خانوادههای سه زن واکسیناتوری که در ولایت ننگرهار کشته شدند، خواستار تأمین عدالت در مورد عاملان قتل آنها شدهاند.
سیمینه، نگینه و بصیره سه واکسیناتور زنیکه دیروز در حملات مختلف در شهر جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار کشته شدند.
سیمینه در رشتههای معلمی و قابلگی آموزش دید و پارسال ازدواج کرد و به تازگی واکسیناتور رضاکار شده بود. او در کمپاین واکسیناسیون مشغول کار بود که به دست افراد مسلح ناشناس کشته شد.
احمدفیصل نظامی، پسر کاکای سیمینه به رادیو آزادی گفت که این افراد ساعتها منتظر خروج سیمینه از خانه بودند.
او افزود: "سمینه با همکار دیگر خود بود. زمانی که از خانه بیرون شدند. افراد مسلح در کنار یک دکان به آنها شلیک کردند. قاتلان سیمینه چندین ساعت در انتظار بودند که سیمینه از خانه بیرون شود و او را بکشند. بعداً قاتلان بر یک ریکشا سوار شدند و از ساحه فرار کردند. آنها از ساحه رفته بودند که مسئولان امنیتی دکاندار را بازداشت کردند، اما باور داریم که او را دوباره آزاد کرده اند."
آقای نظامی از حکومت خواست که قاتلان سیمینه و همکارانش را شناسایی و مجازات کند.
یکی دیگر از این واکسیناتوران نگینه نوزدهساله بود. زبیر ربانی، برادرش، به رادیو آزادی گفت که خواهرش تازه از مکتب را تمام کرده بود و رضاکارانه واکسیناتوری میکرد.
به گفته آقای ربانی، نگینه قصد داشت که امسال به تحصیلات عالی آغاز کند، ولی او با همکارش بصیره یکجا کشته شد. درباره بصیره اطلاعات چندانی در دست نیست.
فرید خان، سخنگوی پولیس ننگرهار به رادیو آزادی گفت که عاملان قتل آنها بهزودی بازداشت خواهند شد.
او افزود: "این واکسیناتوران برای افغانستان کار میکردند. به فرزندان طالب، داعش و همه، واکسین تطبیق میکردند. ما تلاش میکنیم که در آینده جلو این گونه رویدادها را بگیریم. عاملین رویدادهای قبلی را هم بازداشت کرده و به پنجه قانون میسپاریم."
اگرچه مسئولیت قتل آنها را هیچ فرد یا گروهی بر عهده نگرفته، اما پیش از این مسئولیت قتل سه کارمند زن تلویزیون خصوصی انعکاس در ننگرهار را گروه دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفته بود.
این رویدادها واکنشهای گستردهای را داخل و خارج کشور در پی داشته است.
شبنم صالحی، عضو کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان قتل این سه واکسیناتور را محکوم کرد.
او گفت: "کمیسیون مستقل حقوق بشر همواره کشتار غیرنظامیان را محکوم کرده و از حکومت خواسته است که هرچه زودتر عاملین این گونه قضایا را بازداشت کند و به پنجه قانون بسپارد. کشتارهای هدفمند به خصوص هدف قراردادن زنان در این اواخر بیشتر شده است و این خبر قابل نگرانی است."
اتحادیه اروپا قتل آنها را نقض حقوق بشردوستانه بینالمللی دانسته و خواستار محاکمه عاملان قتل آنها شده است.
همچنین راس ویلسون سرپرست سفارت امریکا در افغانستان قتل آنها را "بیاحترامی کامل به بشریت" خوانده است.
روشن مشعل، معاون شبکه زنان افغان ادامه چنین قتلها را مانع ادامه فعالیت زنان دانست. او بر توجه به نگرانیها در این زمینه در مذاکرات صلح تأکید کرد.