"خواست حکومت افغانستان از اداره جدید امریکا"
حکومت افغانستان از اداره جدید ایالات متحده میخواهد که به توافقات که بین کابل و واشنگتن امضاء شده، ارج بگذارد.
جو بایدن رئیس جمهور منتخب ایالات متحده امروز در حالی بهعنوان چهل و ششمین رئیس جمهور امریکا حلف وفاداری یاد خواهد کرد که شمار نیروهای امریکایی در افغانستان در پایینترین حد آن یعنی به ۲۵۰۰ تن رسیده است.
امرالله صالح معاون اول ریاست جمهوری افغانستان در یک مصاحبه تازه خود با شبکه بینالمللی بیبیسی گفت که واشنگتن و کابل توافقنامههای مختلف همکاری بین هم دارند.
آقای صالح افزود: "ما از آنها خواهیم خواست که به «آن توافقنامهها» ارج بگذارند که همرای ما امضاء کرده اند. آنها توافقنامه شراکت ستراتیژیک و توافق دوجانبه را امضاء کرده اند. براساس آن، آنها به حکومت افغانستان اطلاع میدهند و در مورد اخراج مناسب و منظم نیروها با حکومت افغانستان کار میکنند."
پیش از این رئیس جمهور اشرف غنی هم در مورد کاهش نیروهای امریکایی از افغانستان، روی هماهنگی بین کابل و واشنگتن تاکید کرده بود.
اما گروه طالبان از رئیس جمهور جدید امریکا میخواهد که به توافقنامۀ متعهد باقی بماند که از سوی اداره دونالد ترمپ با نمایندههای این گروه در "۲۹ فبروری ۲۰۲۰" در قطر امضاء شد.
ذبیحالله مجاهد که خود را یکی از سخنگویان این گروه معرفی میکند دیروز در صحبت با رادیو آزادی از اداره جوبایدن خواست که بر پیمان دوحه جدی باشد.
او گفت: "پیمان دوحه سند مهم بخاطر حل منازعه فعلی است که هم جنگ امریکا را به پایان میرساند و هم کشور ما را از اشغال نجات میدهد و حکومت جدید امریکا با در نظرداشت منافع ملی خود باید در این مورد جدی باشند."
جوبایدن در جریان مبارزات انتخاباتی خود در مورد ماموریت نیروهای امریکایی در افغانستان و سرنوشت آن ماموریت بگونه واضح حرف نزده.
اما هاشم وحدتیار رئیس انستیتوت امور بینالمللی در واشنگتن به این باور است که مشارکت سیاسی بین اداره بایدن و کابل بهبود مییابد.
آقای وحدتیار افزود: "روابط کابل و واشنگتن بهتر خواهد شد در اداره جوبایدن که فردا آغاز میشود زیرا بدیل دیگری ندارند غیرهمدیگر که باید به همدیگر اتکا بکنند."
حکومت افغانستان خواهان تعهد اداره جوبایدن به توافقنامههای است که بین واشنگتن و کابل امضاء شده و طالبان از بایدن میخواهند که به توافقنامه با این گروه متعهد باقی بماند.
جوبایدن رئیس جمهور منتخب امریکا ممکن در روزهای نزدیک جزیات پالیسی اداره خود در مورد افغانستان را روشن سازد.
انتظارها برای حمایت دولت آقای بایدن برای پایان جنگ افغانستان
در آستانهٔ مراسم تحلیف جو بایدن رئیس جمهور منتخب امریکا، انتظارها برای حمایت دولت آقای بایدن برای پایان جنگ و برقراری صلح افغانستان افزایش یافته است.
در آستانهٔ برگزاری مراسم تحلیف جوبایدن، رئیس جمهوری امریکا، در افغانستان بسیاریها منتظر تصمیم او در قبال اوضاع افغانستان هستند.
قرار است آقای بایدن روز چهارشنبه ۲۰جنوری به عنوان رئیس جمهور تازهٔ امریکا سوگند یاد کند.
در افغانستان شماری از مردم، سیاسیون و فعالان مدنی افغانستان میگویند انتظار دارند که آقای بایدن در راستای پایان جنگ، حفظ دستاوردهای دو دهه گذشته و برقراری صلح توجه کند.
نوید و روهینا باشندگان ولایتهای غزنی و بلخ میگویند: «به نظر من سیاست حکومتهای امریکا بر وضعیت در افغانستان تاثیرگذار است. من از حکومت جدید امریکا میخواهم که در بخش مسایل حقوق بشری و تقویت نظام در افغانستان گامهای سودمند بردارد.»
«من از جو بایدن تقاضا دارم که در حکومت جدید خود به مسایل حقوق بشری، ختم جنگ و بهبود اقتصاد در افغانستان توجه داشته باشد.»
از سوی دیگر شماری از سیاسیون افغان انتظار دارند که حکومت جو بایدن نیروهای امریکایی را به گونه مسئولانه از افغانستان بیرون کند و از موفقیت گفتگوهای صلح حمایت کند.
شهزاده مسعود، مشاور حامد کرزی رئیس جمهورپیشین افغانستان در امور اقوام میگوید: «به نظر من، آقای جو بایدن که تازه رئیس جمهور منتخب امریکا میشود، نخست قوتهای نظامی خود را مسئولانه از افغانستان بیرون کند و دیگر باید بیشتر تمرکز بر پروسه صلح داشته باشد، زیرا خواست همه افغانها صلح است.»
پیش از این محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان نیز گفته که اگر رئیس جمهور آینده امریکا میخواهد تعداد نظامیان امریکایی را در افغانستان کاهش دهد، پروسه خروج باید بهگونهای انجام شود که توافق هر دو طرف در آن باشد.
آقای غنی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سیانان گفته است که برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان باید نقشهای براساس منافع هر دو کشور طرح شود.
همچنین شماری از فعالان حقوق زن در افغانستان هم بر حفظ دستاوردهای دو دهه افغانستان در عرصۀ حقوق زنان تأکید دارند.
فتانه گیلانی، رئیس اجتماع زنان افغان میگوید: «آقای جو بایدن که یک انسان کارکشته است و از سوی دیگر معاونش یک خانم است، توجه جدی به مساله افغانستان کند و جنگ را در این کشور خاتمه بدهد. دستآوردهای زنان فراموش نشود. در آینده حکومتی که در افغانستان به میان میآید، مسئله زنان باید در اولویت قرار بگیرد.»
این خواستها در حالی مطرح میشود که جنگ در افغانستان ادامه دارد و خشونت رو به افزایش است.
اگرچه گفتگوهای صلح میان نمایندگان دولت و گروه طالبان در قطر ادامه دارد، ولی تا حال پیشرفت قابل توجهی گزارش نشده است.
ده ماه پیش امریکا با گروه طالبان توافقنامه صلح امضا کرد، ولی این امر تغییر در میدانهای جنگ در افغانستان به میان نیاورد.
انتونی بلینکن نامزد وزیر خارجه اداره جدید امریکا به رهبری جو بایدن میگوید، توافق واشنگتن با گروه طالبان را ارزیابی خواهد کرد.
او دیروز سهشنبه (۱۹ جنوری) در جلسۀ تایید صلاحیت خود در پاسخ به سناتوران گفت: "ما میخواهیم به این جنگ ابدی پایان دهیم، میخواهیم نیروهای ما را برگردانیم و میخواهیم جلو برگشت تروریسم را در آنجا (افغانستان) بگیریم."
او در مورد مبارزه با تروریسم گفت که تهدید از سوی شبکه القاعده در افغانستان هنوز هم پابرجاست: "زمانی که در مورد القاعده در افغانستان صحبت میکنیم، تهدید اصلی هنوز هم شامل است، هنوز هم در آنجا حضور دارند و هنوز هم با طالبان در ارتباط اند اما از آنچه که در گذشته بودند بسیار کم شده."
اداره رئیس جمهور دونالد ترمپ و گروه طالبان در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ میلادی پس از دو سال چانه زنیها به توافقنامه صلح دست یافتند. قطع روابط با گروههای افراطی به ویژه شبکه القاعده از سوی طالبان از موارد این توافقنامه خوانده شده.
طالبان از اداره جدید امریکا خواسته اند که با توافق با این گروه متعهد باقی بماند.
رئیس شورای اروپایی میگوید، ایالات متحده امریکا امروز قدرت و مقاومت دموکراسی اش را ثابت ساخت.
چارلز میشل در سخنرانی خود به پارلمان اروپا ابراز امیدواری کرد که انتقال قدرت در امریکا بگونه صلح آمیز تکمیل شود.
او در مورد نقش سازنده اروپا در ثبات بینالملل گفت که بخاطر دفاع از منافع و توسعه ارزش به کارهای بیشتری نیاز است و این اقدام به یک متحد قوی مانند امریکا نیاز دارد: "ما باید در مورد پنج اولویت کار کنیم، اول روی گسترش روابط دو جانبه، دوم مبارزه با تغییرات اقلیمی، سوم مبارزه با بیماری کووید۱۹، چهارم احیای امور اقتصادی و تجاری و پنجم برای تامین امنیت نیروهای خود را یکجا ساختن. ما میتوانیم مشترکاً در این موارد موفقیت حاصل کنیم."
آقای میشل روابط اروپا و امریکا را دردآور خواند.