هر معتاد داخل بستر در مراکز ترک اعتیاد عالمی از فن و هنر را با خود به اینجا می آورد، به ویژه معتادانی که سالهای سال را در مهاجرت سپری کرده اند.
نواختن انواع آله های موسیقی، سرودن و دکلمه شعر و ورزش سرگرمیهای اند که معتادان داخل بستر در مرکز ترک اعتیاد با آن درد ترک اعتیاد و افسردگی داخل بستر را از سر دور میکنند.
بصیر سیلاب که در یکی از مراکز ترک اعتیاد بستری است، در کنار عبدالصبور، معتاد دیگر نشسته و شعر سروده اش را برای وی دکلمه میکند، تا دلتنگی عبدالصبور رفع شده و ۴۵ روز دوره ترک اعتیاد را در این مرکز سپری کند.
او گفت: "موسیقی و شعر هرد و برای انگیزه دادن برای این جوانان تاثیر دارد و این شعر را که من سروده ام برایتان به خوانمش میگیرم."
"ما در بین خود مریضانی داریم که برای ما موسیقی مینوازند. هر لحظه که ما خواسته باشیم میله میگیریم، فلم میبینیم، در مرکز مسجد موجود است، در وقت نماز به مسجد میرویم. امروز از مسئولان مرکز خواستیم که برای ما قرآن شریف بیاورند و در بین خود به یکی دیگر ما درس بدهیم. اگر مشکل داشته باشیم، به آموزگاران و داکتران مراجعه میکنیم."
در تمامی مراکز ترک اعتیاد در ولایات، برای تداوی معتادان از شیوه عرضی استفاده میشود، و معتادان مجبور اند تا دوره ۴۵ روز ترک اعتیاد را در بستر سپری کنند، دورهای که برای معتادان هم از لحاظ درد روزهای نخست ترک اعتیاد دشوار است و هم سبب دلتنگی آنان میشود.
هرچند وزارت صحت عامه شیوه تازه تداوی، به نام تداوی تعویضی را معرفی کرده و به کارگیری این شیوه به معتاد اجازه میدهد که در خانه خود بود و باش کند و تنها برای اخذ دارو به مرکز مراجعه کند، اما این شیوه تا حال تنها در یک مرکز در کابل به کار گرفته میشود.
عبدالودود انوری مسئول کلینیکهای ترک اعتیاد ولایت فراه نیز تأیید میکند که دوره ترک اعتیاد برای یک معتاد خیلی دردناک است و افسردگی های زیادی را در پی دارد.
آقای انوری میگوید، برای رفع همین دلتنگیها و تشویق معتادان برای ماندن در بستر تداوی، آنان فرصتهای سرگرمی، همانند نواختن موسیقی، شعر و اجرای حرکات ورزشی را برای معتادان فراهم ساخته اند: "بعد از مرحله سم زدایی (دیتاکس) برای مریضان برنامه های آموزشی، تعلیمات دینی، پروگرامهای موسیقی داریم و روانشناسان ما برای آنان مسایل روانی را آموزش میدهند، حرفه های را که آنان از دست داده و از یاد شان رفته، دوباره به آنان آموزش داده میشود. چنین سرگرمی های دوامدار برای آنان داریم."
مسئولان محلی شمار افراد معتاد در ولایت فراه را بیش از ۵۰ هزار تن میگویند، اما وزارت صحت عامه افغانستان تا حال رسماً این آمار را تأیید نکرده است.