از قتل داکتر ناکامورا، بشردوست جاپانی یک سال گذشت.
قتل داکتر ناکامورا، شهروند جاپانی در ۴ دسمبر سال گذشته از سوی افراد ناشناس در شهر جلال آباد ننگرهار واکنشهای زیادی را در داخل و بیرون افغانستان به همراه داشت.
تیتسو ناکامورا که رئیس نهاد خیریۀ «پی ام اس» بود و مردم محل به وی کاکا مراد میگفتند، سالهای زیادی را در افغانستان خدمت کرد و پروژههای زیادی را در بخش صحت، زراعت و آبرسانی در این کشور عملی کرد.
پس از قتل ناکامورا برای هفتهها و ماهها نشستهای زیادی به یادبود از وی در افغانستان برگزار شد، مدالهایی به نامش ایجاد شد، در بارهاش فلمهای زیادی تهیه و کتابها نوشته شد. اما پروژههای نیمهکاره وی هنوز هم ناتمام مانده است.
باشندگان ننگرهار از حکومت انتقاد میکنند و میگویند در یک سال گذشته اقدام جدی برای بازداشت قاتلان ناکامورا نکرده است.
شیرزمان، باشندۀ ولسوالی شیرزاد ننگرهار هنوز هم در انتظار بازداشت قاتلان وی است: "هیچ کسی در افغانستان این اندازه خدمت نکرده که کاکا مراد کرده، دشتها و کوهها را سرسبز کرد، زمینۀ کار را برای مردم فراهم کرده بود، پارکها، مسجدها و مدرسهها ساخت و این حکومت چشمهایش را به روی قاتلان او بست. چرا قاتلان او را نمیگیرند، از رئیس جمهور غنی میخواهیم که هر چه زودتر قاتلان او را بازداشت کند."
عصمتالله، باشندۀ شهر جلالآباد میگوید، یک سال گذشت اما نه قاتلان ناکامورا بازداشت شدند و نه هم کسی پروژههای نیمهتمام او را تمام کرد.
عصمتالله گفت: "یکی این که او خو مرد و رفت، اما کی کشت، کجا رفتند و چگونه شد؟ این خبر همینطور مجهول باقی مانده است، دیگر این که پروژههایی را که او آغاز کرده بود، آنها هم نیمهتمام باقی مانده است. مردمی هم که با وی کار میکردند، مزدورکار و غریب بودند، آنان هم بیکار شدند. هیچ کس هم پرسان نمیکند، همه چیز مجهول باقی مانده است."
دولت افغانستان به پاس خدمات تیتسو ناکامورا به وی شهروندی افتخاری این کشور را داده بود.
ناکامورا نزدیک به ۲۰ سال در ننگرهار، کنر و برخی ولایتهای دیگر مصروف تطبیق دهها پروژه در بخش صحت، زراعت، آبرسانی و باغداری بود.
داکتر ناکامورا در چهارم دسمبر سال گذشتۀ میلادی در شهر جلالآباد با ضرب گلوله زخمی شد و پس از انتقال به شفاخانه جان باخت.
قتل وی با واکنشهای گستردهای همراه بود. از جلال آباد تا کابل و از نیویارک تا توکیو به یاد او شمع افروختند.
زمانی که تابوت ناکامورا با پوشش بیرق سه رنگ افغانستان از کابل به توکیو انتقال مییافت رئیس جمهور غنی تابوت وی را روی شانههایش انتقال داد و در آن زمان تعهد سپرد که قاتلان ناکامورا را پیدا خواهد کرد و به پنجۀ قانون خواهد سپرد.
حکومت افغانستان همچنین تعهد سپرده بود که پروژههای نا تمام او را تکمیل خواهد، اما این تعهدها تا به حال عملی نشده اند.
ضیاءالحق امرخیل، والی ننگرهار میگوید، ادارۀ محلی این ولایت و موسسۀ پی ام اس برای تکمیل کردن پروژههای باقی ماندۀ ناکامورا منتظر بودجه هستند.
آقای امرخیل گفت: "تحقیق روی عاملانش به گونۀ جدی ادامه دارد، امیدوار هستیم که پیدا شوند و به پنجۀ قانون سپرده شوند و پروژههایی که از ناکامورا باقی مانده، پی ام اس و حکومت افغانستان روی تکمیل شدنشان کار میکنند و روی پیدا کردن بودجهاش کار میکنند. انشاالله برای آرمان بزرگی که ناکامورا کار میکرد، شب و روز تلاش میکنیم."
از سوی دیگر حامد ستانکزی، مدیرجنایی پیشین فرماندهی پولیس ننگرهار در ویدیویی که در رسانههای اجتماعی به نشر رسانیده، گفته است که پس از قتل ناکامورا وی عاملان قتل وی را شناسایی کرده بود، اما پس از سفر هیئت بررسی پروندۀ قتل ناکامورا به ننگرهار وی بدون دلیل از کار برکنار شد و در حال حاضر در زندان به سر میبرد.
وزارت داخلۀ افغانستان به تماسهای ما در پیوند به این موضوع پاسخ نداد.
تیتسو ناکامورا که به زبان پشتو هم روان صحبت میکرد، در سن ۷۳ سالگی کشته شد.
دولت جاپان پس از مرگ وی به پاس فعالیتهای بشردوستانهاش به وی نشان اعلای دولتی را داد، هند هم در ماه جنوری گذشته یک مدال دولتی این کشور را به نام ناکامورا ضرب زد.