شورای امنیت ملی افغانستان میگوید، رهایی هفت هزار زندانی دیگر طالبان، به پروسهٔ صلح کمک نمیکند.
شورای امنیت ملی میگوید، همانطوریکه رهایی پنجونیم هزار زندانی طالبان در تسریع پروسهٔ صلح کمک نکرد، آزادی هفت هزار زندانی دیگر آنها هم در پیروزی این پروسه یاری رسانده نمیتواند.
رحمتالله اندر سخنگوی شورای امنیت ملی عصر دیروز دوشنبه (۱۷ قوس) در صحبتی با رادیو آزادی گفت: "رهایی زندانیان خواست افغانها نیست. وقتی زندانیان طالبان را حکومت رها کرد، مردم بر حکومت اعتراض کردند، زیرا طالبان به تعهد خود به خاطر کاهش خشونت و برقراری آتشبس عمل نکرد. بنأ رهایی زندانیان به پروسه صلح مفید نیست."
در این حال، راس ویلسن شارژدافیر سفارت امریکا در کابل روز یکشنبه در یک نشست آنلاین با خبرنگاران گفت، طالبان توقع دارند هفت هزار زندانی دیگر آنها نیز آزاد شوند.
رهبران دفتر سیاسی طالبان در دوحهٔ قطر مسئله رهایی زندانیان بیشتر شان را در دیداری روز شنبه با زلمی خلیلزاد نمایندهٔ ویژهٔ وزارت امور خارجهٔ امریکا برای صلح افغانستان مطرح کرده بودند، اما جزئیات در بارهٔ دیدار آنها پخش نشدهاست.
در موافقتنامهٔ که در ماه فبروری امسال میان امریکا و طالبان امضا شد، در برابر رهایی پنج هزار زندانی از زندانهای حکومت افغانستان طالبان برای آغاز مذاکرات بین افغانها آمادگی نشان داده بودند.
بر اساس توافقنامه، طالبان همچنان به کاهش حملههایشان بر شهرهای بزرگ نیز متعهد بودند.
اما نهتنها اینکه مذاکرات اصلی میان هیئتهای مذاکره کننده آغاز نشد، بلکه حتی از روز افتتاح رسمی گفتوگوها در دوحهٔ قطر در ۱۲ م ماه سپتمر، گفتوگوهای هئیتهای مذاکره کننده هم خیلی بطی پیش میرود.
هیئتهای مذاکره کننده دولت افغانستان و طالبان چهارشنبه گذشته اعلان کردند که آنها روی طرزالعمل کاری برای مذاکرات اصلی توافق کرده و اکنون مذاکرات بر سر اجندای مسایل اصلی بحث صورت میگیرد.
در ضمن طالبان مطابق مواد موافقتنامه میان امریکا-طالبان حتی حملهها، انفجارها و قتلهای هدفمند را در مدت که نزدیک به سه ماه از افتتاح رسمی گفتوگوهای صلح در دوحهٔ قطر میگذرد، کاهش ندادند.
این مسئله انتقادهای ایالات متحده، حکومت افغانستان، برخی کشورهای دیگر و نهادهای بینالمللی را برانگیخت.
نمایندگیهای دیپلوماتیک امریکا، اتحادیه اروپا، استرالیا، کانادا و نماینده ناتو در افغانستان در کنار تقبیح افزایش خشونتها، از طالبان خواستهاند که به قتلهای هدفمند پایان دهند.
انجام اکثری چنین حملهها به طالبان و دیگر گروههای تروریستی نسبت داده شدهاند.
نمایندگان این کشورها و نهادهای بینالمللی در اعلامیه مشترکی بیشتر عاملان کشته و زخمی شدن غیر نظامیان را به طالبان و دیگر گروههای تروریستی نسبت میدهند.
اما طالبان، مسئول افزایش خشونتها و تلفات غیر نظامیان را نیروهای امنیتی افغان میدانند.