وزارت زراعت، آبیاری و مالداری افغانستان کارزار واکسیناسیون حیوانات خانگی را در سراسر این کشور آغاز کرد.
مقامهای این وزارت روز یکشنبه گفتند که در جریان این کارزار به بیش از شش میلیون حیوان خانگی واکسین طَبَق و بروسلوز تزریق خواهد شد.
افغانستان کشوری که شمار زیادی از شهروندان آن مشغول مالداری هستند.
عبدالغنی ۴۷ باشنده ولسوالی مقر ولایت بادغیس میگوید بیشتر مردم محلش مانند او مشغول چوپانی هستند و گرانی واکسین و کمبود آن باعث شده تا بیماریهای حیوانی نه تنها به خود حیوانات آسیب رساند بلکه خطری برای جان خود آنها نیز باشد.
او گفت:"اگر گوسفندها به وقت معین از آن اگر واکسین نمیشوند، نه تنها که گوسفندها تلف میشوند و از بین میروند، یک ضربه اقتصادی بزرگ برای مالدارها است. از طرف دیگر، امراض ساری وجود دارد که در گوسفندها که برای مالداران و کسانی که همراه آنان یکجا هستند، تربیه میکنند به آنان هم انتقال میکند که باعث تلف شدن انسانها هم میشود."
این در حالی است که وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، از آغاز کارزار واکسیناسیون حیوانات خانگی در سطح کشور خبر میدهد.
این وزارت میگوید که در مجموع بیش از شش میلیون دوز واکسین برای حیوانات خانگی مانند گاو و گوسفند تطبیق شود.
مسئولان وزارت زراعت، آبیاری و مالداری میگویند که در مرحله نخست این کارزار، بیش از دو میلیون و ۱۸۹هزار دوز واکسین برای جلوگیری از بیماریهای حیوانی "طبق" و "برسلوز" تطبیق میشود. از این میان، بیش از یک میلیون و ۷۵۷ هزار دوز واکسین برسلوز به گوسفندان در سرتاسر کشور و بیش از ۲۸۲هزار دوز واکسین برسلوز و ۱۵۰هزار دوز واکسین طبق به گاوها در ۹ ولایت تزریق شود.
شیرشاه امیری، معین زراعت و مالداری این وزارت در نشست خبری روز یکشنبه در کابل گفت که در این کارزار واکسینهای «طَبَق و برسلوز» به حیوانات خانگی از قبیل گاو و گوسفند تزریق میشود.
او گفت: "با افتتاح این برنامه همزمان در تمام ولایات و مرکز کشور بیشتر از ۶ میلیون دوز واکسین مختلفالنوع تطبیق میشود، ولی چون ۶ میلیون دوز کفایت نمیکند چون بیشتر از ۳۰ میلیون مواشی در سراسر کشور واقع است، ولی همزمان رول سکتور خصوصی در قسمت ارائه خدمات مالداری و صحت حیوانی بسیار مهم است."
آقای امیری همچنین افزود که پنجاه درصد درآمد مردم از طریق مالداری بهدست میآید، از اینرو افزایش حاصلات مالداری و جلوگیری از تلفات مواشی از برنامههای مهم وزارت زراعت است.
به گفتهای او، سالانه ۲ اعشاریه ۲ میلیارد دالر سهم درآمد مالداری است، همچنین بیش از ۱۲۰۰ کلینیک صحی حیوانی در سراسر کشور فعالیت دارند.
با این همه مختار محسنی رئیس صحت حیوانی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، درباره بیماریهای طبق و برسلوز میگوید: "برسلوز مرض ساری حیوانی است که از طریق حیوانات به انسانها انتقال پیدا میکند. در پهلوی آن، مرض FMD یا "طَبَق" است که عامیانه در محیط میگوئیماش، امراض ساری حیوانی است که سالانه در صورت وقایه صورت نگیرد، خسارات هنگفتی را برای قشر مالدار بهطور مستقیم و به شکل غیرمستقیم برای اقتصاد ملی کشور وارد میکند."
آقای محسنی افزود که واکسین برسلوز و طبق بیشتر در مناطقی تطبیق میشود که در آنجا تمرکز بیشتری بر اتحادیهها و تعاونیها باشد.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری میگوید که این وزارت هر سال واکسینهای برسلوز، طبق، زینوس و دیگر واکسینها را برای جلوگیری از بیماریهای حیوانی در کشور تطبیق میکند.