تغییر تاریخ نشست استانبول، بیجا شدن صدها هزار تن در اثر جنگهای داخلی در کشور از موضوعهای اصلی مورد بحث در سرمقالههای روزنامه های چاپ امروز کابل است.
- مسیر
روزنامه مسیر در مورد تاریخ برگزاری نشست استانبول نوشته است تا کنون چندین مرتبه تاریخ برگزاری این نشست تغییر کرده و هنوز هم در حال تغییر است.
سرمقاله نویس نگاشته است نشست استانبول به دلیل موضع طالبان به تاخیر افتاده است زیرا طالبان گفته اند امریکا تعهداتاش را عملی نکرده و به همین دلیل آنان در این نشست اشتراک نمیکنند.
به باور سرمقاله نویس سه تعهد در این تفاهم با طالبان صورت گرفته است اول خروج نیروهای خارجی از افغانستان، دوم بیرون شدن نام رهبران طالبان از لست سیاه و سوم رهایی زندانیان آنان میباشد.
نویسنده مسیر نوشته است فشارها بر طالبان برای اشتراک در نشست استانبول زیاد اند و معلوم میشود طالبان هم تمایل نشان دادهاند زیرا آنان حالا پذیرفته اند و صحبتهایشان با امریکا، قطر و ترکیه جریان دارد تا برای اشتراک در این نشست به یک نتیجه برسند.
در پایان سرمقاله آمده است اگر برای طالبان اندکی اطمینان داده شود و در برخی موارد برای آنان امتیاز داده شود ممکن طالبان موقف قبلی خود را بگیرند و در نشست استانبول اشتراک کنند.
- ویسا
روزنامه ویسا نوشته است در کنار جنگ جاری و تلفات روزانه به اساس ارقام اداره احصاییه نزدیک به ۴ میلیون افغان از خانههایشان بیجا شدهاند که همین تعداد افراد اکنون به کمکهای فوری به خصوص مواد غذایی و سرپناه نیاز دارند.
نویسنده با اشاره به تازهترین رویداد بیجا شدههای ولسوالی قره باغ غزنی نوشته است به دلیل درگیری میان حکومت و طالبان این افراد مجبور به ترک منازلشان شدهاند و با یک دست لباس به شهر غزنی پناه آورده اند.
در سرمقاله آمده است، در چنین یک ضعیت که ظاهرا گفتگوهای صلح جریان دارند و جوبایدن رئیس جمهور امریکا هم اعلان کرده است تا ماه سپتمبر سال روان میلادی تمام عساکر خود را از افغانستان بیرون میکند دامن جنگ همچنین گسترده است و ملت بیچاره افغان در آن میسوزند.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح وضعیت معارف را در آغاز سال جاری به بررسی گرفته و نوشته است با توجه به کمبود آموزگار، مواد آموزشی و احتمال محرومیت شمار قابل توجهی از دانش آموزان از آموزش معیاری و مناسب در ولایتهای مختلف، سال جاری یک سال خوب برای معارف نبود.
سرمقاله نویس نوشته است در کنار این مشکلات دانش آموزان در بسیاری از ولایتها به ویژه در روستاهای دور افتاده به فضا و امکانات آموزشی مناسب دسترسی ندارند، این مشکلات از یک آینده بد برای این دانش آموزان هشدار میدهد.
به اساس معلومات نویسنده هشت صبح در سال جاری تعداد کم دانش آموزان جدید در مکاتب جذب شدهاند.
در پایان سرمقاله آمده است، انتظار میرود که دولت به مشکلاتی مثل کمبود آموزگارو مواد آموزشی برای مکتبها به صورت جدی رسیدگی کند و اجازه ندهد که عمر کودکان بیهوده هدر برود.