لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۰۳

پیکر رهنورد زریاب در شهدای صالحینِ کابل به‌خاک سپرده شد


آرامگاه رهنورد زریاب
آرامگاه رهنورد زریاب

محمداعظم رهنورد زریاب، نویسنده‌ی مشهور کشور به عمر ۷۷ سالگی در شفاخانه سردارمحمد داوود خان در کابل درگذشت.

پیکر محمداعظم رهنورد زرياب از نويسندگان برجسته افغانستان با حضور، مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ، جمعی از فرهنگیان و کارمندان رسانه‌ها در شهدای صالحین کابل به خاک سپرده شد.

از رهنورد زرياب ۱۲ کتاب منتشر شده است.

چهار مجموعه داستان کوتاه، يک رمان با نام "گلنار و آیينه"، داستان‌های بلند «چهار گرد قلا گشتم پایزیب طلا یافتم...»، دو مجموعه مقالات پژوهشی و ترجمه يک مجموعه داستان با نام "پيراهن‌ها" از مشهورترین آثار او به شمار می‌رود.

مجموعه داستان‌های مشهور استاد زریاب آوازی از میان قرن‌ها، دوستی از شهر دور، مرد کوهستان، نقش‌ها و پندارها و گنگ خوابیده است.

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان درگذشت رهنورد زریاب را یک ضایعه خوانده و از وی به عنوان پیشکسوتان ادب فارسی دری یاد می‌کند.

رسول باوری معین فرهنگی این وزارت گفت: "رهنورد زریاب یکی از پیشکسوت‌های ادب فارسی دری در کشور ما بود متاسفانه امروز خبر مرگ‌شان را شنیدیم که ملال‌آور و غم‌بار بود.نقشی را که رهنورد زریاب در بخش‌های مختلف ادب فارسی دری داشت برازنده بود اما داستان‌هایش شهکارهای است که در زبان دری در عصر حاضر داریم."

آقای باوری می‌گوید، مردم داستان‌های آقای زریاب را در طول چندین دهه از طریق امواج رادیو می‌شنیدند.

رهنورد زریاب فلمنامه فلم افغانی"اخترمسخره "را نیز نوشته است.

رهنورد زریاب
رهنورد زریاب

رهنورد زریاب در اوایل دهه‌ی هفتاد خورشیدی به فرانسه مهاجرت کرد و پس از سقوط طالبان به کابل برگشت.

او دیگر به دیار غربت برنگشت و مدت باقی‌مانده عمرش را صرف خدمت به مردم و کشورش کرد.

داکتر سید علی موسوی یکی از نویسندگان افغان می‌گوید، زریاب یکی از سرمایه‌های معنوی عصر حاضر در کشوربود.

آقای موسوی گفت: "استاد زریاب بدون شک یکی از غنیمت‌های ادبی و فرهنگی روزگار ما بود. ما در عصر حاضر جامعه فرهنگی فاقد قلعه‌های ادبی بودیم، اگر داشتیم هم داخل کشور نبود، بدون شک که رهنورد زریاب در قسمت فرهنگ، ادبیات، شعر، داستان یک قلعه ممتاز محسوب می‌شد."

رهنورد زریاب در کنار نویسندگی و کارهای ادبی در دو دهه پسین همکاری‌اش را با رسانه‌ها آغاز کرد.
لطف‌الله نجفی‌زاده مدیر تلویزیون طلوع نیوز می‌گوید، رهنورد زریاب بیش از یک و نیم دهه با این رسانه همکاری داشت.

آقای نجفی‌زاده گفت: "استاد رهنورد زریاب حداقل ۲۰ سال اخیر عمرش را با مطبوعات آزاد افغانستان وقف کرد، تاثیر گذاری استاد در کار رسانه‌یی بی‌نظیر بوده است. استاد نه تنها در عرصه زبان بلکه در اصول مسلکی خبرنگاری نه تنها برای طلوع، بلکه برای اکثر رسانه‌های افغانستان بوده."

دانش کروخیل مسوول آژانس خبری پژواک نیز تلاش‌های رهنورد زریاب را در بخش رسانه‌ها اثر گذار می‌داند.

آقای کروخیل گفت: "استاد زریاب یکی از استادان ورزیده بخش رسانه‌های افغانستان بود که خصوصا برای زبان دری ما بعضی واژه‌های بسیار خوب را که نیاز بوده و رسانه‌های افغانستان با کمبود آن مواجه بودند، توانست همچو پیشنهادات را در رسانه‌ها بخصوص تلویزیون‌ها ارائه کند"
محمداعظم رهنورد زریاب در سال ۱۳٢۳ خورشيدی در گذر ریکاخانه که از کوچه‌های قدیم کابل است، ديده به جهان گشود او در یک خانواده‌ی متوسط پرورش يافت.

زریاب مدرک لیسانس خود را در رشته روزنامه‌نگاری از پوهنتون کابل و مدرک ماستری خود را در همین رشته از پوهنتون ویلز جنوبی از بریتانیا به دست آورده بود.

استاد رهنورد زرياب صبح امروز جمعه (۲۱ قوس) به عمر ۷۷ سالگی به اثر بیماری کوید-۱۹ در بیمارستان سردار محمد داوود خان کابل درگذشت.

XS
SM
MD
LG