در حالی که ناتو میگوید، بیش از ده هزار نظامی این پیمان به حمایت از نیروهای افغان ادامه میدهد، دیدبان حقوق بشر ابراز نگرانی کرده که بحران بشری در سال ۲۰۲۱ در افغانستان بیشتر میشود.
ماموریت حمایت قاطع ناتو میگوید که حدود ده هزار نظامیاش به آموزش، مشوره دهی و همکاری با نیرو های افغان ادامه میدهد.
این ماموریت دیروز (دوشنبه، ۱۸ جنوری) در یک توییت گفت که هدف ائتلاف تشکیل شده با مشارکت ۳۸ کشور همین است که افغانستان بار دیگر به لانه امن تروریستان مبدل نشود.
برای ادامه حمایت از نیروهای افغان، ینس ستولتنبرگ منشی عمومی ناتو روز دوشنبه با رئیس جمهور اشرف غنی از طریق تیلفون گفتگو کرد.
دوا خان مینه پال معاون سخنگوی ریاست جمهوری در مورد این مکالمه به رادیو آزادی جزئیات داد: "در گفتگوی تیلفونی، هر دو جانب روی پروسۀ صلح و حمایت پایدار از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان بحث کردند. سرمنشی ناتو گفت که تعهد آنها برای آموزش، مشوره دهی و همکاری با نیروهای افغان برجاست و ماموریتشان ادامه مییابد."
ایالات متحده امریکا روز جمعه (۱۵ جنوری) تائید کرد که شمار نیروهایش را در افغانستان به ۲،۵۰۰ تن کاهش داده. در حدود ۲۰ سال گذشته، اکنون شمار این نیروها به پائین ترین حد آن کاهش یافته است.
ادامه جنگ، قتلهای هدفمند و سایر چالشها، نگرانیها از وضعیت بشری در افغانستان را افزایش داده است.
دیدبان حقوق بشر سازمان ملل متحد (Human Rights Watch) ابراز نگرانی کرده که سال ۲۰۲۱ برای شهروندان افغانستان پرخطر خواهد بود.
پتریشا گاسمن معاون این سازمان در بخش آسیا به رادیو آزادی گفت که قتلهای هدفمند از جانب طالبان و همهگیری ویروس کرونا، شاید افغانها را با فقر شدید روبرو کند.
خانم گاسمن میگوید: "افغانستان در سال ۲۰۲۰ برای غیرنظامیان خطرناکترین کشور بود. احتمال دارد در سال ۲۰۲۱ هم وضعیت، چنین باشد زیرا طالبان حملههای هدفمند شان را بر غیرنظامیان بیشتر کردهاند، به ویژه بر کارمندان دولتی. این حملهها، همزمان با بحران بشری ناشی از همهگیری ویروس کرونا که باعث بیجا شدن مردم میشود، صورت میگیرد. چنین وضعیت، بخش بزرگی از شهروندان افغانستان را با مشکل روبرو کرده است."
پیش از این محمد سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری در میانههای ماه عقرب گفته بود، بیش از ۷۰ در صد مردم افغانستان زیر خط فقر زنده گی میکنند و حدود ۱۳ میلیون تن دیگر مصئونیت غذایی ندارند.
اداره هماهنگی کمکهای بشری سازمان ملل متحد هفته گذشته در یک گزارش گفته بود، در حال حاضر نزدیک به هجده و نیم میلیون شهروند افغانستان به کمکهای بشری نیاز دارند. این آمار در مقایسه با سال گذشته دو مرتبه افزایش داشته است.
وزارت دولت در امور مبارزه با رویدادهای طبیعی افغانستان هفته گذشته گفت، در سه ماه زمستان تنها توانایی رساندن کمکهای غذایی برای یک میلیون بیجا شده را دارد.
با آنکه زمستان سرد آغاز شده، میدانهای جنگ همچنان در افغانستان داغ استند.
به گونۀ مثال شماری از باشندههای هلمند، کندهار، ارزگان، فاریاب و فراه در نتیجه جنگها آواره شدهاند و در بی سرنوشتی بسر میبرند.
دیدبان حقوق بشر میگوید، سلسله بیجا شدن در نتیجه جنگها، قتلهای هدفمند از جانب طالبان و همهگیری ویروس کرونا، وضعیت بشری در افغانستان را پیچیدهتر از گذشته کرده است.