با گذشت هر روز برداشتهای منفی از موفقیت گفتگوهای صلح افغانستان در دوحه در حال افزایش است.
به تازگی هیئت گفتوگوکنندۀ حکومت افغانستان هیئت مذاکراتی طالبان را به نداشتن علاقه به ادامۀ گفتوگوهای مفید و سازنده متهم میکند.
حفیظ منصور، عضو این هیئت به روز سهشنبه (۳۰ جدی) به رادیوی آزادی گفت که نمایندگان طالبان حاضر به گفتوگو در بارۀ مشروعیت و یا عدم مشروعیت جنگ جاری در افغانستان نیست.
منصور میگوید: "نمایندگان طالبان به ادامۀ گفتوگوهای سازنده و مفید نیستند. آنان موضوع رهایی زندانیان باقیماندهشان را هم با امریکاییها و هم با ما مطرح کردند. اما نکتۀ مهم این است که هیئت مذاکراتی دولت اسلامی افغانستان یک بار دیگر از آنان خواسته که پیش از همه چیز در پیوند به جنگ جاری هم از منظر اسلام و هم از قران بحث کنند."
آقای منصور میافزاید که پیش از همه چیز طالبان باید روشن کنند که چرا هر روز انسانهای بیگناه را میکشند.
موضوع بیعلاقهگی طالبان در ادامۀ گفتوگوهای صلح در حالی مطرح میشود که ملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در دیدارش با زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان موضوع رهایی زندانیان این گروه و بیرون شدن نام رهبران آنان از فهرست سیاه سازمان ملل را مطرح کرده است.
طالبان این خواست را بخشی از توافقنامۀ صلح این گروه با امریکا میدانند.
در همین حال شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان میگوید که هیئت گفتوگوکنندۀ دولت حاضر است که درباره هر موضوعی که طالبان بخواهند، گفتوگو کند.
فریدون خوزون، سخنگوی این شورا به رادیوی آزادی گفت: "هیئت مذاکراتی دولت جمهوری اسلامی افغانستان با ارادۀ قاطع و راسخ آمده است و روی هر موضوعی که طالبان بخواهد، بحث میکند. هیئت ما آمادۀ گفتوگو است. ما منتظر هستیم که طالبان مشخص کنند که میخواهند روی چه موضوعی گفتوگو کنند."
اما گروه طالبان درباره این اظهارات تازۀ هیئت مذاکراتی دولت چیزی نمیگویند، اما پیش از این گفته بودند که متعهد به گفتوگوهای صلح هستند.
از سوی دیگر، نشریه بلومبورگ به نقل از محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نوشته است که این گروه از جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب امریکا میخواهد که به توافقنامۀ این گروه با امریکا احترام بگذارد.
آقای نعیم افزوده که این توافقنامه تاثیر مستقیمی بر گفتوگوهای صلح دارد.
دور دوم گفتوگوهای صلح حکومت افغانستان و طالبان میان نمایندگان هر دو طرف دو هفته پیش آغاز شد.
این در حالی است که شورای عالی مصالحۀ ملی میگوید که نمایندگان دولت برنامه گفتگوهای صلح و اولویتهای خود برای گفتوگو را در اختیار نمایندگان طالبان قرار دادهاند، اما طالبان تا به حال در این راستا هیچ گامی برنداشتهاند.
اما طالبان پیش از این گفته بودند که بحثهای درونیشان درباره ترتیب و توحید موضوعهای گفتگوها ادامه دارد و این موضوع زمانگیر است.