روزنامه هشت صبح در آستانه نشست استانبول از ایجاد طرحهای مختلف در حوزه جمهوریت خبر داده و نوشته است که نبود یک موضع مشترک باعث به میان آمدن مشکلات خواهد شد.
در ادامه سرمقاله آمده است که برای این نشست ریاست جمهوری، شورای عالی مصالحه ملی، حزب اسلامی، حزب جنبش ملی اسلامی و شماری دیگر از احزاب و ادارات طرحهایی آماده کردهاند که هنوز جزییات آن روشن نیست.
به نوشته روزنامه، در این نشست روی چهار مسئله مهم بحث خواهد شد: حکومت انتقالی، انتخابات زودهنگام، حقوق و آزادیهای مردم و نوعیت نظام سیاسی.
اما به باور نویسنده، چیزی که در حوزه جمهوریت قابل نگرانی است، این است که در این بخش یک نظر واحد و یک طرح مشترک وجود ندارد، بلکه از هر طرف یک طرح آماده شده است.
روزنامه همچنین نوشته است که شورای عالی مصالحه ملی و دیگر طرفها در این بخش با هم یکصدا میشدند و از یک طرح واحد حمایت میکردند در غیر آن با ناکامی روبهرو خواهند شد.
روزنامه ویسا نیز در مطلبی درباره نشست استانبول نوشته که ممکن است این نشست مانند نشست بن در سال ۲۰۰۱ تعیینکننده آینده افغانستان باشد.
روزنامه افزوده است که در این کنفرانس بزرگان سیاسی و رهبران طالبان صف اول با هم جرگه کرده و ملل متحد مسئولیت آنرا به عهده میگیرد.
به باور نویسنده، این نشست در حالی برگزار میشود که امریکا نیز برای آینده افغانستان طرحی آماده و به بزرگان سیاسی افغانستان ارائه کرده است.
به نظر روزنامه، از نامه وزیر خارجه امریکا برای محمداشرف غنی چنین معلوم میشود که امریکا در اجرای این کار جدی است و میخواهد از نشست ترکیه نتیجهای را بیرون بیاورد.
اما به باور نویسنده، آقای غنی برای این نشست طرح و پیشنهادهایی دارد که یکی از آنها برگزاری انتخابات قبل از وقت است و دوم باقی ماندن وی در راس حکومت موقت.
روزنامه دولتی هیواد به طرح جدید امریکا اشاره کرده و نوشته که امریکا میخواهد تا حکومت موقت به میان آید، اما ملل متحد و اتحادیه اروپا با این طرح مخالفت کرده است.
در ادامه مطلب آمده که در طرح رئیس جمهور پیشنهادهایی در مورد آتشبس، صلح و برگزاری انتخابات زودهنگام ارائه شده است. به نظر نویسنده، رئیس جمهور این طرح را در کنفرانس ترکیه پیشکش میکند.
به گفته نویسنده، پس از پذیرفته شدن این طرح حکومت فعلی محمداشرف غنی کار خود را زیر نام «صلح» تا برگزاری انتخابات ادامه میدهد.
روزنامه به نقل از منابعی نوشته است که طالبان قبل از انتخابات و براساس میکانیزمی بخشی از حکومت صلح شده میتوانند و شماری از وزارتخانهها و ادارات به آنها داده خواهد شد و در صف نیروهای مسلح افغان شامل خواهند شد و روی این مسئله هم بحث خواهد شد که برای طالبان در شورای ملی و حکومت تا چه حد سهم داده شود.
اما طالبان بدون تاخیر با این طرح مخالفت کرده و گفتهاند که گویا با امریکا معامله میکنند و به اساس توافقنامه ۲۹ فبروری سال۲۰۲۰ باید تمام نیروهای خارجی به شمول نیروهای امریکایی افغانستان را تا اوایل ماه می ترک کنند.