می‌گویند که جنگ روان در افغانستان یک جنگ داخلی است اما این جنگ با یک ارتش منظم است.

نویسنده سرمقاله توصیه کرده که مردم دست به‌کار شوند، بر اختلافات قومی، زبانی و سمتی غلبه کنند و با امکانات دست داشته در برابر هرنوع مداخله خارجی قیام ملی برپا کنند تا طالبان دوباره به قدرت نرسند.

روزنامه اطلاعات روز در سرمقاله خود این پرسش را مطرح کرده که آیا سرنوشت نامشخص گفتگوهای صلح در قطر و سقوط ولسوالی‌ها یکی پی دیگر، بار دیگر طالبان را در افغانستان به قدرت می‌رساند؟

به باور نویسنده، اگر افغانستان یک بار دیگر به دست طالبان بیفتد، کسانی که با آنها موافق نیستند، افغانستان را ترک می‌کنند و افغانستان به یک کشور افراطی و تندرو تبدیل خواهد شد.

به باور نویسنده، نهادهای امنیتی افغانستان به این باور هستند که طالبان توافق‌نامه‌یی را که با امریکا در قطر امضا کردند، نقض کرده و خشونت‌ها را شدت بخشیدند.

XS
SM
MD
LG