وزارت خارجۀ افغانستان به اظهارات جواد ظریف وزیر خارجۀ ایران در باره حضور شهروندان افغانستان در صفوف نیروهای فاطمیون در جنگ سوریه واکنش نشان داد.
گران هیواد، سخنگوی این وزارت در پیامی به رادیوی آزادی گفته که حضور شهروندان افغانستان در صفوف فاطمیون خلاف منافع ملی، قانون اساسی و سیاست خارجی افغانستان است.
آقای هیواد گفته که دولت افغانستان از این روند حمایت نمیکند: "در مورد حضور اتباع افغان در صفوف فاطمیون دولت جمهوری اسلامی افغانستان نظر متفاوت دارد. قانون اساسی، منافع ملی و سیاست خارجی افغانستان اجازه نمیدهد که اتباع افغانستان به جز تحت پرچم افغانستان، در دگر کشورها وارد جنگها و منازعات شود."
سخنگوی وزارت خارجۀ افغانستان با اشاره به همکارهای ایران در راستای میزبانی از مهاجران افغانستان و کارهای مشترک افغانستان و ایران میگوید که این دو کشور روابط خوب و دوستانه دارند.
آقای هیواد میافزاید که دولت افغانستان از حمایت ایران از نظام، قانون اساسی و دستآوردهای ۲۰ سال گذشته استقبال میکند.
این در حالی است که جواد ظریف، وزیر خارجۀ ایران در گفتوگو با تلویزیون طلوع نیوز با آن که از فرستادن اتباع افغانستان انکار کرد، اما گفت که برخی شهروندان افغانستان به گونۀ داوطلبانه و براساس باورهای مذهبی خود به جنگ سوریه رفتهاند و دولت ایران از آنها حمایت کرده است.
آقای ظریف گفت که شمار این افراد در حال حاضر در سوریه به دو هزار تن میرسد و او قبلاً شنیده که شمارشان در زمان شدت جنگ در سوریه پنج هزار تن بوده است.
گزارشهایی در گذشته نشر شدهاند که لشکر فاطمیون، در جنگ سوریه هزاران پناهجوی افغان را از ایران فرستاده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در ماه مارچ امسال گزارش داد که در جنگ به نفع رژیم بشار اسد در سوریه، تا ۱۵ هزار پناهجوی افغان فرستاده شدهاند.
شماری از افغانها گفته بودند که در بدل دریافت برخی امتیازها، از جمله اقامت دایمی در ایران و معاش چند صد دالری به جنگ سوریه فرستاده میشدند.
بیشترین زمانی که این افغانها در سوریه میجنگیدند، به سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ میلادی بر میگردد.
وزیر خارجۀ ایران در گفتوگو با طلوعنیوز گفت که این کشور هنوز هم گروه طالبان را از فهرست گروههای تروریستی بیرون نکرده است و ایران از نظام، قانون اساسی و دستآوردهای ۲۰ سال گذشتۀ افغانستان حمایت میکند.
گروه طالبان در واکنش به این اظهارات آقای ظریف با صدور اعلامیهای این اظهارات را «نامناسب» و «مداخله» در امور داخلی افغانستان دانسته است.
در این اعلامیه به نقل از سخنگوی این گروه آمده است: "همچو اظهارات غیرمسئولانه و به دور از واقعیت، از جانب مسئولین ایرانی به روابط بین دو کشور دوست و همسایه زیان وارد میتواند."