نشست وزیران خارجه و دفاع کشورهای عضو ناتو امروز برگزار میشود که در آن روی افغانستان هم بحث خواهد شد.
راهبرد آینده ناتو در افغانستان یکی از بحثهای اصلی نشست امروز (۱۱ جوزا) وزیران خارجه و دفاع عضو ناتو است.
این نشست به صورت آنلاین تحت ریاست ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو و وزیران ۳۰ کشور عضو برگزار میشود.
ستولتنبرگ به پرسش رادیو آزادی که ناتو در دراز مدت با افغانستان چگونه تعهدی دارد، گفت: "تردیدی وجود ندارد که افغانستان با چالشهای دشوار روبرو است و راه پیشرو آسان نیست. در عین حال باور عمیق دارم که افغانها باید یک روز مسوولیت کامل آیندهشان را بپذیرند. یگانه راه رسیدن به صلح دایمی در افغانستان، پروسۀ صلح تحت رهبری و ملکیت افغانهاست. با توجه به این که ما حضور نظامی خود را در افغانستان پایان میدهیم، حمایت خود را بر اساس حضور ملکی با این کشور ادامه خواهیم داد. از طریق ظرفیت سازی، تمویل نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان، حفاظت از میدان هوایی کابل و چند تاسیسات مهم دیگر و همچنان از راه آموزشدهی در سایر کشورها."
سرمنشی ناتو همچنان از نیروهای افغان ستایش کرد که در وضعیت دشوار، مسوولیت کامل امنیت و دفاع از کشور شان را پذیرفته اند. به گفتۀ ینس ستولتنبرگ، توانایی و ظرفیت نیروهای افغان، موثر ثابت شده.
ستولتنبرگ در ادامه پاسخ به پرسش رادیو آزادی بر تعهدی هم تاکید کرد که تمامی نظامیان ناتو امسال ماموریتشان را در افغانستان پایان میدهند.
ستولتنبرگ میگوید: "به صورت تدریجی، شمار نظامیان را از صد هزار به این حد رسانیدهایم. امسال به ماموریت نظامی پایان میدهیم. من چالشها را دست کم نمیگیرم اما برای ۲۰ سال آنجا حضور داشتیم. به حمایت ما از افغانستان ادامه خواهیم داد اما نه به وسیله حضور نظامی."
دقیقاً یک ماه پیشتر از امروز روند خروج مکمل نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان آغاز شد.
ناتو و ایالات متحده به صورت مشترک و هماهنگ اقدامشان را به اجرا گذاشتند.
این روند در حالی آغاز شده که میدانهای نبرد هم در افغانستان گرمتر از گذشته شده.
هلمند، لغمان و بغلان در هفتههای اخیر شاهد افزایش میزان خشونتها و جنگ بوده اند.
در این میان مقامهای افغان میگویند که در نبردها دست بالا دارند و همزمان، ناتو و امریکا به کمکهایشان متعهد هستند.
اسدالله خالد وزیر دفاع افغانستان که پس از درمان دوباره به کارش باز گشته، دیروز (۱۰ جوزا) در نشستی به مناسبت فراغت نیروهای کوماندو چنین گفت: "تا سال ۲۰۲۴ برای آموزش، تمویل مصارف، وسایل و وسایط، جهان به ویژه ناتو با ما قرارداد دارد و حتی شاید نیروهای هوایی در محلی که به آن نیاز داشته باشیم، با ما کمک کنند."
در کنار ناتو که برای حمایت مالی از نیروهای افغان وعده سپرده، ایالات متحده امریکا از افزایش کمکها در صندوق حمایت از نیروهای افغان در بودجه نظامی سال 2022 خبر میدهد.
با افزایش ۳۰۰ میلیون دالر، بودجه نظامی برای تمویل نیروهای افغانستان در مجموع به سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون دالر خواهد رسید.