لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۱۶

سازمان ملل: مواد مخدر دومین منبع بزرگ درآمد طالبان است


آرشیف، کشتزارهای کوکنار در کندهار
آرشیف، کشتزارهای کوکنار در کندهار

سازمان ملل متحد می‌گوید، قاچاق مواد مخدر از مسیر بالکان به اروپا کاهش نیافته، بلکه میزان آن به مراتب بیشتر شده است.

در یک گزارش سازمان ملل متحد آمده است که تنها میزان قاچاق هیرویین تولید شده در افغانستان از طریق آذربایجان به اروپا به بیش از دو هزار کیلوگرام در سال افزایش یافته است.

با گذشت بیش از یک سال از محدودیت‌های جدی بر رفت و آمد و تجارت میان کشورها، به ویژه کشورهای اروپایی و آسیایی به دلیل شیوع ویروس کرونا، یک گزارش تازه سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که این محدودیت‌ها هیچ تاثیر بر قاچاق مواد مخدر نگذاشته است.

در گزارش سازمان ملل متحد در رابطه به وضعیت افغانستان آمده است که تولید مواد مخدر، به ویژه هیرویین و شیشه در زمان شیوع ویروس کرونا در افغانستان به شدت ادامه داشته و میزان قاچاق آن نیز در مقایسه به گذشته به اروپا بیشتر شده است.

در این گزارش پس از معدنیات، مواد مخدر به عنوان دومین منبع بزرگ درآمد مالی طالبان یاد شده و نقش ملا یعقوب، پسر رهبر پیشین طالبان در آن برجسته خوانده شده است.

محمد هاشم اورتاق، معیین مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله
محمد هاشم اورتاق، معیین مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله

محمد هاشم اورتاق، معیین مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله نیز نقش طالبان در کاروبار مواد مخدر را برجسته می‌داند و می‌گوید، یکی از دلایل شدت جنگ در این اواخر تلاش طالبان برای حفاظت از کشتزارهای کوکنار است.

اورتاق می‌گوید: "یک بخش شدت جنگ در افغانستان بخاطر محافظت از کشتزارها و حاصلات کوکنار است. در سفرهای که به ولایات داشتیم، دیدیم در ساحاتی که کوکنار کشت شده و ما پلان تخریب آن را داشتیم، طالبان در آنجا با قوت حضور پیدا کردند و با عملیات تخریب ما مخالفت کرده و می‌خواهند بجنگند. این عمل آنان نشان دهنده این است که آنان از مواد مخدر منفعت می‌برند، چون با این کار آنان به یک پول کلان که بالاتر از چهار میلیون دالر است، دسترسی پیدا می‌کنند."

محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در پاسخ به پرسش رادیو آزادی، در یک پیام کتبی نقش این گروه در کاروبار مواد مخدر را رد کرده و گفته است که آنان هیچ مسیری را در اختیار ندارند تا با استفاده از آن مواد مخدر را به خارج قاچاق کنند.

این در حالی‌ست که در گزارش قبلی شورای امنیت سازمان ملل متحد آمده بود که طالبان شبکه‌های مشخصی را در غرب و جنوب شرق افغانستان به هدف قاچاق مواد مخدر ایجاد کرده‌اند و این شبکه‌ها در هماهنگی با قاچاقبران جهانی کار می‌کنند.

مرکز پروسس مواد مخدر در افغانستان
مرکز پروسس مواد مخدر در افغانستان

گل احمد اعظمی نماینده مردم فراه در مشرانو جرگه مواد مخدر را یک مشکل جهانی می‌داند و می‌گوید، مبارزه با مواد مخدر همانند مبارزه با تروریزم نیازمند همکاری بین‌المللی است.

اعظمی گفت: "مبارزه با قاچاق و ترانزیت مواد مخدر همانند تروریزم به مبارزه جهانی نیاز دارد. برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر به یک اجماع، هماهنگی و مبارزه جهانی نیاز است. زیرا در محلاتی که امنیت با مشکل روبرو است، مسله قاچاق زیاد است."

نگرانی سازمان ملل متحد از افزایش قاچاق هیرویین و شیشه از افغانستان به اروپا در حالی‌ست که در این اواخر، نیروهای افغان چندین کارخانه تولید هیرویین و شیشه را در فراه تخریب کرده‌اند.

کارخانه‌های که بر علاوه مواد مخدر، چندین تُن مواد کیمیاوی که از اروپا و از طریق ایران به آنجا قاچاق شده بود، نیز از بین برده شد.

XS
SM
MD
LG